@zahradkarvlado
Udiaren mam uz 10 rokov, robil som ju z Ytongu 7,5cm - vnutorne rozmery: 60x40cm a cela je z vonkajsej strany obita tatranskym profilom. Ohnisko je vo vnutri altanku pod krbom a udiaren je situovana z vonkajsej strany altanku, teplomer je v jej zadnej casti - viditelny v altanku. Ohnisko je 1,6m od udiarne. Na jednu palicu mi vojde 8 parov klobas 25cm dlhych - 2,5kg. Na kazdom poschodi mam 4 palice a celkove vyuzivam 2 poschdia, takze dokazem na jeden tah vyudit 20kg klobas...
@konyk
Rúra je izolovaná dvoma vrstvami sklenej vaty 5cm s alobalom na izoláciu bojlerov a ukončená alobalom... Je to hlavne z dúvodu, že pri údení 60°dymom v mraze dochádzalo k dechtovaniu a jeho odkvapkávaniu na klobásy. Zároveň plní aj protipožiarnu ochranu. Strechu som potiahol ďalej tohto roku pre zabráneniu prenikania vody pri daždi do altánku a zároveň som nechal namontovať fóliu na zateplenie altánku v chladných dňoch.
Pri údení je potreba dávať pozor na teplotu dymu, alebo trvale sedieť pri udiarni a kontrolovať to: keď je partia, čas a nálada, tak nie je problém. Horšie je to, keď ste sám a počasie tiež nie je príjemné - vtedy by bolo najlepšie to nechať na automatiku... Skúsil som to zatiaľ s vyvíjačom dymu a teplota normálne: z ohniska bukovým drevom na 50 - 70 stup. Potom som skúsil vyvíjač dymu a špirálou nastavenou na 24 st. - údenie studeným dymom 3 dni. Ešte dokúpim silnejšiu špirálu na údenie teplým dymom - 70 st. Je to pohodlnejšie: vyvíjač dymu stačí doplniť štiepkou raz za 3 hod. a keď je teplota nastavená, tak to údi samo :) Cena je za vyvíjač dymu 80€, špirála s digitálnym termostatom 105€ a cena za 15kg štiepky 10€ (mne vydržala 3 dni). viac na foto.
tak týmto moderným spôsobom údenia ja už asi na chuť neprídem. Nebolo by lepšie namočiť to do tej zaudenej vody alebo zavesiť v šenku pod strop?
3 dni studeným dymom? studeným sme údievali kedysi (teda dedo) 2-3 týždne. Ak to bolo treba na zožranie rýchlo tak 24 hod - ale teplým dymom.
Však z hentoho ani rakovinu nemôžeš dostať :-p
Ale inak stavbička pec/ udiareň na videu veľmi pekná :)
@foox to sme chceli iba vyskúšať ako to bude chutiť a výsledok je taký, že ostávame pri klasike - teplý dym a konzumácia hneď... :) Je to suché, chutné, ale iba raz...
@cickamica dám ti recept ;-)
kus poľského skapatého
kus španielskeho s antibiotikami
zomlieť na 4/8
hodne pálivej papriky nech otupí chuťové bunky, primerane soli, natlačiť do neočistených čriev
a vyúdiť, treba pridať kúsok pneumatiky pre farbu
a máš oooo mnam mnam...
:-p
V rámci korona - nudy som sa vrátil k nápadu vylepšiť udiareň o možnosť automatiky pri údení a tak som sa dal do práce ... Objednal termostat, špirálu, ventilátor, stihol kúpiť ešte pár vecí pre dymbox a pohral sa s konštrukciou. Výsledok potešil, nemusel som sedieť v kuse pri udiarni a dávať pozor na teplotu. Štiepka vydrží 4 hod. a potom dosypať, skontrolovať stav a ste stále voľný pre inú robotu... : 🙂