neviem cim to krmia cez zimu, odpoviem na poslednu otazku: Je to jedle. Je to veeeelmi jedle. V Cine to zeru od zobaka az po behaky (Vsak co v Cine nezozeru? Este aj hniezda lastovickam vyvaraju v polievke) a vyrabaju z toho tu slavnu pekingsku chrumkavu kacku
@luciachrobacik no nie zly napad, cez leto bude uzitocny na zahrade, na jesen skonci v mrazaku a na Stefana na pekaci :-D Nemusis mu chystat zimne ubytovanie
Kdesi na csekom webe som citala o tych srandovnych stvoreniach. Skusim pohladat.
http://www.indickybezec.cz/chov-indic...
@zita19 ano presne tak som to myslela a som rada, ze zahradkari su ludia v tomto chapavi, niekde by sa na mna vyrutili taki ti nemasojedi a mala by som problem :-p
@luciachrobacik vies co, lepsia je pomaly pecena pri nizkej teplote. Skusala som kadejake recepty na kacku, furt mi to vychadzalo suche jak papundekel. Na jesen som skusila pomaly pecenu. Jednak je absolutne samobsluzna, jednak ostane bozky stavnata, chrumkavucka. Vecer pred dnom D kacicku umyjes, osusis papierovymi utierkami, primerane posolis na kozu, kozicku jemne popichas aby sadielko pekne vytekalo, polozis do pekaca s deklom (alebo urobis dekel z duplovaneho alobalu) a ten do chladnicky. Skoro rano v den D strcis pekac do studenej rury, nastavis 120° a zalezies naspat pod perinu. Kacicku nechas jej osudu na take 3 - 4 hodin (asi hodina na kilo masa). Ruru neotvarat, nenakukat pod dekel, proste nechat ju nech si uziva to prijemne teplucko. Pol hodinu pred obedom pekac vyberies, zlejes mast aj s vypekom, nalejes asi 3 deci vody, ruru vyhajcujes na 180 a bez dekla ju nechas tam asi pol hodinky aby pekne zachrumkavela. Lepsiu som nejedla.
Mam odskusane aj tak, ze 120° faza prebehne v sobotu vecer a faza chrumkavenia v nedelu dodobeda a tiez je vynikajuca a netreba kvoli nej skoro vstavat. Medzi obidvoma fazami moze v klude odpocivat na balkone.
Funguje to aj na ine velke operence, ktore vojdu do pekaca (hus, morka, predpokladam, ze pstrosa by si do rury nenatisla ) :-D
@zita19 no ti poviem ze som sa to vzdy bala piect prave preto, ze je to suche furt...tak sa odhodlam teda takto...cize mast prec, podlat vodou a tak schrumkavie? dobre chapem tu poslednu fazu? Ale ze jak mi tecu sliny...indicki bezci straste sa :D :D :D
@luciachrobacik ano, mast sa da pekne oddelit od vypeku ked sa strci do chladu a s tou dalsou davkou vody sa uvolnia pripecene zvysky. Este som zabudla napisat, ze je ju peciem na takom rostiku do pekaca, takze nelezi na dne, ale ked nemas taky vydumany pekac, tak staci odrezat kridla a podlozit ju kridlami. Kridla aj tak nie su moc jedle, ale zas vypacu sa do stavicky a tam su uzitocnejsie ako ked sa vypekaju na kacke
@zita19 no parada...najskor si to nacvicim na operencovi zakupenom niekde z dvora teda :-D a bezci budu mat vratka z pekaca, aby som vedela prirovnat, kedy su uz na konzum :-D
@luciachrobacik toto mi pripomenulo jedny Vianoce, ked moj chlap chvoval moriaky u svokry na zahrade. Ked dosiel cas zabijacky, tak mi doniesol 4 pstrosov s tym, ze jeden bude na Stefana. A my so synom smr kukli na seba otvorili ruru a skusal, ktory sa tam vojde :-p Ako Jezibaba ked merala Janicka s Marienkou ci uz su jedli :-D No vosiel tam len ten najmensi asi 7 kilovy aj to len LTT 😬
@luciachrobacik ten najvacsi mal asi 11 kil, Len jeden cecek vazil cez 2 kila a pedal sa nevosiel do pekaca, museli sme ho v kolene delit
Po tomto som morcacinu dlho ani vidiet nechcela 😒
@luciachrobacik ked som raz davno hovorila s kolegom zo Statov ci uz maju moriaka na Moriakozranie (Thanksgiving) tak povedal, ze maju ale malého. Ked sme tie ich miery prepocitali vyslo, ze ma cca 16 kil. Kolko potom vazi velky. A v kontexte tej hlasky bol nas nedorasteny
@luciachrobacik presne, co sa zjest neda, to nejak nema narok na moj cas, namahu a pozornost. Sice nejakych par ozdobnosti na zahrade mame, ale len take samoobsluzne.