@zahradkarvlado ja len z kvetov robim sirup, výborné na nápoje v lete...a šumivé nápoje a limonády...a plody, to som robila džemy a zavárala ich...musia byť dobre zrele a netreba konzumovať veľa :-)
Plody sa zberaju ked su uz vsetky bobule v okoliku cierno-cierne a makke. Kedysi som z nich robievala sirup, ale teda bol na moj vkus mooooc aromaticky, aj ked teda zdravy. Kedysi v roku kona, ked este v Sabinove bola aj konzervaren, nielen basa, tak tam vyrabali uzasnu jablkovo-bazovu stavu. Taka v tetrapackoch bola. Uplne najsamlepsejsi napoj od smadu. Potom za nim je vinea zarovno s kofolou.Ale v konecnom dosledku ich mozes spracovat do vsetkych receptov ako cucuriedky
Sirup z bazy ciernej na imunitu1 hrncek cerstvej bazy (bobulky)2 hrnceky cistej vody1 hrncek kvalitneho medu Plus bylinky (nemusia byt): cerstvy tymian, salvia Drievko skoricePostup: pouzitim vidlicky velmi lahko 'vyceseme' bobulky bazy zo strapca. Umyte dame do hrnca spolu s bylinkami a skoricou a zalejeme vodou. Privedieme do varu, potom prikryte nechame pomaly bublat 45 min ( kym voda znizi objem na polovicu). Potom odstavime, jemne este pomackame lyzicou, aby bobulky pustili stavu, netlacime, aby sme neporusili horke zrniecka. Prepasirujeme cez sitko, ked mierne teple, pridame med a rozpustime ho tam (nepridavat med do horuceho!).. plnime potom do poharikov alebo flasky. Deti uzivaju 1 cl denne, pocas zimneho chripkoveho obdobia 2 PL denne.Velmi ucinne podporuje imunitu😃
@zahradkarvlado myslela som čerstvé plody (užívať v primeranom množstve – nezabúdajme na ich miernu jedovatosť) ... majú laxatívny účinok, naopak sušené sa používajú proti hnačkám...inak cela baza ma priaznive učinky, da sa použiť v rôznej forme...