Kedy je spravny cas na zber rakytniku? Tie plody vyzeraju furt rovnako tak neviem ci uz ci nechat ci co. Nepadaju plody, drzia sa. Ako zistim ze je spravny cas na zber?
@zvizdanebeska on bude vyzerat zrelo skoro celu zimu, kym ho vtaky neozobu. Ale zvykne sa po prvych mrazoch a moja byvala kolegyna mala taku fintu, ze strihala cele vetvicky, dala na noc do mrazaka a na druhy den uz len zamrznute plody oklepala do lavora a spracovala. Nebola za taka poskrabana ako ked ich oberala z kra
Zdravim,
mam tiez rakytnik. Minuly rok mi pekne zarodil, avsak uz v auguste boli plody prezrete, vsetky "sprdkaveli" takze som nemala sancu obrat ich. Boli makke a jednocho pachli. Neviem si predstavit ako by mali vydrzat az do mrazov... Dajte prosim nejaky tip ako ich jednoducho obrat. Moje su dobre uz koncom jula. Dakujem.
Ja zbieram normalne ked dozreje niekedy zaciatkom leta. Ked ho necham dlhsie,tak presne sa pokazi ma potom taku hnusnu chut. Tiez si neviem predstavit,ako by to malo vydrzat do zimy.
Ahojte,
ja ho oberam teraz. Uz tyzden je zrely. Oberam rukami. Ani tak nepicha, ako je to prácne. Ma este relativne maly strom a tak mi je ho luto strihat a davat do mrazaku, ako mnohi radia. Okrem toho v zime je to krasna oranzova dekoracia zahrady. Vlani som dobu zberu premeskala a neskor uz to bolo makke, mala som na ruke marmeladu -🙂. Preto tiez nechapem, ako niekto obera po mrazoch. Hladala som odpoved na nete a nasla som na nejakej ceskej stranke toto:
"Nepromeškejte správnou dobu sklizně rakytníku řešetlákového. Odrůda Leikora, která je poměrně hodně rozšířená, dozrává v první polovině září, odrůda Hergo do začátku října. Plody by měly být plně vyzrálé, ale je škoda je nechat na větvích déle. Při opožděné sklizni klesá obsah cenného vitaminu C až o 40 %!"
Taktiez neviem ako ho skladovat, kedze varenim a mrazenim sa straca vitamin C.
Obsah vitamínu C klesá v kontakte so vzduchom o tridsať percent, tepelnou úpravou o dvadsať až štyridsaťpäť percent, nešetrným zmrazovaním a rozmrazovaním až o šesťdesiat, sušením o štyridsať
@cotinuska ja zbieram keď sa dá ľahko odtrhnúť a plody sú veľké a šťavnaté. Ihneď po zbere idú do odšťavovača a potom do kelimkov a do mrazaku. Mrazenim šťavy sa viť. C nenici, śtava má ale aj iné benefity nielen céčko