@lubicabystrica ešte som nerobila, len kupujem a sú dosť drahé tie čaje, tak si chcem urobiť potom niekedy na jeseň, keď budem mať viac ovocia .. Na nete je veľa receptov a z rôzneho ovocia :)
@janakrebsova po zbere urody treba jemne preriedit korunku alebo krik. Vystrihat stare vyhony, lebo najvyssiu urodu davaju na dvoj a trojrocnych vyhonoch. Tohtorocne mlade vyhony skratit ak trcia z koruny. Kriky a korunky treba udrziavat v otvorenom akoby miskovitom tvare. Jednak sa lepsie oberaju, jednak su prevetravane, co nevyhovuje skodcom a presvetlovane slnkom, co podpori dozrievanie v jednom termine.Inac nic moc nepotrebuju, za trosku hnojiva pre drobne ovocie budu vdacne.
@lubicabystrica robievam tak ze prevarím vodu, nechám vychladnúť pod 60 stupňov a zalejem všetko z čoho idem robiť sirup tak aby bolo ponorené. Ovocie rozmackam AB, sa lepšie vymacerovalo. Pridám kyselinu citrónovú a nechám 24 hod macerovat, potom precedim cez veľmi husté sitko alebo plátno a pridám cukor. Používam trstinový "muscovado" na liter maceratu 1,25kg cukru. Viem môže sa zdať veľa ale dáte si väčší pomer vody keď by vám bol nápoj pri sladký. Recept mam od ludi z Trnavy "Herbert sirupy".. Ak by bolo čosi nejasne kľudne sa pýtajte :)
Robievam sirupy rôzne, tento rok som sa rozhodol pre kombináciu čierna ríbezľa, levanduľa mäta.. Začal som s jednodruhovymi sirupmi ale teraz kombinujem a hľadám" božskú" kombináciu :) zatiaľ ňou je Cucoriedka-levandula. Vodu prevaram na začiatku, potom už nič nevarím, kyselina citrónová ja dávam na 1l 20g tuším:) no a cukor v tom množstve spolu s kys. Citrónovou pôsobí ako konzervant.
@kesu81 iste je to výborné 🙂 ja som robila bazový, ale skusim aj ten ribezlový 🙂 a ked nebolo vlani ovocia, urobila som aj z červeného hrozna, je vynikajúci, obzvlášť na čokoládové pudingy 🙂 všetko domáce sa ráta :-)