Ahojte, mam par stromov so zimnou odrodou jablk...neviem ci je chyba v uskladneni, ale hoci boli super tvrde, zacinaju byt teraz po mesiaci sypke. Co sa mohlo stat? Moze to byt zlym uskladnenim? Su tam aj jonatanky a tie by urcite nemali mat takuto konzistenciu :(
@konyk...tmavá vlhká chladná vetraná pivnica.....ale také je lepšie spracovať 🙂 ...to nie je skladovaním...výživy ocot calvados mušt nastrúhať sušiť......to sú také odrody 🙂
@konyk tiez by som povedala, ze to bude skor odrodou. Ale mozno tento rok, ked ta uroda nebola nejaka extra, tak sa mohlo stat, ze aj "kvalita" jablk trochu pokulhava.
To bude odrodou. Su zimne odrody, ktore vydrzia pri dobrom skladovani aj do maja, su zimne odrody, ktore dosiahnu konzumnu zrelost zaciatkom decembra. Kalsicky priklad su tzv. jahodkove jablka. Tie zrazu dozreju z tyzdna na tyzden a potom rychlo podliehaju skaze. Dobre by bolo vediet aka to je odroda.
Jeden z tych stromov by som nechala ostatne prestepit na zimne odrody s dlhou skladovatelnostou.
A z tych co teraz nestihate zjest zaloz na kalvados.
Ono to moze byt tou pivnicou, nie je tam vlhky vzduch...takze mozno sa tak kazia potom 🤔 schnu..alebo co...su tam aj jonatanky a tie predsa take nemaju byt, ci sa mylim?
@konyk no jablka by sa mali skladovat v teplotach medzi 5 - 10°, vlhkost by mala byt primerana. Ak mas suchu pivnicu, tak sa osvedcili velke igelitove sacky s dierkami, staci vyrazit par po obvode normalnou dierkovackou co sa robia diery do papierov pri zakladani do sanona. Zabalit do kazdeho tak cca po par kil a tak skladovat.
Alebo pravidelne polievat podlahu vodou.
@konyk nastruhat jablka na hrubom struhadle, ja to masirujem aj so supkami, pridat tak za lyzicu cukru na kilo jablk, moze byt aj skorica, citronova kora a ine lahodne a vonave prisady, nechat trosku postat. Natlacit do poharov, priebezne nechat vytiect stavu co sa v pohari urobi (nevylievat, vypit) tak aby boli jablka najvyssie 1 cm od vrchu, lepsie 1,5. Dokladne ocistit vrch, zavieckovat, naskladat do hrnca, zaliat studenou vodou a privest k varu. Povarit tak 20 minut a nechat vychladnut v hrnci. Nezlaknut sa vysledku, oni sa tak divne scentralizuju, zmenia farebne prevedenie a vycucnu hore, ale kym viecka drzia tak su jedle.
Potom uz len vyklopit do kolaca, malokedy ich treba prisladzovat.