Dobrý deň, Potrebujem rady ako založiť vinicu na výrobu vín v oblasti Liptova. Mám záujem si vypestovať svoje hrozno a následne vyrábať víno, ktoré nie je v tejto oblasti bežné. Je niekde návod ako začať? resp. aké podmienky je nutné spĺňať? Pôda, ktorý druh? , vinič ktorý druh ?
@jahodakarol mustove hrozno asi na Liptove nedopestujes. Mustove odrody vo vseobecnosti su haklive na mraz a dozrievaju neskoro, to by na Liptove nestihli. Skor pestovat stolove skore a odolne odrody, len z tych sa vino nerobi.
No a návodov na zakladanie vinice najdes na internete habafuk, ale dolezite aj ake si vyberies vedenie pre hrozno, vsetko ostane sa od toho dovija. Aj hustota vysadby, aj rez, aj osetrovanie pody pod vinicom...
@jahodakarol Môj dedko pochádzal zo starého vinohradickeho rodu zo sereďsko-hlohoveckej oblasti, vždy vravel, že na severe žiadna vtedy známa odroda nedozreje na víno, zjesť sa to bude dať, ale víno nie. Prečo? lebo tu nie je dostatok slnečných dní, preto bude mať málo cukru. Na výrobu hroznového vína je treba aspoň 19 NM cukornatosti aby sa neskazilo. Po rokoch som skúšal s nejakými odrodami z Ruska, Kanady ap., čakám doposiaľ a cukornatosť 14,5 NM, nič sa nedá robiť len dodať cukor, ale to už nie je hroznové víno, ale ako dedko vravel už je to "čučo", prečo? Lebo bežný cukor je sacharóza, pridaním takého cukru potom z neho "páli záha", a je to hlavybôľ ap., čiže čučo. To je potom lepšie robiť ovocné vína. Priateľ pri Levoči na peknej slnečnej strane mu krásne dozreli hrozná a nameral aj tak len 15,5 NM cukornatosti. V našich oblastiach môžeme úspešne pestovať skoré odrody stolového hrozna. Dnes sú už aj nejaké odrody do našich oblasti na "víno", napr. Dublanskij, Solaris, Bianca, Kraseň, ale toho by muselo byť vysadeno viacej hláv viniča, takže len na burčák. Dajte vedieť ako sa vám v tom smere darí?