Dnes na záhrade slnko, dážď a slnko dážď, no neodradilo nás to a varili sme si v kotli Balkánsku fazuľovicu-je to mňamka 🙂 varí sa z veľkej bielej fazule, s mrkvou, cibulou, s udenými rebrami, trochu cesnaku a čili. Chutí tak sladkavoštipľavo 🙂 Pojedá sa s jemne osolenou nakrajanou cibulou a balkanskym syrom, prípadne chlebík :-)
@lubicabystrica mam suseda bulhara a on robi bulharsku fazulovicu, je to vyborne a podobne zlozenia ako pises. On tam este dava ligurcek a matu, tu si doniesol z Bulharska a pestuje ju pre fazulovicu, lebo ziadna ina nedavala polievke tu spravnu chut. Priznam sa, ze som rozdiel nepoznal, ale on je dobry kuchar a ingrediencie do bulharskych jedal si vozi z Bulharska. Minule k fazulovici podaval klobasu z mangalice od dalsieho suseda,
Foto su krasne a vyzera, ze chutilo aj havovi 😉
@alfazahradnik dakujem 🙂 chutilo aj havovi Timovi 🙂 fazuľovica bola mňam, varil priateľ zo Srbska 🙂 iste aj ta od suseda bulhara je výborná 🙂 každý má tie svoje ingrediencie, ktore davaju tu spravnu chuť 🙂 a byliny nikdy nič nepokazia 🙂 balkánci to vedia :-)
@lubicabystrica och mnaaam, presne taketo polievky milujem, druhe jedlo potom uz ani nepotrebujem 🙂 Recept sa mi paci, ale uvitala by som take presnejsie pocty atd, a postup, lebo ja varim podla receptov 🙂 Ale chapem ze uz to asi robite tak buch buch 😉
@salamandrazuza na noc si namočíš bielu fazuľu...asi pol kila, ked je vás viac, oplati sa do kotla kilo...potom zleješ vodu, a dáš ju vo vode variť v kotli...pridáš asi po pol hodiny nakrajanu na kolieska mrkvu...tak zo dve mrkvy na to kilo a dve na drobno pokrájane cibule....fazulu variš aj dve hodiny, ked je skoro mäka fazula, pridaš udene rebra, zo 3-4 kusy a variš dalej, ked je mäso už mäkké, osoliš fazuľu, pridáš čierne korenie, trocha cesnaku, čili podľa chuti a dáš záprašku, tak akurát, aby bola polievka viac husta ako riedka...mala by byť tak sladkavo štiplava...nakrájaš k tomu cibulku, kludne môžeš dať aj do taniera navrch na fazulu, je to spolu fajnove...a na tanierik balkansky syr a zajedať...dobru chuť :-)
@lubicabystrica tak teda, to je pani polievka, paradna. Ten syr v tom ako chuti? 🙂 Tusim to tiez vyskusam. Ja robievam taku slovensku fazulacku hustu, ale veru tato vyzera tiez famozne. A havo ju ma zjavne tiez rad, je nadherny 🙂
@chillichilli juj, fazuľa sa aj u nás varí na rôzne spôsoby ale je fakt, že ani jedna sa nepodobá na túto-je iná ale výborná, ked ideme na chatu k priateľom, musime ju vždy variť aj namiesto guľašu,,,ta cibulka tomu tiež dava fajnovu chuť, už sme vela ludi naučili pojedať cibulu k jedlu, aj ten syr...treba skusiť...a náš TIMKO havo, ten je nablizku z každej strany stola a čaka na svoju príležitosť 🙂 ešte par fotiek 🙂 treba skusiť - dobru chuť :-)
@zahradkarvlado a čo ti bráni ochutnať ? ...hihi.........v sobotu šup na záhradu, oprášiť kotol, fazuľa tam sama skočí...veď keď ju celu noc v bazene necháš, aby sa ovlažila, priam s radosťou skočí do kotla sa zohriať...postupne jej dáš zopár dobrôt aby sa aj ona najedla, a je hotovo 🙂 ....všetci susedia sa k vám zbehnú....tá vôňaaaaa 🙂 a nezabudni pred tým niečo na travenie a za tým tiež, aby vam stravilo a dobru chuť :-)
@babkazvidieka ano, aj my milujeme strukoviny a ta velka fazula...to je mnamka na akykolvek sposob...na kyslo aj ako robievala babka...so zeleninou a vňaťami :-)
@lubicabystrica ja si pamatam moja mama robievala taku..so zeleninou, velke fazule (u nas sme ich volali bugare), zemiaky...obcas aj hrube rezance a kto chcel si dal na vrch za lyzicu kyslej smotany...och...tusim cele forum bude cez vikend varit tvoju fazulacku ako pozeram 😄
@babkazvidieka naša babička stale mala na sporaku hrnčisko fazulovice sa zeleninou a vňaťami...tú velku, farebnu domacu....a hovorievala, veď čo ak niekto pride....a vždy niekto prišiel a všetko sa pojedlo....a makove, orechové , čokoladove a tvarohove kysnute koláče vždy museli byť...a záhrada plná všetkého...mam krásne spomienky na prazdniny u babky...dvor plný detí a do záhrady sme sa chodili doslovne napásť :-)
@lubicabystrica no este to tak, ze budem varit celu sobotu a pak mi to spasia zo sveta susedia 😄😄😄😄 ne ne nee, pekne doma zenuska uvari, ani nevyvetram radsej 😄😄😄
@zahradkarvlado tebe ide xixixi 🙂 ak daš kilo fazule, bude aj pre susedov...a ten vzduch k tomu, ohnik, kotol....aj atmosfera....lepšie to chutiiii :-)
@zahradkarvlado mňa netreba vyvetrať...som von takmer stale...aj ja radšej si pochutnávam na dobrotách vonku v kruhu rodiny a či priateľov 🙂 vždy si susedov nevyberame...niekedy ich musime len tolerovať :-)
@konyk tiež som ako dieťa nemala rada tie struky,,,obvykle v jedalňach to nebolo moc chutne...teraz odkedy si ju sama pestujem a varim sama podľa chuti...naučila som sa naňu a dokonca mi to chuti....ale poradim ti,,,nakrajaj na male kružky, daj na cibulu pražiť, pridaj nadrobno šampiňony, petržlen vňať, všetko popražiť...ochuť soľ a čierne korenie a pridaj vajička ...tak taku praženičku si nejedol...je to fajnove :-)navrch sme ešte posypali pažitkou 🙂 aspoň skus :-)
@konyk ano treba to len na take male kusky, tenke...a ked sa to opraží, ma to inú chuť....tiež som to nepoznala...a suseda chcela odo mňa domácu fazulu,,,lebo že výbornu praženicu robia...moc som tomu neverila...no treba ochutnať...prekvapi ťa ta chuť :-)
@konyk@lubicabystrica super recept, urobil som na veceru aj s cviklovym salatom, jedine co som nemal boli sampinony, ale aj bez nich to bolo vynikajuce, dakujem za inspiraciu. Nabuduce ked nezabudnem dam aj so sampinonmi.
@lubicabystrica no chut mam veru poradnu na tu fazulacku, tak dufam ze dnes v robote najdem niekde na obede nejaku a nebudem musiet varit cez vikend 😄😄😄