Dnes som urobila len tak na prehryznutie Pitu...jasne že prave cesto nemam a tak som použila štrudlove cesto a upiekla som praktickejšie šatôčky...recept taký po našom...do plnky, aby nebola až tak draha, som polovicu balkanskeho syra nahradila tvarohom...je výborná s kyslím mliekom alebo smotanou :-)
@miselaho štrudlove - mala som na mysli listkove, z čoho sa da robiť čokolvek plnene sladko a či slano 🙂 da sa vytiahnuť ešte na tenšie, no nie je až take, ako prave, ktore je velmi tenunke ako papier,,,ale chuti dobre 🙂
@salamandrazuza plnku robim z balkanskeho syra, maju ho take kocky vo vode, ale je drahe, môže byť aj s Lidl, ak nechceme predražene, alebo ak mame malo syra, môžme primiešať tvaroh, aj hladky, alebo jemne hrudkovy...pridame vajičko, olivový olej, a vňať z cibule nakrajanu na kusky...mam vždy v mrazaku...ja som dala kusky poru...tiež mam v mrazaku ...chuti ešte lepšie 🙂 ak trocha vytečie plnka, kludne ešte za horuca po vybrati nožíčkom natlačím naspať 🙂... ak nám ostane plnka, na rano výborna praženica...pridam cibulu a po praženi ešte vajičko :-)
@lubicabystrica mnam ja milujem tieto slane kolace...moja polovicka furt brble ze kolac ma byt sladky, nie slany..ale on prd vie co je dobre...Och...asi si upeciem. Vdaka za inspiraciu..este dotaz: na jedno cesto das kopku toho a druhym prikryjes a len pritlacis? Ci lepis vajickom to cesto?
@lubicabystrica ha no veď preto sa pýtam. Lebo si predstav, u nás majú zákerne v tescu cesto aj lístkové, aj štrúdľové. Minule som tak zmätene nad tým stála...A sama nevedela, čo vlastne chcem 😬😄🤔
@miselaho ajajajaaaaaaj..kludne kupuj listkove a môžeš upiecť všetko, aj štrudlu, aj na slano...so slaninkou a syrom, klobaskou a syrom, šunkou a syrom, a podobne....aj na sladko orechove, makove, tvarohove...no proste všetko....a najjednoduchšie je natrieť cesto džemom, nahadzať ovocie, dať posýpku a šup do rury...paradička :-)
@salamandrazuza nakrajaš cesto, daš plnku , preložíš, môžeš okraje povajičkovať, a zalepiť okraje vidličkou...do rury super vyhriatej na 200 st...zachvilu nafuknute a hotove...pred pečenim ešte potri aj cesto vajičkom, môžeš ešte raz pri pečeni...na vrch som posypala sezam jadierka...je to chrumkave...ak sa ti nechce takto robiť pampušiky...môžeš urobiť ako šrudlu, tiež dobre :-)
Zienky, viem, ze to nie je filo cesto, ale filo cesto a tahane strudlove sa moc nelisia. A pre nas co nemame tolko zrucnosti ako nase babicky, ktore vytiahli strudlu aj na zvesenim kridle dveri (aspon moja zahoracka to dokazala, ta vychodnoarska zas lepila 200 pirohov) ani pristup k fila cestu v obchodoch je tu valkane strudlove cesto. S nim mozeme ocarit hladosov nielen strudlou. http://najrecept.sk/2015/02/valkana-s...
Moja rada, cim dlhsie cesto stoji a ked je teple pri valkani (ja ho prikryvam zohriatou miskou kym si odpocinie ako to robila moja babka), tak tym tensie sa da vyvalkat.
S tymto cestom urobite strudlu, baklavu, vsetko, kde sa filo cesto pyta
@zita19 robievala som aj štrudlove cesto...ťahali sme to aj s kamoškou na celý stôl a viac..je to úžasne..jaká štrúdla parádna chrumkava....ale už na to nemám nervy a ani taký velký stôl....:-) ale ak sa raz dožijem vnúčat...tak pre ne to iste urobím :-)
@lubicabystrica vieš čo, tiež som si to myslela...ale v jednom momente nestráženom niekto zapol nejaký gombík (podozrievam deti) a vtedy to začalo...Už nemôžem ládovať všetko. Ale toto by som si veru dala 🙂
@miselaho ja som nikdy nemohla ladovať všetko...v tom si mala šťastie...:-) ...celý život som v podstate zopkala a udržiavala som si kila....kvôli zdraviu...aj sa mi to darilo...aj so zdravim....držím sa hesla....čím staršia, tým zdravšia...a nadalej zopkam...no isté hormopotvory si už robia čo chcu....menej už nemôžem jesť....musím mať výživu... 🙂 tak som zmenila heslo : čím zdravšia - tým krajšia 🙂 a na vek kašlem 🙂