Vsetci, ktori vyskusali gril na drevene uhlie s poklopom budu suhlasit, ze oproti lacnejsim otvorenym grilom umoznuje Weber a jemu podobne typy uplne ine zazitky. Mojou takmer nevycerpatelnou inspraciou su Barbecue Pit Boys - https://www.youtube.com/user/BarbecueWeb (anglictina sa zide).
Z ich receptov som uz vyskusal desiatky, odporucam.
Zaroven mozme toto vlakno vyuzit, ak by mal niekto otazky k nepriamemu grilovaniu - sem s nimi :-)
@vyrehotana
Osobnu skusenost s green egg nemam, ale moj nazor podla webu a youtube... Ak by som mal vela miesta na terase a este viac casu a penazi, asi by som do toho isiel ako do druheho/tretieho grilu. Hlavne preto, ze sa mi naozaj paci 🙂
Treba si uvedomit, co je silna stranka green egg grilu - udrzanie stabilnej (zvycajne nizkej) teploty po dlhsiu dobu, niekolko hodin. Velka vaecsina ludi ale griluje inak, hodi na rost kuracie prsia, klobasky, burgre, cuketu, cibulu a podobne. Par desiatok minut a je hotovo. Potom je mensina, ktora griluje nepriamo na nizsej teplote aj vacsie kusy masa ako kura vcelku, alebo horne stehna, krkovicku, rebra... Ale na toto uplne staci Weber alebo podobny gril.
Pre porovnanie - mam Weber One Touch s priemerom 57 cm, vyjde cca 300 EUR, podobny green egg som nasiel cez 2.000 EUR a to tusim este bez podvozku za 500 EUR. Pouzitelnost oboch je podla mna na 97% rovnaka, ale cena je uplne niekde inde.
@vyrehotana podobný gril kúpiš aj o niečo lacnejšie, sú aj iné značky, ale môj pocit je, že Weber vychytal v podstate všetky muchy zo svojich produktov. A dá sa kúpiť v rôznych farbách, ak by si chcela zelený :-)
@matkoo72 ja rada vypekam chleby a viem ze v tom vajci to ide, vie naakumulovat krasne ro teplo..ale ked pises ze su s weberom takmer rovnake tak myslim ze by to mohlo ist :)
Fakt som netusila, ze pouzivame taku prevratnu, vymakanu a spickovu technologiu uz roky. Odhadujem ze takych 20. Murovane kruhove ohnisko, v nom uhliky z dreva, na nom rost a miesto dekla stary plechovy lavor 😄 Tak nejak empiricky sme sa k tomu lavoru dopracovali. Priekak je, ze uz je dost hrdzavy a deravy a novy nevieme kupit. Keby niekto vedel, kde zohnat, potesilo by, lebo raz som jeden n na nete zbadala a prvotne nadsenie ma velmi rychlo preslo. No ti hajzli chceli za obycajny smaltovany lavor cez 40 europenazi len preto, ze na mom boli namalovane levandule. Vraj znackovy, dizajnovy😛😒
@vyrehotana ten klasicky weber je plechovy/kovovy, nema tam az tak co akumulovat. Podla mna nemusi fungovat ako ten keramicky. Skor by som sa pozrel po Weber Charcoal Summit grile, ale to sa uz cenou blizi zelenemu vajcu 🙂 Pripadne pozri Kamado Joe, tiez pekny, ale cenovo ta ista liga.
@vyrehotana pekny, aj cena rozumna na keramiku. Skoda ze nema o 10 cm vaecsi priemer rostu. Vzhladom na to, ze chlieb piect neviem, vaecsia plocha na grilovanie je pre mna dolezitejsia :-)
@matkoo72 ano s tym suhlasim...inak v hornbachu som videla dokonca "Orange egg", taký oranžový keramický a v akcii bol vlani za niečo pod 300e. Zaváhala som 😒
@matkoo72 ano toto som si uz tiez vsimla. Tento oranzovy sa mi zdal dost velky, ale nepoviem ti rozmer, pravdupovediac som sa o cisla vtedy nezaujimala, pacil sa mi. 🤔