Ako robite kecup? Nasla som dost receptov a neviem si vybrat. Musia tam ist aj jablka? A musia sa rajciny supat alebo mozem dat cele? Mam teraz vela rajcin a rozmyslam ze urobim kecup len teda este som nikdy nerobila.
@stellael ja s manzelkou sme raz skusali robit kecup. Pozhanali sme po rodine,znamych recepty. A vies co? Skusili sme tie najednoduchsie. Lebo podmienka bola nepalivy a skor sladkokysly. Cize ak chces.
Vyskusaj v mensom. Napr. 2x recept najednoduchsi podla ingrediencii apod. Potom 2x stredne tazky,a 1x taky ze top.
Daj vyskusat ak mas detom,manzelovi, rodine a potom rozhodnite ktori s receptov Vam vyhovuje. A mas to. Lebo osobne si myslim,ze chces spravit kecup co by hlavne chutil tebe a tvojej rodine.
Tak nech sa dari ;-)
@pavol2010 dakujem, no moj problem je ze nemam tolko priestoru a casu experimentovat. Ano, chcem aby ho jedli deti, takze nepalivy kecup a idealne taky, co zvladnem urobit tak do dvoch hodin (aby som nieco aj pospala v noci). Som dost pracovne vytazena a rajciny nestihame papat
@stellael finta fn na kecup (aj pretlak). Nakrajaj paradajky na polovicky, velke na stvrtky, poukladaj supkou dole na hlboky plech a strc do rury. Na zaciatku na 180, po pol hodke znizit teplotu na 150 a dopekat kym su relativne bez vody. Pomoze vareska v dvierkach rury aby sa rychlesie zahustili. Potom uz len prepasirovat. Mas superhusty zaklad na kecup.
My sme zvykli davat jablka, mrkvu, cibulu a cviklu kvoli farbe. Staci ich podusit v tlakaci s troskou vody aby chytil paru a potom prepasirovat a rozmixovat (alebo len rozmixovat ak nemas pasirak), premiesat so zahustenymi paradajkami a nasleduje alchymia s ochucovanim. Sol, ocot, cukor. Korenie som pridavala k zelenine kym sa dusila, vacsinou to bol bobkovy list, skorica, klinceky, cierne a nove korenie a horcicne semena alebo hocicovy prasok.
A ked ma zabijes, recept s mnozstvami nedam, lebo toto u mna ide vzdy intuitivne.
@miselaho tak aj mne sa zda, ze zbytocne prikuruje, ale zas strcim do rury a prcham z kuchyne. Najlepsie to smarit do rury vecer a stiahnut sa k telke. Lepsie jak vystavat pri sporhelte a miesat...
@miselaho ono s tymi pecenymi je to tak, ze nemusis sa im moc venovat kym sa oni odvodnuju, mozes napríklad zehlit (tiez letna robota pre vrahov neviniatok 😠 ) a aj celkom bezne som ich strcila do rury vecer o osmej, ked som sla spat tak som ich vypla a nechala v rure do druhého dna a potom sa im venovala. Co sa domácich prac a varenia, ja za chvilu budem majster sveta vo vymyslani skratiek :-D A ked niekto vymysli este predo mnou (ako peceny lekvar) tak sa vôbec nebranim s tym, ze ja trvam na klasike odmiesanej 3 hodiny na sporaku. Keby som ja toto vedela pred 20 rokmi, ked som doma zivila dve pubertalne kobylky a spracovavala urodu z dvoch zahrad 😒
@zita19 veď to aj ja (mimochodom ja vôbec nežehlím, došla som na to ako vystrieť prádlo tak, že sa "ožehlí" usušením :-p :-D :-D ), skratky sú moja špecialita a nerobím navyše v domácnosti radšej nič :D
@miselaho tiez pouzivam na zehlenie gravitaciu 😬 Este keby som zistila nejaku skratku na prach, utieranie mi teda berie cas a energiu o tom, ze výsledok nevydrzi ani kym obehnem cely byt radsej ani nehovorim :-.
pridávam jeden recept ešte z dávnych študentských čias, vypýtaný sestrou od spolužiačky
6 kg paradajok
20 ks paprík
3 ks zelerovej vňate
5 ks veľkých cibúľ
2 PL soli
spolu variť do úplného rozvarenia, prepasírovať
pridať
1 dcl octu
24 dkg cukru
a koreniny:
2 ks bobkový list
15 ks nové korenie celé
15 ks čierne korenie celé
5 ks klinček
kúsok celej škorice
nastrúhaný muškátový orech kúsok (robila som aj bez neho)
koreniny (okrem mušk.orecha) sa dávajú do gázy zaviazané len vyvariť chuť, aby sa nemuseli nakoniec loviť po hrnci
Variť , zahusťovať vyparovaním do požadovanej konzistencie
ked sa podaril redší, tak som zavarila poháriky, inak naliať do pohárov a do deky pomaly chladnúť
malo by to byť 20 -22 výživových pohárikov, teda v tých dávnych to bývalo, dnešné vraj nie sú na opakované použitie, neviem, mám veľké deti
skúšala som aj iné recepty, ale s cviklou sa mi videl sladký, s jablkami riedky, tak som dopadla tak, že nemožem žiadny 8-)
treba skúsiť hoci aj z menšej dávky ako hovoria aj iní
ja som skusala tento (zial uz neviem odkaz na stranku, kde bol uvedeny:
Domácí kečup bez jabĺk
Na asi 400g kečupu jsem potřebovala:
• 800g rajčat
• 2 střední cibule
• 6 kuliček nového koření
• 2 bobkové listy
• sůl
• 2 lžíce cukru
• 1-2 lžíce bílého vinného octa
1. Rajčata jsem si nakrájela na kousky spolu s cibulí, vložila jsem je do hrnce, přidala asi 1 deci vody a ponorným mixérem rozmixovala na kaši. Ke směsi v hrnci jsem přidala nové koření, bobkový list a cukr a vše jsem dala vařit.
2. Kečup jsem pomalu provářela asi 3/4 hodiny, dokud směs nezhoustla a neztmavla. Nakonec jsem přidala podle chuti ocet a trochu soli.
3. Z kečupu jsem vyndala nové koření a bobkový list a přepasírovala jsem ho v pasírovači najemno. Takto hotový kečup jsem v hrnci znova zahřála a horký jsem jej plnila do sterilizovaných sklenic.