Ako robite kvas na palenie? Mam na zahrade vela mirabel, strom je obsypany ako hrozno a celkom rad by som skusil tento rok vypalit? Mate nejaky osvedceny postup? Pridavate cukor? Ake mnozstvo, kedy a aky? Kupil som biele sudy na kvas ako je na obrazku, maju obsah 50 litrov, to aby sa s nimi lahsie manipulovalo.
@alfazahradnik tiez sa cudujem ze mas este mirabelky na strome, mne uz opadli 🤔 ale k veci. V ziadnom pripade cukor, znehodnotis si tym kvas. Cukor sa pridava k jabkam, ale k slivkam je zbytocny. Su sladucke. Postup je rozny, niekto odkostkuje, niekto nie. Ja to nechavam aj s kostkou. Nahadzem do vedra a mam na to taky "kyjak" ktorym to tak rychlo pomliazdim. Aj niektore kostky rozpucim - dodaju tomu taky nadych marcipanu, mnam. Porad mi slina tece sakra...No a potom to supnes do suda, vzdy tak max do 3/4, ale aj menej - pretoze ono to vybehne (potom sice zas sadne, ale skoda by bolo kazdej kvapky). Ja to normalne zakryjem tym vrchnakom, ale nedotahujem, zasrobujem len tak na slabo, aby mohol unikat vzduch. Ak naraz sud nenaplnim, tak dosypavam. Ak naplnim, tak v prvom tyzdni premiesam a potom sa toho uz ani nedotknem kym to nevykvasi. Take burlive kvasenie cakaj prve 2-3 tyzdne, ked je teplo tak to prebehne rychlejsie. Dbaj na to aby boli mirabelky ciste, nenahnite, bez plesne lebo ti to vsetko znehodnoti. Ked je kvas hotovy, objednas sa do palenice a je hotovo. Treba tam zavolat skor a dohodnut si termin, lebo teraz to fici. Pocitaj s tym, ze palenice standardne beru minimalne tak od 200l kvasu, takze sa snaz narobit aspon tolko 😉 Inak ta mozu miesat so suhlasom ineho "kvasatora" s jeho kvasom a vysledok nemusi byt nic moc, lebo budme uprimni, nie kazdy vie spravit fakt dobry a kvalitny kvas...thats all my boy, pytaj sa ak nieco nie je jasne 😉
@vyrehotana ano, teda dufam, ze tam este cakaju nez dojdem v piatok. Dal som dolu pod ne plachtu, nech ich to tolko neboli ked sa skidaju dole a nie su potlcene do suda 😛Ale su pekne obalene, tento rok je asi mirabelkovy.
@zahradkarvlado teda dakujem chlope, perfektne. Odpovedal si mi aj na otazky co som nepolozil, ci nenapisal minule a chcel sa opytat teraz. Takze cukor nie, vrchnak nedotahovat a davat ciste ovocie. Kostky tam necham vsetky, s tym sa mi nejako nechce babrat.Tak to musime potom spolu okostovat a dostanes vysluzku 😉 na cestuHej s tymi kostkami to je dobre, takto robim s visnovym vinom, ze rozpucim niekolko kostok, inaksie vykostkovavam vsetko, ale tie kostky tam davaju super chut.Este raz velmi pekne dakujem @zahradkarvlado za superny popis.
Jaj a ako poznam, ze uz je kvas vykvaseny? Ze nic nerobi, teda nic nebuble? Alebo? Ze sa tam hore ma urobil taka skrupina? To je OK?
@alfazahradnik ano, hore sa urobi taka "zatka". Do toho nepichaj, to tam musi ostat. Ani ten kvas nemiesas, len v tom prvom tyzdni a aj to len raz by som povedal. Proste nechas sily nech pracuju 🙂 Celkovo to kvasu trva cca 6 tyzdnov kym prebehne dokonale kvasenie. Ale ja ho nechavam tak aj dlhsie, do palenice idem aj po troch mesiacoch alebo aj neskor. Dobry kvas sa uz nepokazi 😉
@zahradkarvlado dakujem za super rady. Presne toto som potreboval. Toto je super web a perfektne forum, kde sa clovek vela dozvie, priuci a aj pokecka.
@vyrehotana este drzia, teda dufam, zajtra sa snad dostanem na zahradu. Kazdy rok sa takto drzia a su obsypane, tak dufam, ze im to este vydrzalo a pockaju az ich oberiem a nezobrali to do vlastnych ruk ci stopiek a nepopadali ako hrusky aj ked su to mirabelky .😛
@vyrehotana zahradu mam na juznom Slovensku pri Dunajskej, je tam dobre klima a vsetkemu sa dari ak to nespapkaju slimaky, skocky a ine potvorky, alebo nie je velke sucho. Ujo hovori zo zartu, ze tam ked das k rajcinam piliny, tak ti vyrastie aj ten oporny kolik 😄😛