Kedy nakladáte kapustu aby bola do vianočnej kapustnice? Kde ju kupujete? Zaujíma ma, koľko kg hláv mám kúpiť na 10l súdok a tiež čo všetko tam dávate okrem korenia. Koľko soli na kg kapusty? Internet sa v tomto rôzni, zaujímajú ma vaše overené recepty. Dík
@turanga_leelakapustu kupujeme priamo v Stupave kam chodíme každý rok len kôli kapuste:) berieme celej rodine... narezanú do súdka my 15kg, dávame soľ,korenie, jablká
@turanga_leela na kilo kapusty 20 g soli. My savame len razcu a na spodok suda par bobkovych listoc. My sme zvykli kupovat 15 kg kapustnych hlav do 10 l suda. Treba ju nastruhat, aspon polovicne mnozstvo, odvazit sol a rascu, premiesat, priblizne polovicu soli premiesat s uz nastruhanou kapustou vo vanicke a postupne utlacat, ked sa minie nastruhana nasolena, dostruhava, presalat a dotlacat dalsiu, ale nie moc na pevno, lebo ostane sucha, vodu priebezne odcerpavat aby sa kapusta nesmykala po sude, ale odlozit ju, este sa moze zist. Dotlacit skoro po vrch, polozii na vrch kapustove listy, zatazit a doliat odcerpanu vodu ak treba. Na zatazenie je najlepsi umyty kamen, ale nesmie to byt ziadny nerast, ktory reaguje s kyslym prostredim v sudku. My mame zulovy kamen zo Studeneho potoka v Tatrach 😄 ale aj kremen je vhodny. Alebo vzpriecit pod okraj nejaku palicku z tvrdeho dreva.
Kvasit 10 - 14 dni pri izbovej teplote, ked sa sudok prestane vykecavat, preniest do chladu.
@turanga_leela bezne sme davali, noc sa nedialo. Pokial si pamatam bolo to kilo cibule na 10 kil kapusty. Asi som zabudla napisat do receptu.
Kapusta zmakne ked nie je dobre presolena a utlacena, ked sa nanklada letna (zelena) kapusta, ked dlho kysne v teple, ked sa neskladuje v chlade
My sme nemali kde kapustu skladovat, vsak panelak. Nechali sme ju v byte kysnut max dva tyzdne, potom sla na balkon. Ked hrozilo, ze bude mrznut, tak sme ju zababusili do diek a ked uz to bolo so zimou vazne, tak som ju vybrala, natlacila do zavaracich poharov, zavieckovala, naskladala do hrnca, zaliala studenou vodou, nechala zovriet a vypla. Po vychladnuti boli viecka pricucnute a kapusta v spickovej kvalite bez akejkolvek zmeny chuti a konzistencie sa dala aj v panelakovej pivnici skladovat. Mali sme aj take, ze sa zasantorceny pohar objavil po 3 rokoch a nic jej nebolo.
Ospravedlňujem sa nebola som tu, je sezóna húb zaváram ,suším ,v záhrade ešte čo to treba, deti škola...na kapustu ideme na budúci týždeň priamo do Stupavy a hneď do súdka s ňou
@turanga_leelato sa ani neoplatí za tie peniaze...a ozaj vždy sa nám podarí a to robíme aj na domácu zabijačku do kapusty , aby sme stihli naložiť nech vykysne
@turanga_leelatak to si fakt nepamätám koľko vždy platíme lebo berieme aj svokrovcom aj švagrinej nám...plné auto, keď už ideme nech sa oplatí všetkým...ale sme všetci toho názoru, že za tie peniaze sa to doma neoplatí strúhať, keď sa vždy podarí...
@turanga_leela hej to som uz pocul aj ja, ze neni sanca aby tam take kvanta kapusty dopestovali. Takze odniekial to musia brat...polsko je jednou z moznosti...
@turanga_leelatreba ist priamo do dvora..domácim...pekne nastrúhajú vyberiete si...tá je zaručene domáca...ja som teda nebola tento rok ale otec bol doviezol a je parádna..nedopustím na kvalitu:) a už je aj vykysnutá