@cickamica u nas nemame ani jedno jablko tohto roku, ani v okoli nikto nema...a nechce sa mi kupovať tie vyleštené z obchodu a tak som ešte kečup nerobila...snaď zoženiem ešte par jablk...
@lubicabystricasusene mozes tiez dat, ale ide to aj bez jablk, len treba dat viac cibule, najlepsia cervena, ta je chutovo jemnejsia. Ale mozes kupit v lidli jablkove pyre, take velke flasky detskej vyzivy bez prichute a pouzit tie.A este moja finta fň na lepsiu farbu. Jedna cvikla do jednej davky. Jednak to pekne ofarbi a aj osladi.A priznam sa, ze podla receptu som robila len raz, este za Husaka. 😬 Odvtedy sa riadim tak nejak intuitivne. Nadrbem do hrnca (tlakaca) tak priblizne primerane paradajky, cibulu, cervenu papriku, mrkvu, jablka, tu cviklu, pridam pol pohara vody a uvarim do makka. V tlakaci staci 10 minut. Potom to prezeniem cez lis na ovocie aby sa oddelili supky, jadierka, vykydnem do kastrola, do vajicka na caj dam koreniny (zas tak nejak odhadom) cierne korenie, klinceky, horcicne semienka (ked mam prasok, tak nasypem rovno do hrnca). Badian, bobkove listy a kus skorice smarim rovno do hrnca, tie sa dobre lovia a necham pobublavat aby zhustlo. A potom nastane ta spravna alchymia so solou, cukrom a octom. Ked je to trosku viac slane, viac sladke a viac kysle ako by malo byt, tak je to akurat, lebo po vychladnuti sa chute trosku zmiernia.
@tabalugativitak povaris v obycajnom. Akurat to bude dlhsie trvat, vysledok bude rovnaky. Ja by som zacala od paradajok, ked pustia stavu pridavas zvysok nakrajany na mensie kusky alebo nastruhane aby to slo rychlejsie
@tabalugatividobre, usli sme pred najvacsimi horucavami, zazili sme jednu prietrz mracien s krupami co vyvratila synovi broskynu v zahrade, jeden dazdivy den a dnes som mala pocit, ze v KE vyhlasili november ked som z vlaku vystupila
@tabalugativi ja som vas citala, ale z mobilu som sa nevedela zapojit do diskusii. Aj som napisala co som chcela, len ten dzindik Odoslat prispevok mi nefungiroval😢@miselaho
@tabalugativi no tak trosku. Nevesta vymyslela vylet do Decina do ZOO. Vstavala som o pol hodinu skor ako do roboty, 3 hodiny sme tam sli vlakom, "len" 2x prestupovali, potom som si pripadala ako na pretekoch do vrchu, lebo oni nasadili tempo ako Bolt a ja s druhym vnukom na peso za nimi. V polovicke kopca, ked uz sme obidvaja mali jazyk prehodeny cez plece, som vyhlasila, ze kaslem na to, ze ja som na vylete a nie na pretekoch. Ked sme sa tam konecne dokotili, zacalo prsat a vnuka ziadne zvery v klietkach nezaujimali ale terenne nerovnosti medzi klietkami a mlacky na chodnikoch. A potom sme sli 3 hodiny naspat, uz len s jednym prestupom. Vecer som ledva dockala kym krpaty zaspi, hned som ho nasledovalaAle inac fajn
@tabalugativi tak zivot je sam o sebe dost vazny, preto nevynecham ani jednu prilezitost robit si z neho prdel. Hlavne z toho mojho. Ja unesiem vela, len to nesmie byt vazne ako h*vn* v trave😉
@zita19 dakujem za rady ...kečup som už robila, nakoniec som kupila na trhu od jednej babky jablka, čo sa aspoň trochu podobali na neumele jablčka....inak, to ako varíš bez odmeriek a receptov vcelku uznávam, roky varim a zavaram podla intuicie...bez receptov ...každe jedlo je ine, ...aj zavaranie nie je problem, rada experimentujem....no recepty pri zavarani uznavam tie overene, kde viem, že nam to tak chuti a tak tie dodržujem, ked sa da....a myslim, že recepty su dobre aj pre začiatočníkov, ktorí tie skusennosti ešte len získavaju 🙂 často možno ani netušia, ake veci do toho idu a ake su postupy.....na začiatku som to ani ja nevedela :-)