Janka skus upečenú cviklu osupat a nakrájať na tenucke plátky, čerstvo na mleté čierne korenie a soľ Maldon, trosku Oliv olej a hocijaký kozí syr (nie moc slaný) a ak máš rada ešte balzamikova redukcia :) s čerstvou bagetou je to paráda
@kesu81 cviklu som upiekla a podľa Tvojho návodu som ju pripravila, namiesto morskej soli som dala moju obľúbenú farebnú Himalájsku a ešte som pridala bazalku a namiesto bagety bol čerstvý chlebík a aj sme skúsili na topinky a je to skutočne vynikajúce, ďakujem za nápad,
Dnes sme boli v Banskej Štiavnici a na obed sme sa zastavili v Erbe a hádajte co tam mali dobrého okrem piva 😛
Ánóóóó presne, pečenú cviklu, to vynikajúce papko sa volalo Šalát somára Jožka Hederera (čerstvý šalát s pečenou červenou repou, kozí syr, karamelizované restované vlašské orechy),
Musela som si to dať 😉, kedže repa teraz letí a aj keď som ju robila včera, proste som neodolala. Bol tam ľadový šalát, kozlík šalát a ešte aj mladé lístky z cvikle, na tom balzamiko a tie s karamelizované orechy a opečená bageta s pomazánkou. Super jedlo. Cviklu mám rada a od teraz na akýkoľvek spôsob.
A ešte k somárovi, kedže to bolo s kozím syrom 🙂 a toto tam bolo aj napísané, že Jožko nebol somár, ale, že mal somára a s ním chodil do karnevalového sprievodu. Asi teda Jožkov somár papkal pečenú cviklu, odporúčam v BŠ reštauráciu Erb.
@konyk cvikla je tento rok veľmi pekná, tento rok je asi rok cvikli, lebo je jej dosť. O surovej písala @chillichilli vo vedľajšom vlákne. Surovú teraz iba odskúšam, zatiaľ som surovú iba odšťavovala.
@konyk hej, horúčavy sú veľké a chystá sa ďalšia várka na budúci týždeň. Nemám rada takéto horúčavy, ale leto mám rada, tieň na záhradke, v prírode. Minule môj syn povedal, že možno o pár rokov budeme radi spomínať na 35-ky 😞 No zlá predstava, snáď príde globálne ochladzovanie. Ale späť k tématu, napíšem sem mňamkový receptík na cviklu - červenú repu. U nás mäso veľmi neide, ale také dobré domáce klobásky, paprikovo cesnakový lalok, alebo húrky, alebo údené, jaj už som zasa inde 🙂 takže k receptu.
Volá sa červená repa na smotane. 200 ml smotany, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1/2 kg červenej repy, sol, čierne korenie.Príprava: repu uvaríme, nakrájame na plátky, tie orestujeme na masle, môžu sa aj upiecť. Pridáme citrónovú šťavu, sol, čierne korenie a smotanu a povaríme. Ako prílohu zemiaky, aj s ryžou je to dobré. A ak ostane a nie je príloha, tak aj s chlebíkom a na studeno je vynikajúce
@luciachrobacik uvarenu postruham, a robim z cesnakom, alebo z chrenom a jablkom, z horčicou, smotanou, čo je po ruke, a vždy je to fajnove 🙂 a zdraveeee :-)
@salamandrazuza aby som neklamala, tak ja som ju tam možno trolinku cítila, ale to tiež len preto, lebo som o nej vedela 🙂 drahý najprv ohŕňal nos, čo zase vymýšľam za exotické kombinácie, ale nakoniec koláč chutil aj jemu. tá čokoláda tú cviklu jednoducho prebije 🙂