@tabalugativi kvasaky su fajn, vidim, ci citam, ze si fajnsmeker 😉 co tam vsetko davas? Je to tak dobre a chutne.Na 4-litrovy pohar davam 4 lyzice soli. Davas aj chleba na urychlenie kvasenia? Robievam aj celorocne kvasaky, vydrzia az do dalsej sezony a dokonca aj do druhej. Zabudol som na dva pohare, ale boli velmi dobre, nezmaknute. Robia sa presne ako pises, nedava sa chlieb, prevari sa voda s solou, na 1 liter vody , 40 g soli, chutne a jedle a kvasakove su uz za jeden mesac a hlavne vydrzia dlho, na Vianoce su vynikajuce.
@alfazahradnik chlieb nedavam, nechutia mi tak ako bez neho...takze 4 lyzice na 4 litrovy pohar? A vodu prevaras vzdy? Sa mi uz dnes s tym nechce babrat, teraz som dosla zo zahrady, zrobena som ako kon...teda ako kobyla :P
Na 4 litrový pohár dávam: na dno list viniča, na to kôpor, natlačím uhorky, pomedzi to napichám cesnak, na vrch dám feferónku. Nedávam chlieb. Pridám 3 lyžice soli a zalejem vodou, trošku "pretrepem" v pohári. Prekryjem tanierikom a nechám vykvasiť 😉 Nie na slnku, ale v teple. Jo a uhorky stredom poprekrajujem, ale tak aby ostali v celku 😉
Moje kvasaky: Natlacim do poharka oharky, ziaden kopor, ani cesnak, ale kus chrenu, 4 lyzice soli rozpustenej v teplej vode, zalejem po vrch a na vrch dam krajec chleba. Mnam
Hmm...to je ale rozstrel tej soli, neviem sa dopatrat k nejakemu cislu, asi si vypocitam priemer a tolko tam nasypem 😛 @tabalugativi ty uz si zalozila ci stale cakas?
Fiiha, dakujem, to je receptov...ale stale neviem kolko tej soli lebo kazdy uvadzate inak 😄😄😄😄
@stellael idem to nalozit a dam soli tak "primerane", odhadom...snad mi to nevytiahne slzy ked ochutnam 😬
@tabalugativi chlieb nemusis davat, ale potom kvasenie trva dlhsie, s chlebom asi tak 4 dni, nechavam v zahrade na slnku a otacam pohar s uhorkami, aby sa sol dostala vsade, teda otaca mi pohar sused.Ako mi hovoril sused, so solou sa nema setrit, samozrejme zasa nie prehanat. Tak primerane, mne sa osvedcili tie 4 lyzice na velky pohar (4-litrovy). Vodu na rychlokvasaky neprevaram, davam zo studne. Tiez nedavam ziadne prisady, ale obcas experimentujem s vinicnym listom, s ribezlovym listom, samozrejme zopar feferoniek do sklenice, ale to vacsinou zjem iba ja 🙂 davam kvasit aj mlade cukety. Skusil som kvasit aj fazulku na struky, velmi chutne ako priloha.
@salamandrazuza Aky je rozdiel? Vlastne iba ta prevarena voda zarobena so solou a presne mnozstvo soli, na 1 liter vody 40g soli a do týchto celorocnych sa nedava hore chlieb 😉. Ochutit vinnym listom, ci ribezlovym a dat cesnak ci feferoky, tak to je potom parada ked nacnes na Vianoce, alebo Velku noc, ci inokedy a taky dobry kvasak, hmmmm, mnaaam.
@alfazahradnik aha, tak to teda velky rozdiel nie je...to by mohli aj tie necelorocne vydrzat cely rok nie? Som myslela ze to este sterilizujes. A fakt ich nechavas kvasit na slnku? Lebo mna varovali ze to sa nesmie, ze su potom ako blato 😕😶
@salamandrazuza hej, velky rozdiel to nie je, necelorocne davam s chlebom a nevydrzia, chytia plesen, ale vacsinou ich zjeme skor 😉 Ano, nechavam ich na slnku, ked nechas dlho, tak su blatove, vsetko treba s mierou, nechavam tie tri az styri dni a staci, obcas otocit pohar, nech sa sol dostane aj tym coboli hore. A vidis, predsa len maly rozdiel, tie celorocne rozkrajujem, teda skor narezavam, aby ostali cele a nerozkrojene, ale iba tie velike a este im davam dole spicky, aby neboli horke, ostatne nechavam v celku bez rezania, normalne kvasaky narezavam vsetky, okrem malickatych.
@alfazahradnik a prave preto nedavam chlieb a nenechavam kvasit na slnku, lebo potom sa do toho pusti plesen 😉 Takze ja vlastne robim celorocne 😄🙂 Chlieb sam o sebe povazujem za zdroj plesni, lebo uz po dvoch dnoch od upecenia v nom zacina taky plesnovy proces, obzvlast v teplom prostredi. 😬😕
@chillichilli s chlebom mas uplnu pravdu. Su to rychlokvasaky, takrychlo vykvasit a zjest. Vsak sposobov ako na to je vela, kazdy si vyberie ten svoj a dolezite je, ten ktory mu chuti.Ked Ti vydrzia rok, ci dlhsie ako tyzden, tak su celorocne 😉
@alfazahradnik vsak jasne, rob ako ti chuti. Ja si radsej pockam viac dni na klasicke mliecne kvasenie, nie urychlene. Viem pochopit, ze nevies vydrzat, tiez sa na ne vzdy velmi tesim 🙂
@salamandrazuza kvasaky patria k letu, hej tesim sa vzdy na ne. Tento rok bude bez kvasakov, uhoriek vyslo iba zopar aj napriek zavlahe. Asi divny rok.
@salamandrazuza pekne sa tes a vychutnavaj si ich, zelam Ti to, kvasaky su mnamka. Tiez dufam alespon v jeden pohar tnto rok a ten urobim bez chleba a na dlhsie ako celorcne, pripadne dam do viac mensich poharov, nech si mozem pochutnavat dhsie na kvasakoch a tak si predlzit leto. No jo kazdy rok sa vsetko nevydari, tak sa treba vytesovat z toho co je 😉
Joj toto by som si dal. Len nemám uhorky 😒 Ale naši robievajú, tiež len uhorky, soľ, chlieb. Kvasia v teple, ale nie na priamom slnku. Neodmysliteľne patria k letu :)
@salamandrazuza hej, divny rok, snad iba tie cukety su tento rok OK, asi je cuketovy rok a inak rok k nicomu vo vsetkom, ale verim, ze pride ci pridu lepsie