Recept na kvasáky- koľko soli?

Uhorky mi trosku prerastli, chcem urobit kvasaky. Dam tam list z hrozna, kopor, cesnak, feferonku..ale kolko soli na 4 litrovy pohar? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@tabalugativi  kvasaky su fajn, vidim, ci citam, ze si fajnsmeker 😉 co tam vsetko davas? Je to tak dobre a chutne.Na 4-litrovy pohar davam 4 lyzice soli. Davas aj chleba na urychlenie kvasenia? Robievam aj celorocne kvasaky, vydrzia az do dalsej sezony a dokonca aj do druhej. Zabudol som na dva pohare, ale boli velmi dobre, nezmaknute. Robia sa presne ako pises, nedava sa chlieb, prevari sa voda s solou, na 1 liter vody , 40 g soli, chutne a jedle a kvasakove su uz za jeden mesac  a hlavne vydrzia dlho, na Vianoce su vynikajuce.
Odpovedať
@alfazahradnik chlieb nedavam, nechutia mi tak ako bez neho...takze 4 lyzice na 4 litrovy pohar? A vodu prevaras vzdy? Sa mi uz dnes s tym nechce babrat, teraz som dosla zo zahrady, zrobena som ako kon...teda ako kobyla :P
Odpovedať
Hmm ja to tam hadzem od oka...vodu vzdy prevarim a necham vychladnut, zmiesam so solou a tak nalievam na uhorky. A davam aj korku z chleba
Odpovedať
Rozne recepty udavaju rozne mnozstvo, akurat tiez stojim nad poharom a neviem sa rozhodnut 🤔
Odpovedať
Na 4 litrový pohár dávam: na dno list viniča, na to kôpor, natlačím uhorky, pomedzi to napichám cesnak, na vrch dám feferónku. Nedávam chlieb. Pridám 3 lyžice soli a zalejem vodou, trošku "pretrepem" v pohári. Prekryjem tanierikom a nechám vykvasiť 😉 Nie na slnku, ale v teple. Jo a uhorky stredom poprekrajujem, ale tak aby ostali v celku 😉
Odpovedať
Moje kvasaky: Natlacim do poharka oharky, ziaden kopor, ani cesnak, ale kus chrenu, 4 lyzice soli rozpustenej v teplej vode, zalejem po vrch a na vrch dam krajec chleba. Mnam
Odpovedať
Hmm...to je ale rozstrel tej soli, neviem sa dopatrat k nejakemu cislu, asi si vypocitam priemer a tolko tam nasypem 😛 @tabalugativi ty uz si zalozila ci stale cakas?
Odpovedať
Takto to robia chlopi 😉 https://ondera.blog.sme.sk/c/154027/K...
Odpovedať
My davame len sol a chlieb...na ten velky pohar dame asi 3 polievkove lyzice soli, zalejeme vodou a hore chlieb. Nicim nedochucujeme a su vyborne 🙂
Odpovedať
@alfazahradnik aky je rozdiel medzi tymi normalnymi a celorocnymi? V postupe..lebo som to nejak nepochopila
Odpovedať
Fiiha, dakujem, to je receptov...ale stale neviem kolko tej soli lebo kazdy uvadzate inak 😄😄😄😄 @stellael idem to nalozit a dam soli tak "primerane", odhadom...snad mi to nevytiahne slzy ked ochutnam 😬
Odpovedať
@zahradkarvlado tak ja mam naky vadny chory pohar, mne tam ziaden sedemdecak hore nevleze 😬😛
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tabalugativi  chlieb nemusis davat, ale potom kvasenie trva dlhsie, s chlebom asi tak 4 dni, nechavam v zahrade na slnku a otacam pohar s uhorkami, aby sa sol dostala vsade, teda otaca mi pohar sused.Ako mi hovoril sused, so solou sa nema setrit, samozrejme zasa nie prehanat. Tak primerane, mne sa osvedcili tie 4 lyzice na velky pohar (4-litrovy). Vodu na rychlokvasaky neprevaram, davam zo studne. Tiez nedavam ziadne prisady, ale obcas experimentujem s vinicnym listom, s ribezlovym listom, samozrejme zopar feferoniek do sklenice, ale to vacsinou zjem iba ja 🙂 davam kvasit aj mlade cukety. Skusil som kvasit aj fazulku na struky, velmi chutne ako priloha. @salamandrazuza  Aky je rozdiel? Vlastne iba ta prevarena voda zarobena so solou a presne mnozstvo soli, na 1 liter vody 40g soli a do týchto celorocnych sa nedava hore chlieb 😉. Ochutit vinnym listom, ci ribezlovym a dat cesnak ci feferoky, tak to je potom parada ked nacnes na Vianoce, alebo Velku noc, ci inokedy a taky dobry kvasak, hmmmm, mnaaam.
Odpovedať
@alfazahradnik aha, tak to teda velky rozdiel nie je...to by mohli aj tie necelorocne vydrzat cely rok nie? Som myslela ze to este sterilizujes. A fakt ich nechavas kvasit na slnku? Lebo mna varovali ze to sa nesmie, ze su potom ako blato 😕😶
Odpovedať
Tak som to včera založila, muhaha 🙂 Keď budú hotové, podám hlásenie. Dala som feferonku, sol, cesnak, kopor a uhorky...a vinny list...tak uvidime :)
Odpovedať
@tabalugativi no to je divné, mne tam vlezie..možno máš vadný sedemdecák ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza  hej, velky rozdiel to nie je, necelorocne davam s chlebom a nevydrzia, chytia plesen, ale vacsinou ich zjeme skor 😉 Ano, nechavam ich na slnku, ked nechas dlho, tak su blatove, vsetko treba s mierou, nechavam tie tri az styri dni a staci, obcas otocit pohar, nech sa sol dostane aj tym coboli hore. A vidis, predsa len maly rozdiel, tie celorocne rozkrajujem, teda skor narezavam, aby ostali cele a nerozkrojene, ale iba tie velike a este im davam dole spicky, aby neboli horke, ostatne nechavam v celku bez rezania, normalne kvasaky narezavam vsetky, okrem malickatych.
Odpovedať
@alfazahradnik a prave preto nedavam chlieb a nenechavam kvasit na slnku, lebo potom sa do toho pusti plesen 😉 Takze ja vlastne robim celorocne 😄🙂 Chlieb sam o sebe povazujem za zdroj plesni, lebo uz po dvoch dnoch od upecenia v nom zacina taky plesnovy proces, obzvlast v teplom prostredi. 😬😕
Odpovedať
Profilova fotka
@chillichilli   s chlebom mas uplnu pravdu. Su to rychlokvasaky, takrychlo vykvasit a zjest. Vsak sposobov ako na to je vela, kazdy si vyberie ten svoj a dolezite je, ten ktory mu chuti.Ked Ti vydrzia rok, ci dlhsie ako tyzden, tak su celorocne 😉
Odpovedať
@alfazahradnik vsak jasne, rob ako ti chuti. Ja si radsej pockam viac dni na klasicke mliecne kvasenie, nie urychlene. Viem pochopit, ze nevies vydrzat, tiez sa na ne vzdy velmi tesim 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza  kvasaky patria k letu, hej tesim sa vzdy na ne. Tento rok bude bez kvasakov, uhoriek vyslo iba zopar aj napriek zavlahe. Asi divny rok.
Odpovedať
@alfazahradnik no ja som tiez robila zatial len raz 🤔😒 ale vlani sa mi napriklad vobec nezadarilo, tak sa tesim aj z toho jedneho pohara teraz 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza  pekne sa tes a vychutnavaj si ich, zelam Ti to, kvasaky su mnamka. Tiez dufam alespon v jeden pohar tnto rok a ten urobim bez chleba a na dlhsie ako celorcne, pripadne dam do viac mensich poharov, nech si mozem pochutnavat dhsie na kvasakoch a tak si predlzit leto. No jo kazdy rok sa vsetko nevydari, tak sa treba vytesovat z toho co je 😉
Odpovedať
@alfazahradnik haha mi hovor, vsak ja tu cely cas nadavam ze tento rok sa nedari NICOMU u nas 😒
Odpovedať
Joj toto by som si dal. Len nemám uhorky 😒 Ale naši robievajú, tiež len uhorky, soľ, chlieb. Kvasia v teple, ale nie na priamom slnku. Neodmysliteľne patria k letu :)
Odpovedať
@tabalugativi tak aj ja som zalozila, tak ledabolo...list vinica, sol, voda, kopor, uhorky...cesnak...uvidime co z toho bude 😬🤔
Odpovedať
Profilova fotka
@salamandrazuza  hej, divny rok, snad iba tie cukety su tento rok OK, asi je cuketovy rok a inak rok k nicomu vo vsetkom, ale verim, ze pride ci pridu lepsie
Odpovedať
@alfazahradnik tak uz mi kvasiaaaaa 😬
Odpovedať
Profilova fotka
@chillichilli  supeeeeer, parada. Tak pekne kvasenie 😉 a potom dobru chut.
Odpovedať
@alfazahradnik dik, dala som tam hodne chilli, tak sa tesim na ohnive kvasaky
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?