Poprosim vas kolko kg kapusty kupit do 15l sudka? Kolko soli tam pridat? Davate aj bobkac, korenie, cibulu chren? Ako dlho to musi kvasit? Je rozdiel ci kupim nastruhanu alebo cele hlavy? Ked ju nasolim, ako dlho ma vadnut? Milion receptov je, ale nejak sa v tom stracam..
Já kvasím zelí ve čtyřlitrových lahvích. Nastrouhám 4 a půl kilogramu zelí, prosypu solí (8-9 dkg), nechám chvíli odležet a potom nacpu do sklenic. Nahoru dám kus listu a zabezpečím dřívkem. Nechám kvasit v kuchyni kde máme cca 24 °C. Kvas průběžně sleduji, když už se mně zdá, že mléčné kvašení proběhlo, tak ochutnávám (nemám moc rád hodně kyselé). Když je to OK, tak zelí z té lahve přendám do 0,7 l Omniovek (vyjde mně to přesně na pět sklenic) a zasterilizuji.
Vladimír
PS.: Doporučená dávka je 15-20 dkg soli na 10 kg zelí.
15kg kapusty
0,5 kg cibule
320g soli
1 bal rasce celej
1/2 bal cele čierne korenie
1/4 bal celé nové korenie
12 ks bobový list
koreniny zmiešať so soľou, kapustu nastrúhať, v hrnci ju vrstviť a postupne nasoliť zmesou a posýpať nastrúhanou cibuľou, premiešať,(nemusíte ju nechať odstát) a napĺnať súdok, po vrstvách utláčať (rukou, päsťou - len tlačiť, nebúchať!), do vrstiev pridávať bobkový list - vždy len 1-2 listy. Naplniť až po vrch. Žliabok súdka očistiť,naplniť vodou, prikryť miskou, súdok postaviť do pekáča (bude vytekať šťava) do vykurovanej miestnosti (ideálne kuchyňa). Ešte v ten deň začne kvasiť - bublať. Vykvasená je asi za týždeň. Treba sledovať, aby bola v žliabku stále voda. Keď prestane bublať, súdok premiestniť do chladnej miestnosti - komora, pivnica,... Aspoň raz za týždeň doliať, príp. vymeniť vodu v žliabku po celú dobu skladovania. Pri takomto skladovaní vydrží asi 1rok, alebo kým sa nezje.
S týmto receptom to musí zvládnuť aj ten čo to v živote nerobil. ;-)
@yolandas hrozno prirodzene obsahuje spriatelene bakterie, ale kapusta ma dost vlastnych, nie je to nutne. Okrem toho nase hroznove listy su uz v komposte, asi by bolo treba len zelene a nestriekane pouzit
Ja som teraz dala len sol a nastruhanu kapustu :) Predtym som davala aj cierne korenie, ale teraz som spravila bez. Do 10l sudka som natlacila 15kg kapusty, sol 200g na 10kg
@frflos 7-10 dní, keď už nebublá, záleží od teploty v miestnosti, ten čas nie je až tak kritický na 1-2 dňoch veľmi nezáleží, ale ak ju necháš dlhšie v teple bude viac kyslá -skriví ti úsmev. počas kvasenia súdok neotváraj, keď ju budeš premiestňovať do chladna, tak už môžeš ochutnať, vyčistiť ten žliabok na súdku a doliať do neho čistú vodu (len do žliabku, nie do kapusty)
@frflos dôležité je , aby bola kapusta pod šťavou a teplota pri kvasení min 20 stupňov, vtedy prebieha správne mliečne kvasenie, po týždni môžeš kludne ochutnať, hlavne zachovať hygienu, aby sa do kapusty nedostali nežiadúce mikroorganizmy a aby bola opät ponorená v šťave, keď je vykvasená, odložiť na cca 5stupňov, alebo zjesť ;-)