na vyrobu sirupov pouzivam zopar rokov recept od jednej kolegyne. Do velkej sklenice (5, 3,5 litra) naskladam ovocie, troska rukou pomackam, nechavam do druheho dna, potom cez gazu precedim (zo zvyskov robim placku, ale pred susenim pridam cukor a pomiesam a susim v susicke, je to vyborne namiesto cukrikov) stavu dam do hrnca a 1:1 pridam cukor (vidite, aky je vas nazor na pouzivanie hnedeho ci trstinoveho cukru? Pouzivam iba takyto, rafinovany biely minimalne.) Dam na sporak a varim nez je pena, tu obcas sbieram. Do hotoveho sirupu s rozpustenym cukrom pridam kvoli konzervacii kyselinu citronovu a nalievam do pripravenych flias. Takto robim z rybezli, malin, cernic.
@alfazahradnik dieta moje ja vidim dobre, ale aj "jedna k jednej" sa mi zda vela. Trstinovy pouzivam na preskacku s klasickym, ale nezda sa mi ze by bol rozdiel v inom ako farbe 😛
Ahojte,možno kus od veci,ale dnes som koštovala náááááááááááramne fajný sirup z mäty,levandule,čiernych ríbezlí a limetky-citrónov.Ak je záujem,tu je postup-asi 30 stoniek levandule a 40 veľkých listov mäty namočíme na 24 hod.do 1 a pol litra studenej vody a šťavy z dvoch citrónov a jednej limetky.Na druhý deň precedíme a vytlačíme cez handričku.Odoberieme asi pol litra a rozmixujeme s jednou hrsťou čiernych ríbezlí.Precedíme a vlejeme nazad do pôvodného roztoku.Pridáme 1 kg trstinového cukru a zohrievame skoro po bod varu.Horúce nalejeme do fliaš.Držíme v chlade.Eňďo-ňuňďo do vody,minerálky,čaju,aj miešaných nápojov.
@gaiamariatak toto vyzera vynikajuco, istotne odskusam. Asi by sa dalo takto skombinovat aj s inym ovocim. Naposledy som robil bazovy, alew cisty a predtym prhlavovy a do neho som dal matu pre lepsiu chut. Levandula je teraz, tak pridam do malinoveho, alebo cernicoveho, uvidime co to urobi s chutou.
@littlepony ako som pisal hore, robim takto vsetky sirupy z drobneho ovocia (ribezle, maliny, cernice), ale idem skusit aj z mirabelky, uvidime (asi ale budem musiet odstavovat, ak to bude vela roboty, tak si to rozmyslim 🙂 ale uz som robil z hrusiek aj jablk a bol vynikajuci), do velkej sklenice dam ovocie, troska utlacim a za 24 hodin precedim cez gazu, potom v stave rozpustim cukor, davam 1:1, ale ako tu pisala @tabalugativi
tak je to mozno vela, treba skusit, zalezi na kyselosti ovocia, takze na niektore sladke netreba tolko, treba ochutnat. No a cele dam zohriat, nemalo by sa varit. Ked zacne penit, tak by sa mala pena zbierat, nezbieram, pena klesne. Odstavim z plamena a ked troska vychladne pridavam ak nezabudnem kyselinu citronovu a plnim do flas.
Ľudkovia,ani nezaspím,kým sa s vami nepodelím-dnes som experimentovala,ale tááááááááááááký fajný sirupček sa mi zadaril.Toť recepis-40 stoniek levandule bez kvetov a listov som nastrihala na asi 5 cm kúsky,pridala 40 lístkov mäty a 20 listov čiernych ríbezlí.Zaliala 1 l studenej vody a nechala postáť v chladničke 12 hod.Potom som vylisovala na odšťavovači ríbezle,vyšlo mi 2 a trištvrte litra z červených a štvrť litra z čiernych.Precedila som byliny,vodu naliala ku šťave,spolu bolo cca 4 litre a pridala 2,5 kg cukru.Dala variť,povarila asi 3 minúty,vrené naliala do fliaš a zazátkovala.Nádherná vôňa,aj chuť.😛😛😛
@gaiamaria eeejha, ten vyzera dobre. Ja som tie moje napokon pre nedostatok casu zamrazila. Myslite ze by to slo este rozmrazit a usirupovat? 🤔 Ako rozmrazit urcite...ale ci by sa z toho dal spravit este sirup 😬
@gaiamaria tak sa chystám urobiť sirup aj z čiernych ríbezlí,ale zmením bylinky-dám medovku a materinu dúšku. Ríbezličiek sa urodilo neúrekom a sú ako z katalógu od Starkla.