Co robite s fazulou? Dostala som vyluskanu, tu taku fialovobielu flakatu, neviem co s nou teraz? Nejak obvarit, ci este nechat ususit, ci len do poharov dat? Nejak zasterilizovat aby nechrobavela?
Ked je vysusena, tak ju hodit na par dni do mraznicky, potom vybrat este dobre vysusit (po vybrati z mraznicky sa orosi a navlhne), potom ju ulozit. Najlepsie platene vrecka niekde v chladnej a suchej komore. Kedze taku ma uz dnes malokto, tak nasypat do zavaracich poharov, zasrubovat viecka a skladovat pri izbovej teplote. V pohode takto vydrzi par rokov, ale uz dvojrocnu treba dost dlho macat aby sa dala uvarit.
Ked je to este makka nedozreta fazula, tak nasypat do sackov po mensich mnozstvach a smarit do mrazaka. Potom vyberat a varit, len treba ju pridavat do neosolenej vody, lebo v osolenej vode jej stvrdne supka (to plati pre vsetky strukoviny, aj cerstve "zelene" aj pre suche, vsetky treba solit az ked su skoro uvarene)
@zita19 usušiť a do mrazničky, tento rok moja sadila ešte zamrazenú fazuľu a vyrástla. bežne ju nechá rozmraziť a až potom sadí ;-) na varenie ju používa bežne