Ako na to? Nemam hrniec, budem sterilizovat v rure...na kolko stupnov a ako dlho? Nemozem ju viac nechat v sudku, robi sa na nej biely povlak aj ked dolejem vodu
Roky som sterilizovala v hrnci, mne sa to osvedcilo, ostala krasne chrumkava, vydrzala aj par rokov, ked sa na nu zabudlo. Natlacila som kapustu do poharov asi 1 a pol cm od vrchu, doliala stavu asi 1 cm od vrchu, zavieckovala, naskladala do hrnca, zaliala studenou vodou, pockala kym voda zovrie a vypla. Pohare chladli v hrnci. Po vychladnuti sa skontrolovali a tie co nahodou nedrzali sa naskladali do chladnicky a spotrebovali sa prve. Tie co drzali este ostali preventivne v byte po tyzdni presli poslednou kontrolou a dobre drziace odchadzali do pivnice.
@turanga_leela aj tu mozes zasterilizovat, ale ja by som ju asi dala do malých PET flasiek, zamrazila. Take probiotika ake su v nej len tak lahko nesplasis, ked niekomu zapcha creva
@salamandrazuza zasterilizovala som, niektore nechytili, tie som ochutnala a je ako zo sudka :) takze to na chuti neubralo ;-) @zita19 dakujem krasne, spravila som presne ako si pisala :)
@zita19 to asi spasime zo sveta skor, ale nepochybujem ze vydrzia...super to je, dakujem naozaj, uz to tak budem robit kazdy rok :)
@salamandrazuza urcite vyskusaj, ja som fakt spokojna...uvolnilo sa mi miesto, nemam poloplny sudok niekde, nemusim riesit ci ma vodu v zliabku atd..Pre mna maximalne pohodlne riesenie
@salamandrazuza garantujem ti, ze lutovat nebudes. Rokmi osvedcena metoda. Zatial sa nikto, komu som poradila a siel presne podla repcepisu, nestazoval
@salamandrazuza nie nezabijes. Obsah flase sa nezohreje na viac ako 70°C takze vitaminom sa nic nestane. To zohrievanie je len na to, aby sa vytvoril mierny podtlak pod vieckom a to sa pricuclo. A nepricucne sa tak asi tretina, takze urcite to nebolo zohriate az privelmi. To je skor proces pasterizacie ako sterilizacia, kapusta je zakonzervovana vlastnou kyselnou mliecnou, tak ako by bola zakonzervovana keby sa sud skladoval niekde v teplote okolo 10° (ako to mavali babky v komore)
Kedze komory my moderni člobrdici nemame, musim hladat ine moznosti
Takto na jar vždy likvidujem skoro všetku kyslú kapustu zo súdka už vyše tridsať rokov a ani jedna sa mi nekazila,všetky poháre vždy chytia a kapustička je rovnako chrumkavá ako rovno zo súdka.Zahrejem ju do bodu varu a hneď vyberiem poháre,aby da ochladili.Aj teraz sa s tým práve hrám :grinning:
Takto robím každý rok aj dnes som sa s tým hrala.A taktiež idem aj tú vodu dať do pohárov a zasterilizovať.Tu u nás na Liptove sa z nej varí fantastická polievka,volajú ju kyslá.Poháre zahrejem do bodu varu a hneď vyberiem,tak mi chytí každý pohár a vydrží aj roky.Len ju musím dobre natlačiť,aby mi nezmäkla.