Ahojte, nechala som sa inspirovat na tejto stranke receptami z pagastanov, nalozila som pred piatimi dnami do alpy. Ma to tam byt 3 tyzdne a ono ta alpa skoro zmizla, oni to asi vypili? 🤔 Co teraz? Doliat alpu? A niekde som citala ze tam ma ist aj acylpyrin? Davate to tam ci nie? K comu to ma pomoct? Ak budem dolievat alpu ci ho tam prihodit alebo nechat tak.
@babkazvidieka no chlasce sa to :-D U mna je to vedlajsi produkt od matovaho sirupu. Mne sa zdalo, ze v tom co sa sirup vyrabal ostalo privela "sily" na to aby skoncilo na komposte, tak som tam naliala flasu bieleho rumu a nechala to macerovat este dalsi tyzden. No a ocedene je to lepsie ako sirup :-D Uz sme to skusili aj so sodou ako mojito a vcera som si z toho vyrobila caj. Dobre zahrial.
Jo a sirup. Nasekas 1 diel maty, premiesas s 1 dielom cukru, napchas do flase a nechas macerovat 2 tyzdne v chlanicke. Potom to ocedis. Tohto roku som do neho pridala este zo 3 limetky nakrajane na platky, nejaku salviu, medovku a tymian. Proste na pol kila bylin a limetiek pol kila cukru. Sirupu vypotilo cosi viac ako pol litra, mozno keby som to zmykala bolo by viac, ale ked som tam ten rum liala, tak to nevadilo
@babkazvidieka pagaštany nakrájať (robí sa tu blbo, tak aspoň preseknúť) a zaliať do vodky (bieleho alkoholu) nie do alpy. aspon do 4l pohára - uzavieť. Potom zliať do flašky koľko potrebuješ a doleješ do pohára vodku aby boli gaštany zaliate. Používa sa to ako obklad na boľavé kolená, kŕčové žily, po výronoch členku a zhojených zlomeninách.
Malá alpa + 10 acylpirínov v nej rozpustených je balzam na boľavé nachladnuté kríže a stuhnutý chrbát. Pre chlapov. Pre ženy a zženštilých oných radšej nie.
že ja budem radiť aj babke z vidieka som si nikdy ani nepomyslel :)
@foox no píšem sám sebe :) lebo som dostal pohlavok od ženy :-p
pagaštany do alpy má byť a po odbere doliať alpu, zbytok je dobre....
tá vodka je iný recept, ja hlava hlúpa deravá :-(