Dnes som obrala prvú suchu fazuľu...biela je fajn na Balkánsku fazuľovicu s udenými rebrami, mrkvou a čili, farebna na kyslo s udeným a cesnakom a taktiež na sladko s domacou zeleninou a vňaťami...taku varila moja babka...len si spomenuť na recept ...varite niekto na taký spôsob ?
@lubicabystrica ja robievam normalne s korenovou zeleninou a zemiakmi. Na zahustenie trosicku zaprazky. Mnam. Ako ju skladujes? Ja davam do mrazaku na jeden den a potom davam vysusit.
@littlepony ja zbieram uplne suchu a držím v sklených flašiach...nemrazim a ked von nedoschne, zamrazim....zaujalo ma, že ju mraziš pred sušením , aký to má význam ? nepočula som ešte.....
@lubicabystrica vraj mrazením zničím prípadnú chrobač a plesne, ktoré by tam nemuseli byť viditeľné. Tak ma mamina naučila. Tiež ju zbieram suchú, potom plasknem do mrazáku na 24 hodín, potom vyberiem, nechám vysušiť na plechu a dávam do pohárov. K tomu dám jeden bobkový list a tak skladujem 😉
@littlepony jááááááj moja....zase som sa dačo naučila...chvalabohu som zatial nemala problem s fazulou...ale môže byť....ma to svoju logiku...a kolko na plechu to mam sušiť...aku teplotu ?
@lubicabystrica to len tak na vzduchu, nie v rure. Necham to tak do druheho dna..Ked je tvrda ako skala, supnem do tych poharov 🙂 Neviem co by sa stalo, keby som to neurobila, ale takto som naucena tak inak nerobim
@kornutovka super, paráda, vitaj medzi nami 😉 Je to len o zvyku, iné prostredie ako FB, ale keď si človek zvykne, orientuje sa tu oveľa ľahšie a s väčším prehľadom Keby čokoľvek...som tu ;)
@miselaho ani nam sa na tejto zahrade nedarila fazula...už aj kamarat mi dal dopestovane priesadky a jemu sa dobre dari fazula a u nas aj ta je slaba, ledva kvitne...no popri tom sme urobili take z dreva vysoke zahony, pôdu sme dobre najprv listim a potom slepačincami prehnojili a dali skôr do tieňa...a fazula v nich rastie ako diva a uroda konečne je....a ta, čo ostala v zemi dole a je na slnku, schne a ledva zakvitla....
@miselaho ja zbožňujem tie velke fľakate a stale hladam odrody, aby som mala take ako od babičky....vždy bol na sporaku hrniec fazule...bola zeleninova a tak dobra...ale ja taku asi nenavarim, nemam recept a stale to nie je ono....alebo je to tým, že od babky je ta najlepšia ? 🙂 my mame radi aj na kyslo s udenym....no je fakt, že biela sa hodi zas na balkansku...sladkoštiplavu...takže sa v kuchyni spotrebuje akakolvek...sadim aj malu farebnu a bielu, robim z toho privary...
@littlepony našťastie nas nenadúva...nechavam namočenu celu noc, zlejem vodu a tak varim...my kludne, ked varime vonku v kotle, jeme aj neskoro večer, a nič nam nie je....už to u nas skušali aj ini a mali obavu a nič....ale ta saturejka, som nevedela...prečo nie.... :-)
@lubicabystrica ja uz som si zvykla na saturejku, pridavam do strukovin. Inak moze byt ze vas nezduva ak pridavas nejake tie koreniny. Lebo napriklad obcas si ja dam indicke jedlo, sama strukovina a som ok. A potom si dam vo vyvarovni obyc fazulacku a ide ma rozdrapit 😬
Viem že je ešte skoro ale už rozmýšľam čo zasadím tento rok 😁 a stále neviem akú fazuľu , lebo v jej pestovaní som totálne zaostala . Prosím ak máte nejakú osvedčenú dohre plodiace odrodu, napîšte. Keď som naposledy kupovala fazuľu v obchode tak bola buď z Kanady, Číny alebo iného blîzkeho okolia😧
@lusa14 vacsina sackov so semenami ma obrazok fazule, a na zadnej strane popis ci je krickova ci popinava. Treba si vyberat podla vzhladu, ktora vam chuti. Nie vsetky fazule co sa predavaju sa daju kupit aj semena, ale vacsinu zozenies.
Ak chces popinavu, tak chod do fazule sarlatovej, znasa kadeco, dobre rodi, len ju treba priebezne oberat ked struky zasychaju. Ked sa nechaju dlho na rastline same praskaju a je po urode. Treba ju dosusat. Nedozrete fazule z konca sezony sa daju vyluskat a uskladnit v mrazaku. Velke biele maslove fazule prinasaju popinave fazule na lusky, tie so zltymi luskami. Tam mas dve moznosti, zberat dedozrete alebo nechat fazule dozriet
Krickove maju vyhodu, ze sa zoberie cela hriadka naraz, ale nie su tak urodne. Je ich vela druhov, treba si len vybrat.
Obcas sa daju kupit aj semene cervenej ladvinkovej fazule, nemaju ich nase semenarske spolocnosti ale mala som polske semena. A cierne fazule som vysiala tie zo sacka, ale na to sa moc spoliehat neda, lebo ak boli umelo susene pri teplote nad 50° co je bezna teplota susenia, tak uz nevyklicia. Ale da sa spravit skuska klicivosti. Namocit fazulu na 24 hodin, potom zasadit do kvetinaca a cakat ci vyjde, ci nie. Ak ano, tak vyrastie aj na hriadke
Jo a dobre fazulove semena sa vozia aj z Madarska.
https://www.zahradnictvoiveta.sk/kata...