@zahradkarvlado dakujem Vlado 🙂 tekvička bola pekna, takmer dozreta no od korena začala hniť...nechapem...počasie je fajn aj slnko aj voda....vlani bolo veľa dažda a vtedy začali hniť už na konci sezony...no teraz akosi nerozumiem ...
Ja som tekvice po minulom roku vzdal. Kupili sme planty na trhu, vraj ze Hokkaido. Velmi rychlo vyrastla nahodila velmi vela krasnych velkych kvetov, casom sa zacali za kvetom tvorit minitekvicky. Strasne sme sa tesili. Bohuzial vsetky, okrem dvoch kuskov opadali. Nakoniec ani to nebolo Hokkaido, ale maslova tekvica 😉. Verte skusenym trhovnikom, ktori maju vsetko co len vyslovite. Takze vo vysledku jedna omacka a zapovedanie sa, ze nabuduce si taketo sklamanie uz nepripravime.
@jaroch to ma naozaj mrzí...my všetko sadíme zo semiačok...zatial sa nám darí....nevzdávajte to...a planty paradajok a paprík kupujeme na trhu už niekolko rokov od toho isteho trhovnika, zatial OK :-)
@luciachrobacik ano, velmi sucho...včera sme polievali urodu 2x a kvety 3x....žiada si to opateru 🙂 no nič nie je zadarmo a na záhradke obzvlášť 🙂 ešte že nás to baví :-)
@salamandrazuza veď taký prívarok a či polievočka jaká dobrá 🙂 buďme vďační aj za to 🙂 keď trocha zostane, do mrazáku postrúhané a bude prívar aj v zime :-)
@zahradkarvlado hnitie tekvice u nás pokračuje ...tekvičky su ešte male a už hniju, aj na celej rastlinke žltnu listy....mame zasadene aj na pozemku, kde je menej slnka a sú krásne...príroda je veľká čarodejka...vlani sme nemali patizony, a teraz sú krásne veľké...asi sa treba tešiť z toho, čo máme :-)
@zahradkarvlado čítala som, že žltnutie listov môžu spôsobovať vošky...a tento rok je naozaj veľmi veľa mravcov...takže je to možné...rastlinku treba odstraniť a spaliť 😢...skusim ešte všetko žlté pooberať, skontrolujem tekvičky a počkám, či sa to spamatá...ak nie, odstranim všetko...
@lubicabystrica ja som to mala predvlani, vosky to neboli, neviem co to bolo. Tiez som orezavala chore listy, hnojila, striekala koloidnym, sodou, mliekom....udrzala som ich pri zivote, ale bolo vidno ze nie su celkom fit 😞
@tabalugativi dakujem ti...skusim ešte s tým zabojovať...ale vyzeraju biedne...listy žltnu - no vošky nevidieť...par tekvičiek je celkom pekných ešte...oberiem ich radšej skôr...
@jarochja si priesady pestujem sama. Inac ked uz sme pri tekviciach, viete, ze treba zastipnut hlavny vyhon asi tak za piatym listom aby sa zacali tvorit bocne vyhony? Na hlavnom vyhone sa tvoria hlavne samcie kvety, samicie az neskor. Na vedlajsich vyhonoch kvitne vacsina dievcatiek, sem tam nejaky chalan. Plati to aj pre uhorky.Neverila som, cele roky sme mali tekvice natahane na kilometre a plodov len par. Tohto roku som si dala zalezat a zastipla vsetko co som mohla. Mame kopu novych plodov nasadenych. A strasnu dzunglu, lebo po predchadzajucich skusenostiach som ich nasadila dost na husto a tak prerastaju jedna cez druhu. Fotka z minuleho tyzdna. V nedelu postupili o dalsi meter na kazdu stranu 😄
Vratim sa k zavaraniu. Vyskusala som peceny lekvar. Tentoraz marhulovy. Nemala som cas sa s obsierat s varenim v hrnci, tak som si povedala, ze ked to funguje na slivky, musi aj na marhula. A funguje.Do hlbokeho plechu som nahadzala odkostkovane marhule, strcila do ruyr vyhriatej na 160°, po 10 minutach stiahla na 120. Po troch hodinach to vyzeralo celkom lekvaroidne, nasypala som trochu cukru, ale mne to bolo dost sladke aj same od seba, len nasi konzumenti by frflali, ze kysle 😛Ked sa cukor rozpustil, premiesala som naflaskovala. Pre istotu som este dala do hrnca vysterilizovat na 15 min vo vriacej vode. Hotovo. Dolezite je NEMIESAT, nechat nech sa same o seba postara. Odteraz "varim" aj marhulovy v rure.
A este pridam jeden, na pecene paradajky. Dno hlbokeho plechu primerane posolit, nasypat bylinky a na to poukladat rozpolene alebo rozstvrtene paradajky bruskom hore. Strcit do rury na 160 - 180° asi na 15 minut, potom stiahnut teplotu na 120. Ked uz vyzeraju byt upecene, postahovat supky (nie je podmienka, ale nam supky vadia a z pecenych to ide uplne v pohode), naflaskovat, zavieckovat a nechat vychladnut pod dekou. Ak nestihnem este horuce naflaskovat, tak sterilizujem 10 minut vo vriacej vode a necham v hrnci vychladnut.Pre spestrenie deja sa da pridat cesnak, kolieska cibule, papriky. Zo tri lyzice krystaloveho cukru pridaneho tesne pred koncom, tiez nie je na skodu.Je to vyborny zaklad pod maso, omacka na cestoviny (staci ohriat), ale moje deti to vyzieraju len tak, na hriankach.
@zita19 tie pečené paradajky sú iste fajnové 🙂 máme také veci radi 🙂 my zavárame pečené papriky, tiež z cesnakom, je to výborné ako šalát ku grilu, a ked sa mi nechce to zavárať, stačí ich namraziť a robíme z toho šalát tiež :-)
@lubicabystrica jaj mnam, ja mozem paradajky na vsetky sposoby. Ako presne zavaras tie pecene? Normalne najskor upecies na papieri a potom naflaskujes, das cesnak, sterilizujes? Aj nejake koreniny? A zamrazene nie su take blatove? Ja vsetky stiham pojest surove, ale mozno by som skusila, toto ma zaujalo..