Neviem ci sa to moze jest..ale ak nie su zelene a okolo tych klickov dost vyrezes...moja mama sa s tym svojho casu vobec nezaoberala, casto sme cistili aj oklickovane zemaky
V podstate mozes, ale nie zemiaky co maju uz niekolkocentimetrove klicky. Cim viac klickov (alebo zelene na hluze) tym viac solaninu obsahuju. Solanin nie je zdravy, niekde sa uvadza, ze je jedovaty, ale to by si musela pojest kopu zemiakovuéj vnate alebo plodov aby si sa otravila. Aj to by sa prejavilo len bolestou hlavy, kopyta by si otrcit nemala.
Takze mierne naklicene staci vyrezat ocka a mozu sa jest.
A ak klicia, tak im je teplo. Treba im znizit teplotu skladovania
@leuscha s klickami cez 1 cm aj ja, ale naklicene je skoda vyhadzovat. Solanin nie je smrtelny jed, aspon nie v takom mnozstve ako sa v klicku vytvori. On sa v zemiaku ako takom nevyskytuje nikdy, len v korenoch, vnati a plodoch zemiaku. Keby sa vyskytoval v hluzach nedali by sa jest vo vseobecnosti
@konyk klicia kvoli tomu, ze im je teplo, nie kvoli svetlu. Svetlo im akurat pomaha vyrabat chlorofyl a solanin. Zelene zemiaky su solaninu plnsie ako naklicene
Hlavne si von na záhradu už budem musieť zaobstarať nejaký poriadny https://www.okay.sk/collections/tlako... tlakomer pretože takto to už ďalej nejde. Ja ráno koľkokrát ani neviem aké bude nadchádzajúceho dňa počasia. A ako potom asi ako chcete plánovať čo budete robiť na záhrade? To mí poradí málokto určite.