Ahojte,pomaly sa blíži čas keď môžem vyťahovať zeleninu (mrkva,petržlen,kaleráb) a chcela by som ju uskladniť do mrazničky resp. nakrájať na kocky a urobiť si "balíčky". Niekde som čítala,že vydrží max.3 mesiace.Je to ozaj tak? Ešte som nemala vlastnú úrodu,tak neviem.Alebo ako inak sa dá uskladniť,aby mi z toho nevznikla guma?ďakujem
@lenka9557 zmrazene vzdy bude po rozmrazeni spongiova, tomu nezabranis. Este aj ta priemyselne vyrabana, zmrazovana sokom straca svoju strukturu, doma nemas sancu dosiahnut take rychle zmrazenie a cim pomalsie sa zmrazuje, tym vacsie ladove krystaly vznikaju a tie trhaju bunecne steny. Urychlit zmrazovanie mozes ak budes zmrazovat zeleninu v jednej vrstve rozprestrenu na tacke a po zmrazeni zosypes do sackov. Cim mensie kusky zeleniny, tym rychlejsie premrznu.
Ale aj gumovita zmrazene zelenina ma rovnake nutricne hodnoty ako cerstva a je lepsia ako nespravne skladovana.
Vacsinu druhov je dobre pred zmrazenim kratko oblansirovat, nasledne rychlo schladit vo vode s ladom a po dokladnom odkvapkani (alebo aj osuseni na utierke) rychlo zmrazovat
Ja mam vedomosti, ze zelenina sa moze skladovat v mraznicke az 12 mesiacov, kedze neobsahuje tuky, nehrozi ich degradacia
@zita19 ďakujem za vysvetlenie. Urobila som balíčky (mrkva,kaleráb,petržlen) a šupla do mrazničky.Neblanšítovala som (už som nevládala,lebo bolo pozde).Ale ďalšiu várku skúsim podľa toho čo ste napísali 🙂
Hmmm to teda budem musiet vyskusat. My sme si kupili vakuovac a tak si davm balicky do mraziaka. Skusim to s tym blansirovanim a uvidime ci bude rozdiel