Ahojte, docitala som sa, ze existuju odrody paradajok urcene na dlhodobe skladovanie. Ide o to, ze maju blokovanu alebo spomalenu tvorbu etylenu a tym padom vydrzia ovela dlhsie pri dobrom skladovani. Udajne v pohode do noveho roku. Vraj sa to prejavi aj na chuti, ktora nie je tak vyrazna - vacsina rajcin v obchodoch je presne z takychto odrod. Napriek tomu ma to laka, pretoze sice by boli menej vyrazne, ale stale moje. Nasla som len jedinu taku odrodu - Bejbino od SEMO. Odrodu Ramallet som nenasla v predaji u nas. Ak by ste mali skusenosti s takymito odrodami, sem s nimi ;-)
@tabalugativi Rajčiny pre dlhodobé skladovanie budem testovať tento rok, okrem Bejbina by to mali byť aj tohoročná odroda od Sema- Jahodo. Ramalletky z Mallorcy budem tiež sadiť, pár semienok mám od známeho , tak potom dám vedieť. :)
@purpleball super, mozme potom porovnat skusenosti aj s @peterpe Som rada , ze viete o co ide, niektori ludia na mna kukaju ako keby som bola z gurunu ze o com to rozpravam :)
@tabalugativi Ramalletky dozreté vydržali v kuchyni na okne 3 mesiace, potom som ich spracovala do šalátu,bol vynikajúci, zrelé Bejbino som neskladovala, ale zelené dozrelo a dojedala som pred Vianocami, chuť moc nič, ale dalo sa. Eva T.
Pokusím se k tomuto tématu také něco napsat. Dnes existuje na trhu ( i v semenářstvích) plno tzv. odrůd LSL- Long shelf life (dlouhé skladování), kterým chybí jeden gen podílející se na dozrávání.. Jejich problém je, že nikdy nedozrají do nějaké výborné chuti. Jsou to vlastně ta rajčata, která jsou v zimě v Supermarketech. Pokud zde bylo zmíněno Bejbino, tak firma SEMO ho uvádí jako MSL-Middle shelf life- s kratší možností skladování, ale s tím, že dozraje do lepší chuti.
Zde vzpomínaná rajčata Ramallet je úplně jiná kategorie. Na světě jsou dvě místa, kde se tento typ rajčat pěstuje a uchovává do jara, často až do začátku léta. Prvním z nich je oblast na úbočí sopky Vesuv v Italii. Tam se rajčata odrůd Principe Borghese, Re Umberto, Pienollo del Vesuvio, atd. pěstují na rozpadlé lávě za suchých podmínek. Jakmile větvičky s plody mají na sobě cca 70 % zralých plodů tak se utrhnou a vyvazují do takových hroznů, které se uskladní v suchých místnostech kde bez problému vydrží viset až do jara. Když si dáte do vyhledavače Pienollo del Vesuvio, tak vám to najde obrázky i videa, jak to ti zemědělci na Vesuvu dělají. Já jsem to zkoušel čtyři roky, ale nebyl jsem úspěšný. Prostě nemám tu půdu plnou potaše jako na Vesuvu a také to sucho jaké je tam (stačí zapršet a je po všem).
Druhou takovou oblastí, je Španělsko, kde se takovým rajčatům říká Colgar- což znamená visící. Jméno Ramallet se používá pro taková visící rajčata pěstovaná na Mallorce (píše se, že je tam cca 190 odrůd- všechny odrůdy staré (heirlom- dědictví), stejně jako ty odrůdy na Vesuvu (150 let). Na Mallorce se tato rajčata používají pro jejich oblíbený pokrm (opečený chléb se potře česnekem, rajče se rozpůlí a tímto rajčetem se tře chléb tak dlouho, až zůstane jen tuhá slupka, potom se to zakápne olivovým olejem a posolí). Téměř všechna semena odrůd Ramallet, které pobíhají po světě jsou z jednoho zdroje- od Andrese Lopeze z Malorky, který si na Tomatoville říká Baikal. Je to tak trochu móda zkoušet pěstovat tato rajčata, před pěti lety je vlastně nikdo mimo Mallorku nepěstoval. Stačilo několik diskuzí na Tomatoville a zájemci o pěstování se jen hrnuli i když si myslím, že pěstování není až tak jednoduché. Ale je to zajímavé a něco jiného než běžná rajčata. Já jsem je pochopitelně také pěstoval a pomáhal Baikalovi propagovat v Americe stejně tak jako ostatní španělská rajčata (on umí anglicky ještě hůř než já). Semena pochopitelně na běžném trhu nejsou a nemohou být prodávána (pochybuji, že by některá z těch odrůd byla v katalogu EU), ale myslím si, že když je člověk aktivní, tak se semena dají sehnat třeba výměnou nebo je může někdo darovat.
Vladimír
@mrbig46 Dnes mi dcéra priniesla z Lídla (slovenské ževraj nemali žiadne), 300g premium balenie- 3 rajčiny- tmavé Primora( na obale písané že zelené pásikavé)-španielske od Verdina S. L.- chuťovo vynikajúce mňam!- hneď som si dala na chleba s masťou a dala vykvasiť semienka,takže skúsim tento rok ešte pridať k pestovaným pre porovnanie. Dočítala som sa, že môžu byť na celoročné pestovanie - zrejme vo vykurovaných sklenníkoch. Eva T.
U nás je také v Lídlu měli. Když jsem viděl tu cenu, tak se mně protočily panenky. Jako správný "skrblík", bych si je pro sebe nekoupil. Pokud jde o pěstování, tak v Almerii se pěstují tato a jiná rajčata opravdu v zimě, kdy je pro pěstování rajčat příhodná doba, není tam tak horko. Pěstují se venku a také ve sklenících jejichž plocha je taková, že jsou vidět i z vesmíru.
Vladimír