Ahojte, dostala som spagetovu tekvicu. Mozem si z nej nechat semienka a vysadit? Bude z toho nieco? Staci ich nechat uschnut? Je rovnako nenarocna ako ostatne tekvice? A este by ma zaujimali nejake recepty, ako ju pripravujete. Dakujem
@salamandrazuza ak rastla v blizkosti ostatnych druhov tekvic, tak je velmi pravdepodobne, ze sa vselijak pokrizili a nove rastliny budu loteria. Semena spagetovych tekvic dostat uplne bezne, takze skusit mozes, ale ja by som radsej vsadila na certifikovane semena.
Co sa pestovania tyka, je to rovnaka nenazrata, smadna a rozpinava burina ako kazda ina tekvica
Ak chces aby spagetovala, tak ju treba prekrojit na kolieska asi 5 cm hrube (tie spagety idu dookola po obvode) strcit na chvilu do osolenej vriacej vody, ked sa zacnu spagety oddelovat, tak vybrat a vidlickou vysparat. Vari sa aj so suplou. Potom z nej spravit alebo polievku, alebo preliat oprazenou cibulou ako prilohu alebo spravit privarok na besamele. Ked sa pridlho vari, tak sa rozpadne na kasu. Este je dobra ked ju hodis na maslovy karamel so skoricou, ako dezert.
Špagetovou omáčku mám rád s Boloňskou omáčkou. Tykev nařežu na kolečka (jak je uvedeno výše) , potom je ještě překrojím na měsíčky, oloupu slupku vykrojím vnitřek se semeny. Dám je do napařovacího hrnce a vařím do změknutí. Lze vařit i ve vodě, ale výsledek je vodnatější. Na pánev dám olej, přidám, povařenou špagetovou tykev, měsíčky rozmačkám tak, aby z nich byly špagety, nechám prohřát a nakonec přidám bolońskou omáčku. Já to jím bez sýru, dcera si to sype sýrem, nejraději parmazánem.
Vladimír