Prosim co robite s nedozretymi rajcinami? Skusala som ich nechat dozriet v krabici vlani, tam sa zosuverili. Tak som zopar teraz dala do pohara a oni zacali od stonky plesniviet :( Co robite vsetko so zelenymi rajcinami? Su jedovate vraj
Zelene dat do 5 litrovych skiel nechat na parapete.Postupne budu dozrievat.Jedli sme ich este zaciatkom decembra.Pravda chut aku ked na nich palilo slnko mat nebudu ale vzdy lepsie nez z marketu aspon vies co jes.
Dobrý deň. Na inom mieste som písal a pridal aj obrázky, čo ja robím so zelenými rajčinami. Do bedničky s plnými bokmi dám na spodok drevennú štiepku, poprípade piliny. Na to naukladám zelené rajčiny a medzi ne dám zopár dozretých jabĺk. Všetko to omotám potravinárskou fóliou a poprípade navrchu porobím dierky na odvetrávanie. ( Ale zistil som, že ak na boku bedničky neuzatvorím tie diery čo tam sú, tak to urobí tú istú službu ). Takto zberám " úrodu aj do Vianoc ". A rajčinky vôbec nie sú scvrknuté a majú výbornú chuť. Pridávam aj obrázky.
@spuchlina
Nie nemusíš mať obavy, nezdusia sa. Ja to robím už takto dva roky a žiadny problém sa mi nevyskytol. Samozrejme, že tam nesmieš mať rajčinky, ktoré sú už napadnuté. Potom by sa tá hniloba od tých napadnutých samozrejme šírila. Inak v kľude je to overené. Tá štiepka alebo piliny nedovolia, aby sa to tam zdusilo.
U nas bolo tento rok tak strasne vela rajcin, ze sme sa ich velmi ani nesnazili zachranovat. Proste sli do kompostu. Nie je to asi uplne idealne ale ta zuzitkuju sa aj tam :)
@stevig ano tvoja metoda je super, skusila som to v krabiciach a bola som zvedava ze ci maju aj ostatni nejake skvele vychytavky :) Skoda ze niektore tie rajciny ajtak zvraskaveli. V pohari dozrievali tiez, ale zda sa mi ze paradoxne pomalsie. A taka zaujimavost - zlte dozrievali rychlejsie
@pivonka33 , @spuchlina
Nebudete mi možná veriť, ale tie moje rajčiny sa z tých bedničiek tak rýchlo míňajú, až je to hrozné. Tento rok si s nami veru tá potvora príroda dobre pohrala. Však len posúďte podľa obrázkov. ( Prvý obrázok je z 3. októbra a druhý z dnešného dňa, t.j. 16. októbra. ) Takto nám veru do decembra nevydržia v žiadnom prípade.
@stevig Já nechávám zelená rajčata na zahradě v boudě. Domů nosím jen ta, která začínají červenat a jen tolik, kolik stačím zkonzumovat. Tím si rozložím zrání a konzumaci na delší dobu. Pochopitelně rajčata uzavřená v igelitu zrají podstatně rychleji. Tu zvýšenou rychlost způsobuje přítomnost etylénu, který se vytváří při zrání. Zvýšit množství etylénu lze i vložením zrajícího jablka.
Vladimír
@mrbig46
Dobrý nápad. Myslím, že na budúci rok to skúsim takto aj ja. Nechám ich v komore, tam je dosť chladno a do debničky do vnútra budem dávať iba tie, ako vravíš, čo už začínajú červenať. Perfektné. Inak tie jablká, ak si všimneš na mojich obrázkoch, tam dávam aj ja. Ale vďaka za inšpiráciu. Človek sa učí celý život.
@cokoladovyjoe
Zelené paradajky síce obsahujú jedovatý solanín, ale ak ich nebudete konzumovať často a vo väčšom množstve, tak by to až tak vadiť nemalo. Avšak v žiadnom prípade by som takéto paradajky, poprípade šťavu z nich, nedával deťom. Pre ne je to veľmi, veľmi nebezpečné a mohlo by to v niektorých prípadoch spôsobiť až to najhoršie. Takže deťom radšej nie.