10 rád, ako pomôcť ovocným drevinám, aby prežili zimu

Viete, ktoré činnosti je dobré vykonať, aby ovocné druhy na jar do novej sezóny tzv. dobre vykročili? Čas po zbere zeleninovej a ovocnej úrody a pred príchodom zimy môžeme využiť v záhrade v prospech ovocných stromov.

10 rád ako pomôcť ovocným drevinám, aby prežili zimu

Blížia sa chladné zimné mesiace, ktoré so sebou do ovocnej záhrady prinesú pokoj a ticho. Kým ju však pokryje snehová pokrývka, je potrebné vykonať ešte niekoľko dôležitých a potrebných prác.

1. Dosádzame ovocné stromy

Jeseň je obdobím výsadby a dosadby ovocných stromov i krov. Tie môžeme pokojne vysádzať až do príchodu silných mrazov, keď premrzne vrchná vrstva pôdy a znemožní výsadbu.

Vysadený ovocný stromček

Navyše, mrazy v posledných rokoch často prichádzajú až v decembri. Ešte priaznivejšie je to v južných regiónoch, kde je príchod zimy v porovnaní so severným Slovenskom posunutý až o niekoľko týždňov.

2. Čerstvo vysadené zavlažujeme

Vysadené stromy pravidelne zavlažujeme. Dostatok vlahy je potrebný nielen na správne zakorenenie a prípravu stromčekov na zimu, ale najmä na ujatie samotné.

Zavlažovanie ovocného stromčeka

V prípade absencie závlahy by stromčeky vyparovali svojím povrchom nadmerné množstvo vody, čo by zákonite viedlo k ich úhynu. Preto musíme dopriať výpestkom toľko vody, aby jej mali korene stále dostatok na transport do nadzemných častí stromu. Odporúčané dávkovanie je 5 až 10 l na jeden stromček 1- až 2-krát týždenne.

3. Natierame kmene

Žiadaným opatrením pred príchodom zimy je natieranie kmeňov. Používa sa na to ideálne vápenná reflexná farba. Vápenný náter primárne zlikviduje škodce a ich vývinové štádiá ukryté v kôre kmeňov aj kmene celkovo vydezinfikuje.

Natieranie kmeňa vápnom

Dôležitý je i sekundárny efekt, ktorým je zabránenie praskaniu kmeňov v zimnom období. K tomu dochádza, keď sa počas teplých dní vplyvom silného žiarenia rozprúdia šťavy v zohriatych tmavých kmeňoch, následne počas nočného ochladenia pod bod mrazu zamrznú a mrznúca voda zväčšuje svoj objem. Biela farba slnečné žiarenie odráža, čo bráni ohrievaniu a následnému poškodeniu. Navyše, takto natreté stromy v jarnom období neskôr pučia, čo zároveň pôsobí ako prevencia dôsledkov neskorých jarných mrazov.

4. Vyhrabeme lístie

Tento pracovný úkon je v ovocnej záhrade často zanedbávaný a pestovatelia nechávajú listy voľne pod stromami. Treba si ale uvedomiť, že opadané lístie je v jarnom období zdrojom silnej primárnej infekcie. Prezimujú na nich napríklad vývinové štádiá chrastavitosti jabloní. Tie po jarnom oteplení a ovlhčení praskajú a vystreľujú spóry až do výšky 2 m. Spóry sa zachytávajú na vlhkých listoch, ktoré okamžite infikujú. Opadané lístie je preto vhodné pohrabať a vyviezť do kompostu.

Lístie

Pôdu pod stromami môžeme ešte pokryť vrstvou dobre vyzretého kompostu, ktorý pomáha rýchlejšiemu rozkladu zvyškov listov. Podobný efekt urobí aj postrek povrchu pôdy slabou koncentráciou močoviny.

5. Odstránime „múmie“

Preventívnym opatrením pred chorobami v ďalšom roku je aj odstraňovanie tzv. múmií. „Múmiami“ rozumieme vyschnuté plody, ktoré ostali prilepené na konároch v korune stromov. Sú plné zárodkov chorôb a s príchodom jari sa okamžite šíria na zdravé časti stromu.

"Múmie" na ovocnom strome

V období po opadaní listov mumifikované plody v korunách veľmi dobre vidieť, preto ich oberieme a zlikvidujeme buď spálením, alebo zakopaním hlboko do pôdy na mieste, ktoré bežne nepoužívame na pestovanie.

6. Režeme maliny a černice

K rezu ovocných stromov a krov pristupujeme až v jarnom období, no pre maliny a černice je vhodný čas na jeseň. Spomínané druhy plodia na vlaňajších výhonoch, ktoré po vyrodení odumierajú. Práve tieto odumreté vyrodené výhony môžeme už v jesennom období pokojne odstrániť.

Rez malín

Ostatnú časť rezu doladíme v jarnom období. V prípade remontantných malín výhony neselektujeme, ale likvidujeme celý porast tesne od zeme.

7. Skontrolujeme technické prvky

V ovocnej záhrade máme, či si to uvedomujeme, alebo nie, veľké množstvo technických prvkov. Sú to všetky tie nerastlinné časti, ktoré nám umožňujú tvarovať či upevňovať stromy a smerovať tak k úspešnej úrode. Skontrolujeme oporné kolíky, v prípade potreby vyhnité kolíky odstránime a vymeníme za nové – pevné.

Nesprávne uviazaný stromček

Rovnako skontrolujeme upevnenie stromčekov ku kolíkom, aby nedošlo k zarezaniu špagátov či drôtov. Pozornosť venujeme aj opornej drôtenke, v prípade potreby si poznačíme drôty, ktoré bude potrebné v jarnom období nanovo napnúť.

8. Postaráme sa o závlahu

Pred príchodom mrazov prostredníctvom výpustných ventilov vypustíme zo systému všetku nepotrebnú vodu a odstavíme systém od chráneného bodu, inak hrozí roztrhanie závlahových prvkov pre mrznúcu vodu.

Automatická závlaha

Závlahové hadice je vhodné prefúknuť, aby sme z nich dostali všetky zvyšky vody. V prípade, že budeme pred príchodom zimy alebo v jarnom období pôdu mechanicky kultivovať, tak závlahové hadice stočíme a odložíme na chránené miesto.

9. Likvidujeme stromy a kry

Jesenné obdobie je výnimočne vhodné aj na likvidáciu chorých či prestarnutých stromov a krov, rovnako ako aj odrôd a pestovateľských tvarov, ktoré sme sa rozhodli zo záhrady odstrániť a nahradiť ich inými. Túto prácu neodkladáme na jar, pretože vtedy je v záhrade oveľa viac práce ako teraz na jeseň po zbere plodov.

Pílenie stromu

Stromy likvidujeme najskôr postupným zrezaním koruny, následne kostrových konárov a nakoniec vykopaním a vypáčením kmeňa aj s čo najväčším koreňovým systémom, čo je vďaka doposiaľ nezamrznutej pôde možné. Kmene a hrubé konáre necháme vysušiť a neskôr použijeme na kúrenie či opekanie. Tenkú haluzinu zoštiepkujeme alebo použijeme ako základnú vrstvu na tvorbu vyvýšených záhonov.

10. Uskladňujeme úrodu

Obratú úrodu jabĺk a hrušiek skladujeme po jednotlivých odrodách. Každá odroda má inú skladovateľnosť, preto nie je vhodné ich miešať. Skladovacie debničky si následne označíme názvom odrody a dĺžkou skladovania.

Uskladňovanie ovocia

Odrody s krátkym časom skladovania konzumujeme prednostne, odrody s dlhšou skladovateľnosťou si ponecháme na neskôr. Skladové priestory pravidelne vetráme, aby sme z nich odvetrávali tvoriaci sa etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie a skracuje čas skladovania.

 

 

Text: Ing. Marián Komžík, Kohaplant, spol. s r. o., Levice
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

 

Diskusie na tému článku