Pestovanie hurmikaki, ktorého sladučké plody zberáme úplne na konci sezóny, sa začína rozmáhať aj u nás. Umožňujú to nové mrazuvzdorné odrody.
Hurmikaki alebo i kaki je hovorový výraz pre plody rastliny s názvom ebenovník rajčiakový (Diospyros kaki). Niekedy sa môžeme stretnúť aj s názvami churma či persimmon. Všeobecne ale rod ebenovník zahŕňa viac ako dvesto druhov, u nás nie je pôvodný žiaden. Príbuzným kaki je i pomerne známy druh pestovaný pre svoje čierne drevo – eben, odtiaľ je známe i slovné spojenie „čierny ako eben“.
Ebenovníky rajčiakové vhodné na produkciu plodov sa pestujú v miernom pásme najdlhšie v Číne, kde je známych viac ako 2 000 odrôd. Významnou lokalitou je i Japonsko, kde rastie viac ako 500-ročný materský strom jednej z najstarších odrôd ʻSaijoʼ. V Európe sa ebenovníky japonské pestujú hlavne v Stredomorí, ale na pestovanie u nás sa príliš nehodia. Do našich podmienok sú vhodnejšie veľkoplodé selekcie amerických druhov a nové odrody pochádzajúce z Ukrajiny. Tie vznikli cieleným krížením ebenovníka virgínskeho a ebenovníka japonského.
Všeobecne ide o opadavé kry či stromy dorastajúce do výšky až 3 – 6 m. Pre tvar a farbu plodov sa im zvykne hovoriť aj jesenno-zimná marhuľa. Choroby ani škodce zatiaľ rastlinu v našich podmienkach nenapadajú, pretože u nás nežijú.
Kde sa mu bude dariť?
Ebenovník rajčiakový pestujeme vonku v záhrade iba v najteplejších oblastiach, kde dobre rastie aj vinič. Pôdne podmienky a stanovište sú podobné ako pre marhule. V ostatných regiónoch je možné pestovať ich vo fóliovníku, skleníku alebo ako kvetináčovú kultúru. Odolné americké ebenovníky a krížence je však možné pestovať i v polohách okolo 500 – 600 m n.m. na chránenom teplom stanovišti.
Zásada dvoch detských rokov
Pri všetkých kultúrnych odrodách platí takzvaná zásada dvoch detských rokov. To znamená, že prvé dva roky po výsadbe ich chránime proti mrazom. Koreňový nábeh prihrnieme vhodným materiálom, ako je lístie, mulčovacia kôra alebo štiepka. Kmienok natrieme bielym náterom a v prípade hroziacich holomrazov zabalíme celú rastlinu na nevyhnutný čas do bielej netkanej textílie, nie však na celú zimu.
Kedy a čím hnojiť hurmikaki?
S hnojením začneme až rok po výsadbe, aby sa zbytočne nespálili nové korienky. Postačí bežné hnojenie s obsahom stopových prvkov, napríklad Cererit, Krystalon, vhodné je i NPK v pomere 10 : 4 : 6. Pri pestovaní ebenovníkov bez chémie používame hnojivá, napríklad na báze guána, rohovinu, granulovaný kravský alebo konský hnoj, ale vždy s mierou. Na posilnenie rastu a udržanie dobrého zdravotného stavu či jeho zlepšenie sú vhodné prípravky vo forme listového hnojiva alebo zálievky na báze žihľavy, humátov, ale i Vitality Komplex, Darina a iné.
Ktoré ebenovníky môžeme pestovať u nás?
Limitom je najmä ich odolnosť proti mrazom. Krížením mrazuvzdorných druhov s malými plodmi a druhov menej odolných proti mrazu, ale s väčšími plodmi vznikajú nové zaujímavé odrody, ktoré umožnia rozšírenejšie pestovanie i u nás. Spôsob, ako ovplyvniť mrazuvzdornosť, je aj využitie vhodného podpníka pri štepení.
Ebenovník kaukazský alebo aj obyčajný (Diospyros lotus) pochádza z podhoria Kaukazu, ale nájdeme ho aj v rôznych častiach Ázie. Vytvára malé plody od veľkosti čerešne až do priemeru 4 cm, ktoré sú po opelení plné semien. Jeho mrazová odolnosť je na hranici -24 °C, preto sa väčšinou používa ako podpník do teplejších oblastí. Šľachtitelia však zatiaľ tomuto druhu nevenujú toľko pozornosti z hľadiska využiteľnosti plodov.
Ebenovník virgínsky (Diospyros virginiana) pochádza z USA a vytvára väčšie plody ako ebenovník kaukazský (veľkosť cca 5 cm). Mrazuvzdornosť sa líši podľa odrody, ale môže byť až do -35 °C. Z tohto dôvodu sa využíva ako podpník do chladnejších oblastí. Peľ z kvetov sa používa na šľachtenie hybridných odrôd. V našich podmienkach sa dá pestovať vo voľnej pôde.
Ebenovník japonský (Diospyros kaki) je na rozdiel od predchádzajúcich dvoch ebenovníkov menej odolný proti mrazu. Ako už názov napovedá, pochádza z východnej Ázie. Jeho odolnosť je podľa odrody maximálne na hranici -18 °C, na chránenom stanovišti a so zimnou prikrývkou však vydrží aj nižšiu teplotu. Jeho plody, ktoré poznáme i z obchodov, sú ale oveľa väčšie a chutnejšie ako plody vyššie spomínaných druhov.
Odrody hurmikaki, ktoré určite nesklamú
ʻGeneva Redʼ a ʻGeneva Longʼ
- odrody ebenovníka virgínskeho
- mrazuvzdorné do -28 °C
Obe odrody sú veľmi vhodné pre začiatočníkov. Do plodnosti nastupujú skoro. Prvé plody s priemerom do 3 cm začínajú dozrievať v septembri a posledné možno zberať koncom decembra. Ich dužina je sladká a môže obsahovať semienka. ʻGeneva Redʼ má guľatejší a ʻGeneva Longʼ vajíčkový tvar.
ʻMeaderʼ
- odroda ebenovníka virgínskeho
- mrazuvzdorná do -28 °C
Ide o veľmi skorú odrodu. Plody s priemerom 3 cm a viac majú sladkú dužinu a dozrievajú už na začiatku septembra. Majú sploštený tvar podobný jabĺčku.
ʻProkʼ
- odroda ebenovníka virgínskeho
- mrazuvzdorná do -28 °C
Jedna z odrôd ebenovníka virgínskeho s najväčšími plodmi, s hmotnosťou 150 – 180 g. V plnej zrelosti sú oranžovoružové, šťavnaté, okrúhleho až pretiahnutého tvaru. Chuť je veľmi jemná.
ʻRossiyankaʼ (ʻRossijankaʼ)
- mrazuvzdorná do -28 °C
Je jednou z najlepších odrôd na pestovanie v strednej Európe. Vznikla už v roku 1959 krížením Diospyros virginiana a Diospyros kaki v botanickej záhrade Nikitska na Kryme a patrí do prvej generácie odolných krížencov. Strom so zaoblenou korunou s priemerom do 3 m dorastá do výšky približne 4 m. Plodiť začína vo veku 3 – 4 roky. Plody sú okrúhle a ploché s hmotnosťou do 120 g. Šupka je žltooranžová s voskovým povlakom. Dužina je sladká, s príjemnou vôňou, chuť je výborná. Ovocie dozrieva v polovici októbra.
ʻNikitskaya Bordovajaʼ (ʻNikita´s Giftʼ)
- mrazuvzdorná do -28 °C
Je jednou z najlepších odrôd na pestovanie na Slovensku i v Čechách. Patrí k odolným krížencom (Diospyros virginiana × Diospyros kaki) druhej generácie z botanickej záhrady Nikitska na Kryme. Plody s hmotnosťou do 140 g sú okrúhle, s jasnou červenooranžovou farbou a výrazným voskovým povlakom. Dužina je pevná a kyselkavá, ale po dozretí zmäkne a kyslosť zmizne. Dozrieva v polovici októbra. Na šesťročnom strome môže byť vysoký výnos, až 50 kg.
ʻChuchupakaʼ
- odolný kríženec
- mrazuvzdorná do -28 °C
Patrí k odolným krížencom druhej generácie z krymskej botanickej záhrady. Strom v dospelosti dorastá do výšky 3,5 metra a môže priniesť výnos až do 90 kg. Guľaté plody s hmotnosťou cca 100 g dozrievajú začiatkom októbra. Šupka je červená až gaštanová, dužina oranžovohnedá.
ʻNB-No2ʼ
- mrazuvzdorná do -25 °C
Vynikajúca odroda je krížencom ázijských a virgínskych ebenovníkov tretej generácie, pričom spája mrazuvzdornosť a kvalitu plodov rodičovských druhov. Pokiaľ chceme ebenovník vysádzať v chladnejších oblastiach a záleží nám na veľkosti a chuti plodov, táto odroda je veľmi dobrou voľbou. Plne zrelý plod má modrú až modrofialovú farbu a červenú dužinu. Plody nastupujú do konzumnej zrelosti koncom októbra.
ʻGora Hoverlaʼ (ʻMount Hoverlaʼ)
- mrazuvzdorná do -25 °C
Je jednou z najlepších nových veľkoplodých odrôd. Strom dorastá do výšky 4 m a vytvára zaoblenú korunu s priemerom do 3 m. Plodiť začína vo veku 3 až 4 roky. Plody dozrievajúce začiatkom októbra sú okrúhle, ploché, veľké, s hmotnosťou do 240 g. Šupka je jasne oranžovočervená s voskovým povlakom, dužina pevná, oranžová. Chuť v plnej zrelosti je sladká, s jemnou kyselinkou a príjemnou vôňou. Plody sa môžu skladovať do februára.
ʻSosnovskayaʼ (ʻSosnovskáʼ)
- mrazuvzdorná do -26 °C
Ide o jednodomú odrodu, ktorá tvorí samičie, samčie a obojpohlavné kvety. Je cenná aj ako univerzálny opeľovač. Strom je zakrpatený s kompaktnou korunou do 3 m, takže sa hodí aj do menších záhrad. Priemerná hmotnosť plodov dozrievajúcich v druhej polovici októbra dosahuje až 90 gramov. Plody sú okrúhle až mierne pretiahnuté, žltooranžové alebo oranžové a zhruba 20 % z nich je bez semien. Výnos zo stromu môže byť až 100 kg.
ʻNBTʼ kríženec (ʻNikita´s Giftʼ x ʻTaishuʼ)
- mrazuvzdorná do -28 °C
Veľmi obľúbený medzidruhový kríženec má hmotnosť plodu 80 – 120 g. Oranžovočervené plody s veľmi chutnou sladšou dužinou dozrievajú postupne už od druhej polovice septembra až októbra.
Dobré rady od skúseného ovocinára
- Pravidelný rez nie je nutný. Navyše je ebenovník „dosť tvrdý oriešok“ a rastie si po svojom, čiže vyslovene tvarovať ako napríklad jabloň sa nedá. Určite je však vhodný základný výchovný rez mladých rastlín, pri ktorom ponecháme terminál a tri bočné kostrové konáre.
- V ďalších rokoch môžeme rezom regulovať výšku a šírku dreviny, čím udržiavame požadovanú veľkosť. Odstraňujeme uschnuté a poškodené vetvy.
- Strom sám zhadzuje odplodené konáriky. Kvitne a plodí na výhonkoch, ktoré vyrastajú z minuloročného dreva, preto sme pri reze opatrní, aby sme sa neobrali o úrodu.
- Ak potrebujeme drevinu rezať, tak len na jar počas vegetácie, ideálne od konca marca do konca apríla.
- Nezrelé plody majú trpkú chuť, preto ich nechávame „dôjsť“, čiže jemne zmäknúť. Vtedy zmizne trpkosť a budú veľmi sladké a lahodné. Na jazyku môžeme cítiť chute marhule, broskyne, neraz s nádychom mrkvy či dyne.
- Plody konzumujeme najmä čerstvé. Olúpeme ich ako jablko alebo rozrežeme a vyjeme lyžičkou ako kivi. Môžeme z nich vyrábať džemy alebo sušiť nakrájané plátky.
- Keď si chceme rastlinu zaštepiť sami (odrodu získame napríklad od suseda), v nížinách alebo chránených polohách zvolíme ako podpník ebenovník kaukazský (Diospyros lotus). Tento podpník ovplyvní aj pomerne skorý nástup do pravidelnej plodnosti. V chladnejších oblastiach zvolíme ako podpník ebenovník virgínsky (Diospyros virginiana). Rastliny naň naštepené sú menšieho vzrastu, odolnejšie proti mrazu, no pomalšie nastupujú do plodnosti.
- Vrúbľujeme v ruke v temperovanom skleníku alebo fóliovníku od januára do marca do podpníka s hrúbkou minimálne 5 mm. Vrúble je nutné odobrať aspoň mesiac pred štepením. Ďalšou možnosťou je vrúbľovanie vo voľnej pôde na záhone koncom marca až začiatkom apríla. Je možné i očkovanie na spiaci púčik v júli a auguste.
Text: Ing. Martin Stanko
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Na stromčeku dole sa mi začala odlupovať kôra a celý sa mi zdá akoby bol vyschnu…