Druhou, nemenej obľúbenou je citrónová aróma. Opäť sa zdá, že prírode sa páči natoľko, že považovala za vhodné nadeliť ju viacerým rastlinám vyskytujúcim sa po celom svete.
Medovka s citrónovou arómou
Pri citrónovej vôni si z byliniek spomenieme zrejme najskôr na medovku. Jej priaznivé účinky na zdravie sú dobre známe. Vďaka jej nenáročnosti ju nájdeme takmer v každej záhrade, kde sa často okrem vitálneho rastu aj pomerne dynamicky množí.
Dorastá až do výšky 100 cm a počas sezóny poskytuje na zber svoju voňavú vňať aj opakovane. Zbierame ju pred rozvinutím drobných bielych kvetov. Listy sušíme na čaj, ktorý je obľúbený najmä vďaka upokojujúcim účinkom, ale aj príjemnej chuti. Lístočkami sa tradične zdobia dezerty a je obľúbená na prípravu sirupov. Dá sa použiť aj na slano.
V starých herbároch sa uvádza, že kto pije čaj z medovky každý deň, dožije sa 120 rokov. Toto, samozrejme, berieme s nadhľadom, ale ilustruje to neobvyklú skutočnosť, že čaje z medovky môžeme piť stále, čo pri bylinách nie je bežné.
Najlepšie sa jej darí na slnku a v polotieni, v humóznych a vlhkých pôdach. Množí sa delením trsov, ale tiež sa hojne sama vysieva.
Citrónová tráva
Rastlina s citrónovou arómou, ktorá má u nás ešte stále auru exkluzívnosti, je citrónová tráva alebo citronella (Cymbopogon citratus). Je to pravá tráva z čeľade lipnicovité. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde dorastá až do výšky 150 cm. V našich podmienkach rastie obvykle maximálne do výšky približne 60 cm.
Vzhľadom na to, že je to rastlina z trópov, pestujeme ju ako prenosnú, prípadne v interiéri na južnej strane. Zimovanie je ideálne chladnejšie, pri teplote okolo 10 °C, s obmedzenou zálievkou. Substrát je vhodný humózny, odľahčený pieskom, hnojíme biohnojivami.
V klasickej ázijskej kuchyni sa používajú najmä jej zhrubnuté bázy stoniek rastúcich od koreňov, kde sú nahusto ukladané suknicovité listy – veľmi šťavnaté a aromatické. Očistené časti pripomínajú jarnú cibuľku a v tejto podobe sa aj obvykle predávajú ako čerstvý doplnok pri varení.
Málokto vie, že týmito časťami sa veľmi dobre aj množí. „Cibuľky” zakorenia veľmi jednoducho vo vode, prípadne v substráte. Takto získané rastliny majú oveľa rýchlejší vývoj a rast ako rastlinky získavané z výsevov. Okrem dužinatejších základov trsov sa využívajú a sušia aj jej listy, tie však majú o dosť slabšiu arómu. V komerčnej produkcii sú preto čaje z listov niekedy aromatizované prírodnou citronellovou silicou. Využíva sa tiež ako liečivka.
Alojzia
Šťavnatou, sýtou a bohatou arómou sa vyznačuje alojzia, nazývaná aj citrónová verbena (Lippia citriodora).
Pochádza z Argentíny, Uruguaja a Chile, ale vďaka svojej obľúbenosti je dnes pestovaná vo väčšine trópov, v Stredomorí a tiež v oblastiach mierneho pásma ako prenosná. V pôvodných oblastiach je schopná dorásť až päťmetrovej výšky, u nás obvykle len tak do 150 cm, v závislosti od strihania pri zbere materiálu.
Alojzia má rada výživný, vápenatý a priepustný substrát. Jej dlhé a úzke listy sú na rozdiel od citrónovej trávy veľmi intenzívne voňavé, a to aj v sušenom stave. Kvitne u nás len zriedkavo, má drobné svetlofialové kvety.
V sezóne ju môžeme vysadiť aj do voľnej pôdy, pred zimou ju však treba presadiť do vhodnej nádoby a zimovať pri teplote približne 10 °C. Počas zimy obmedzíme aj zálievku. Je bežné, že pri zimovaní listy opadnú, nevadí to, na jar opäť vyrašia. Ak ju zimujeme pri izbovej teplote, pokračuje v raste. Po zime ju zostrihneme a odrezky môžeme použiť na množenie.
Jej použitie je vhodné všade tam, kde potrebujeme citrónovú arómu, či už ide o jedlá, alebo nápoje. Vôňu uvoľňuje aj v sušenom stave a macerácii za studena, čo sa hodí napríklad na ochutenie obľúbeného kvaseného TIBI-nápoja. Rovnako z nej môžeme robiť sirup alebo ju pridávať do čajových zmesí. Využíva sa aj pri výrobe parfémov a kozmetických prostriedkov. Alojzia upokojuje trávenie, tlmí úzkosti, ale vyhýbame sa jej počas tehotenstva a dojčenia.
Citrónové muškáty
Aj v širokej škále muškátov máme zástupcov citrónovo voňajúcej kategórie. A to hneď viacerých. Veľmi známy je Pelargonium crispum ‘Lemon’, klasický voňavý muškát s omračujúcou výdatnosťou jeho arómy, len čo sa trošku potrasie jeho listami. Ďalším je odlišný genetický a aj znakmi sa líšiaci typ – Pelargonium graveolens, ktorého viaceré kultivary majú citrónovú vôňu – ‘Gemstone’, ‘Lemon Rose’, ‘Atomic Snowflake’ či ‘Citriodorum’. O týchto muškátoch sa uvádza, že majú odpudzovať hmyz. Je však otázne, nakoľko to reálne odzrkadľuje ich účinnosť.
Nároky na pestovanie majú obdobné, ako sme si spomenuli pri mentolovom muškáte. Ani ich kvety nedosahujú výraznosť okrasných druhov, vyvažujú to však vôňou listov.
Eukalyptus citrónový
Exotický eukalyptus citrónový (Corymbia citriodora) u nás pestujeme ako prenosnú rastlinu. V domovine, ktorou je východná Austrália, je to až 20 – 50 metrový strom, u nás ho v nádobách udržiavame menší.
V sezóne ho umiestnime na terasu, balkón, prípadne dočasne do záhrady. Substrát mu vyhovuje univerzálny s prídavkom rašeliny. Počas vegetačnej sezóny má rád plné slnko a výdatnú zálievku. Tú v zime znížime a rastlinu umiestnime na chladné miesto bez mrazov (10 – 15 °C). Uvádza sa, že nárazovo znesie teploty do -5 °C.
V priebehu rastu ho zastrihávame, aby sme priebežne upravovali spôsob jeho rastu. Z takto získaným odrezkov sa množiť nedá (množí sa výsevom), ale môžeme ich vďaka ich výdatnej arómy použiť na prevoňanie interiéru, kde voňajú aj po usušení. Sú účinné aj ako repelent proti moliam a komárom. Pri jemnom stimulovaní listov rastlina uvoľňuje veľmi ochotne výdatnú arómu, ktorá tiež účinne dezinfikuje vzduch. Používa sa nielen v kozmetike, ale aj ako liečivo v lekárstve. Veľmi účinne pomáha pri liečení dýchacej sústavy aj pokožky.
Citrónový kocúrnik
Citrónový kocúrnik (Nepeta cataria var.Citriodora) je atraktívny nielen pre ľudí, ale aj pre mačky. Ako je známe, podobne ako valeriána, obsahuje látky, ktoré navodzujú 2/3 populácie mačiek euforické opojenie, a tie ho preto rady vyhľadávajú. Nefunguje na mačiatka.
Ide o záhonovú trvalku, ktorá sa dostáva v ostatnom čase do povedomia ako veľmi odolná a dlho kvitnúca rastlina, znášajúca aj dlhšie obdobia sucha. Má rád slnečné expozície a znesie aj naozaj silné úpaly. Tiež máva veľmi dlhé obdobie kvitnutia, ktoré sa po zostrihnutí odkvitnutých častí opakuje. Podľa podmienok dokáže dorastať do značných rozmerov, aj do 1 m šírky aj výšky.
Táto citrónovo voňajúca verzia je rovnako pre mačky atraktívna, líši sa však farbou kvetov, ktorá je na rozdiel od modrofialovej klasiky biela. O to príjemnejšia je však aróma vňate, ktorá sa pri kocúrniku používa aj ako čajovina pri liečení dýchacích problémov, znižovaní krvného tlaku a teploty a tiež ako upokojujúci nápoj. Opäť sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám.
Citrónový tymián
Citrónový tymián (Thymus x citriodorus) sa vyskytujú vo viacerých kultivaroch, napríklad ‘Mystic Lemon’, ‘Aureus’, ‘Golden Lemon Thyme’ a iné. Často ich odlíšime aj žltým a bielym panašovaním na lístkoch, ale sú medzi nimi aj čisto zelené kultivary.
Samozrejme, existuje aj klasický tymián, ale ten má iný typ vzrastu a arómu. Citrónový je síce drobný, ale jeho aróma je úžasná, veľmi výdatná a príjemná. Malo by ísť o kríženca materinej dúšky a tymiánu. Jeho spôsob rastu umožňuje aj pestovanie v nádobách na oknách či balkónoch, samozrejme, počas celej sezóny v exteriéri.
Kvitne drobnými ružovo-fialkastými súkvetiami. Znáša aj veľké úpaly a sucho, je vhodný aj do bylinkových kuchynských kolekcií a na liečivé či kulinárske využitie. Pravidelným zastrihávaním ho môžeme tvarovať ako hustý a kompaktný guľovitý krík. Dobre účinkuje na bakteriálne infekcie, veľmi účinný je aj pri respiračných ochoreniach. Zmierňuje migrény a kŕče.
Citrónová monarda
Ako celkom poslednú v našom zozname spomenieme málo známu jednoročku – citrónovú monardu (Monarda citriorodora). Ide o hluchavkovitú rastlinu, ale odlišný druh ako známejšia a obľúbená trvalka monarda dvojmocná (Monarda didyma).
Pochádza z Mexika a Spojených Štátov, dorastá do výšky až 80 cm, od júna do septembra kvitne svetlofialovými kvetmi a jej listy majú príjemnú citrónovú arómu. Ide však o vôňu bergamotu, čo je druh aromatického citrusu, známy aj ako „horký citrón”.
Citrónovú monardu vysievame a sadíme na slnečné až polotienisté miesta, do humóznej pôdy s dostatkom vlahy. Znesie však aj chudobnejšie pôdy. Veľmi rada sa po výsadbe ďalej sama vysieva, rovnako naše osídlenie touto rastlinou môžeme začať voľným rozptýlením jej semien na povrch pôdy v jarnom období.
Pripisujú sa jej výrazné repelentné účinky na hmyz. Monardu je možné hojne využívať v kuchyni ako korenie k mäsu a zelenine, tiež do zmesí pre sirupy a čajoviny. V minulosti sa používala aj ako čajovina na dýchacie ťažkosti pri nachladnutí a kašli.
Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock
Prosim o radu, ako sa vola tato rastlina