Sezóna domácich sirupov začína počas jarných mesiacov a končí neskorou jeseňou. Lahodný domáci sirup, ktorý je namiesto chemických prísad obohatený rôznymi vitamínmi a navyše nádherne vonia – taký je sirup pripravený s láskou z byliniek, ovocia alebo menej tradičných ingrediencií. Vyberiete si niektorý z nich aj vy?
Domácemu sirupu sa nič nevyrovná a jeho príprava býva vo väčšine prípadov naozaj jednoduchá. Medzi hlavné suroviny patrí takmer vždy cukor, voda a konkrétny druh bylinky alebo ovocia.
Na vylepšenie chuti sa zvykne použiť citrón alebo limetka. Ako konzervant ktorý zaručí, že sa sirup len tak ľahko nepokazí, poslúži napríklad kyselina citrónová. Hotovo. Cukor môžete kľudne použiť aj trstinový.
Postup sa môže v detailoch jemne odlišovať. Niekto bylinky namočí do vychladnutej prevarenej vody, v ktorej ich potom niekoľko hodín či dní lúhuje, niekto ich krátko prehreje s vodou a až následne lúhuje. Možností na prípravu domáceho sirupu je naozaj veľa, a tak si dokáže nájsť každý ten svoj.
Chutné bylinkové sirupy
Žihľavový sirup
Medzi prvé jarné rastliny, ktoré je možné použiť na výrobu domáceho sirupu patrí mladá žihľava. Jej zdraviu prospešné účinky sú ukryté vo vrchných častiach rastliny, ktoré sa používajú na jeho výrobu. Celý recept na žihľavový sirup môžete nájsť v článku Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!
Púpavový sirup
Krásne kvitnúca púpava sa zvykne používať nielen na výrobu púpavového medu, ale aj sirupu. Toto jarné žlté zlato v sebe skrýva obrovskú silu vitamínov a minerálov. Zbierajú sa iba rozkvitnuté hlavičky.
200 ks hlavičiek lúhujeme v jednom litri vychladnutej prevarenej vody spolu s plátkami z jedného citróna. Zmes lúhujeme 24 hodín, potom scedíme, pridáme 1 kg cukru a povaríme do zhustnutia. Nakoniec pridáme 1 lyžičku kyseliny citrónovej, premiešame a plníme ešte za horúca do fliaš.
Bazový sirup
Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád túto klasiku. Bazový sirup je asi najtradičnejší domáci sirup, ktorého výrobu má väčšina gazdiniek doslova v malíčku. Príprava je jednoduchá. Na výrobu sirupu sa používa kvet bazy a spracujete ich podľa receptu uverejnenom v našom článku Sirup a čaj. Túto bazovú klasiku si jednoducho musíte spraviť!
Na výrobu bazového sirupu sa dajú použiť aj samostatné plody, nielen kvety. Vyrobíte si tak krásne tmavý bazový sirup s nádychom ovocia. Postup je rovnaký ako pri výrobe akéhokoľvek ovocného sirupu, bobule však treba dobre povariť.
Medovkový sirup
Do troch litrov prevarenej horúcej vody dáme 25 stoniek umytej medovky a 3 umyté citróny pokrájané na kolieska. Necháme niekoľko hodín postáť. Potom medovku scedíme, pridáme 2,5 kg trstinového cukru a povaríme 2-3 minúty. Horúci sirup nalejeme do pripravených a dobre umytých fliaš.
Agátový sirup
Väčšina z nás pozná skôr agátový med. Ale ak máte vo svojom okolí aj bohato kvitnúci strom agátu, vyskúšajte si doma pripraviť agátový sirup. Chuť sirupu vám bude pripomínať práve agátovú chuť medu. Na jeho výrobu si natrháme dlhé strapce pokryté bielymi kvetmi.
Kvety opláchneme a namočíme do cca 3 litrov vychladnutej prevarenej vody tak, aby boli všetky ponorené. Necháme lúhovať 24 hodín, následne precedíme. Pridáme 3 kg cukru a varíme asi 10 – 15 minút. Pridáme sáčok kyseliny citrónovej, zamiešame a plníme horúci do čistých fliaš.
Rebarborový sirup
Kyslasté ružovo- červené stonky rebarbory využijete okrem výroby koláča aj na výrobu rebarborového sirupu. V tomto prípade asi použijete o niečo viac cukru, prípadne vynecháte citróny. Ak ste fanúšikom rebarbory, rozhodne ju vyskúšajte aj v tejto podobe. Pozor však na samotnú prípravu. Rebarbora sa neodporúča jesť surová, vždy ju preto dobre povarte.
Na sirup potrebujete približne 1 kg nakrájanej rebarbory, 1 liter vody, 1 kg cukru a lyžičku kyseliny citrónovej. Rebarboru varíme do mäkka vo vode, precedíme, pridáme cukor a varíme 10-15 minút. Pridáme kyselinu citrónovú, premiešame a plníme horúcu zmes do fliaš.
Levanduľový sirup
Sirup z levandule je dosť aromatický. Buď si ho preto zamilujete, alebo vám nebude chutiť vôbec. Všetko je otázkou preferencií.
Pripraviť si ho môžete z približne 200 ks levanduľových hlavičiek, ktoré lúhujete v 1,5 litri prevarenej a vychladnutej vody spolu s nakrájaným citrónom. Zmes lúhujeme 24 hodín. Následne precedíme, pridáme 2 kg cukru a sáčok kyseliny citrónovej, krátko povaríme a plníme do čistých fliaš.
Lipový sirup
Menej známy, no o to viac výnimočný. Jeho výroba je podobná, ako výroba agátového sirupu. Zbierajú sa kvety lipy, ktoré sa nechajú namočené vo vode presne podľa návodu v našom článku 4 spôsoby, ako využiť lipu.
Voňavé ovocné sirupy
Jahodový sirup
Najobľúbenejší sirup našich detí je jahodový. Ale nie ten z reklamy. Vôňa domáceho jahodového sirupu je nezameniteľná. V sezóne samozberu tejto sladkej dobroty určite myslite aj na výrobu sirupu. Krásne zrelé jahody, cca 2kg sa varia v 2 litroch vody, prepasírujú sa a zmiešajú s 1,5 kg cukru a 1 lyžičkou kyseliny citrónovej. Zmes sa krátko povarí a naleje do fliaš.
Malinový a čučoriedkový sirup
Ak máte v lete v záhrade nadbytok malín, výrobu malinového sirupu nevynechajte. Je rovnako chutný, ako ten jahodový a výborne osvieži počas horúcich letných dní v podobe malinovej limonády.
Koniec leta je tým správnym časom aj na zber lesných čučoriedok. Sú plné vitamínov, sú oveľa sladšie, ako tie záhradné a aj oveľa viac farbia. Sirup z lesných čučoriedok je nádherne tmavý a sladký. Pri jeho príprave postupujte rovnako, ako pri príprave ovocného sirupu z jahôd.
Sirupy pre zdravie
Smrekový sirup
Svetlozelené výhonky smreka sú vhodné na výrobu liečivého smrekového sirupu. Používa sa predovšetkým pri prechladnutí, kašli a ako prevencia, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Aj jeho príprava je mierne odlišná od klasickej prípravy sirupu. Smrekové výhonky sa vrstvia s cukrom do veľkej fľaše, kde po čase pustia šťavu. Recept nájdete v našom článku Využite bohatstvo ihličnatých lesov a vyrobte si liečivý smrekový sirup a živocovú masť.
Chrenový sirup
Zrejme sa čudujete, že sa niečo také dá vyrobiť. Naozaj to ide a výsledný produkt je výborným liekom proti kašľu. 5 cm čerstvého koreňa najemno postrúhame, pridáme dvojnásobné množstvo tekutejšieho medu, necháme cez noc lúhovať, scedíme cez tenkú gázu. Proti kašľu a nachladnutiu užívame 3-krát denne 0,5 až 1 lyžičku asi 7 dní.
Šípkový sirup
Tento sirup vás príjemne povzbudí počas sychravých a chladnejších dní na jeseň. Je jemne sladkokyslý a spolu s medom tvorí účinný liek proti nachladnutiu a počas obdobia chrípky. Jeho prípravu nájdete v článku Sezóna šípok sa blíži, pripravte si lahodný sirup.
Cibuľový sirup
Ak vás premohol kašeľ, vyskúšajte recept našich babičiek – cibuľový sirup. Ten sa vyrába podobne ako sirup zo smrekových výhonkov. Do sklenej fľaše zasypávajte vrstvy cibule nakrájanej na krúžky s vrstvami medu. Naplňte fľašu do požadovanej výšky, uzavrite a odložte do chladničky. Po pár hodinách sa z cibule začne uvoľňovať šťava. Tento sirup síce nevonia vábne, no chutí príjemne sladko a predovšetkým dokonale pomáha v boji proti kašľu.
Skorocelový sirup
Proti kašľu vynikajúco zaberá aj skorocelový sirup. Celý postup na jeho výrobu nájdete v článku Zakopte si fľašu, vykopete sirup proti kašľu.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: autor, isifa/Shutterstock, Pixabay.com
Ahojte, mate overeny recept na sirup z cervenych ribezli? Dakujem