Sezóna rebarbory vrcholí, preto vám prinášame dva overené chutné recepty na jej spracovanie.
Krehký rebarborový koláč s posýpkou
Suroviny:
Cesto:
- 100 g tuku
- 200 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- trošku soli
- nastrúhaná citrónová kôra
Plnka:
- 100 g lekváru (nemusí byť)
- 200 g rebarbory (môžeme primiešať aj jahody)
- 5 až 6 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
Posýpka:
- 50 g zmäknutého masla
- 75 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
Postup prípravy
Z prísad vypracujeme cesto, ktoré roztlačíme (môžeme aj po kúskoch) na vymastený a múkou vysypaný plech alebo rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto potrieme lekvárom, posypeme umytou, ošúpanou a nakrájanou rebarborou, vrch posypeme kryštálovým a vanilkovým cukrom. Z masla, múky a cukru si vyrobíme posýpku (zmiešame ju na hrudkovú zmes), ktorou posypeme koláč. Pečieme vo vyhriatej rúre do ružova.
Rýchly rebarborový závin
Suroviny:
- 1 lístkové cesto
- 300 g rebarbory (môžeme pridať aj jahody)
- 50 g strúhanky
- 50 g masla
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
Cesto vyvaľkáme na polcentimetrovú hrúbku, posypeme strúhankou, umytou, ošúpanou a na drobné kúsky pokrájanou rebarborou, na ňu položíme kúsky masla a posypeme cukrom. Cesto zavinieme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečieme do ružova. O 30 minút je hotový chutný zákusok pre celú rodinu. Na záver posypeme cukrom.
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pridáte svoj recept na koláč s jablkami? Už ma nebaví robiť len pité, rada by so…