5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite

  • 1 deň

Výroba domáceho vína je veľmi lákavá. Kým sa však pustíte do práce, tieto chyby ste mali poznať. Prevencia je vždy lepšia ako liečba.

Najčastejšie chyby pri domácej výrobe vína
Výroba domáceho vína je veľmi lákavá, ale má svoje úskalia. Foto: Shutterstock

1. Použitie stolových odrôd

Víno sa síce dá vyrobiť aj z nich, ale bobuliam chýbajú kyselinky, ktoré výrazne prispievajú k chuti aj ku kondícii vína.

2. Nevhodná teplota pri kvasení

Keď je viac ako 20 °C, mušt prekvasí príliš rýchlo, čo negatívne vplýva na chuťové vlastnosti vína (oxid uhličitý so sebou strháva aromatické zlúčeniny). Naopak, pri nízkej teplote sa kvasenie môže celkom zastaviť.

3. Vznik „sirky“

Vzniká vtedy, keď kvasinkám chýba výživa. Trápia sa a vytvárajú sírovodík, plus sa pridávajú aj iné neželané mikroorganizmy. Stačí pridať výživu a kvasinky znova začnú pôsobiť  správnym smerom. Dá sa zakúpiť vo vinohradníckych potrebách, prípadne online. Ak cítime sírovodík v mladom víne, okamžite ho stočíme, prisírime, prípadne ošetríme špeciálnym prípravkom na báze medi.

4. Zoctovatenie vína

Vzniká nedostatočnou hygienou a nástupom baktérií octového kvasenia, absenciou sírenia, ale aj absenciou výživy pre kvasinky, prípadne pokročilou oxidáciou. Zoctovatenie vína je nevratný proces.

5. Nedoliata nádoba pri skladovaní vína

Víno vplyvom kyslíka oxiduje, stráca kvalitu. Na hladine sa môže vytvoriť biely povlak, tzv. birza. Preto po každej koštovke či odobratí vína sudy dopĺňame alebo stáčame zvyšky do menších.

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Martin Čurda radí: Dajú sa pestovať vresy v nádobách tak, aby vydržali viac rokov?
Martin Čurda radí: Dajú sa pestovať vresy v nádobách tak, aby vydržali viac rokov?
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Ako pestovať a prezimovať mandevilu? Takto bude kvitnúť až do prvých jesenných mrazov
Ako pestovať a prezimovať mandevilu? Takto bude kvitnúť až do prvých jesenných mrazov
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč