Aj na kuchynskej linke sa dá pestovať. Vyskúšajte si naklíčiť semená, ktoré nepotrebujú veľa svetla

Naklíčené semienka nepotrebujú veľa svetla, pokojne ich môžeme nechať stáť na kuchynskej linke.

Ako pestovať klíčky doma v kuchyni
Foto: Shutterstock

Na klíčenie môžeme použiť aj semená z kuchynskej špajze, rôzne obilniny, šošovicu či hrach, ale nie všetky. Nie je vhodná ryža ani semená, ktoré boli poškodené, ako sú lúpaná a polená šošovica či hrach.

Pri klíčení zväčšia za niekoľko dní svoj objem aj obsah nutričných látok. Potrebujeme nádobu s otvormi na spodku, aby mohla odtekať prebytočná voda. Využiť môžeme napríklad plastové tégliky od jogurtu, do ktorých dna urobíme v závislosti od veľkosti približne 20 dierok, alebo si zakúpime súpravy určené na klíčenie.

Ako vypestovať klíčky

Klíčky sú vlastne rastliny vo svojej najrannejšej forme, s drobným korienkom a výhonkom, na ktorom sa za normálnych okolností otvoria klíčne listy (priame pozostatky semena). Sú plné vitamínov, bielkovín a vlákniny a majú vysokú nutričnú hodnotu, inak povedané, sú veľmi výživné. V ponuke je už dnes aj viac ako 10 rôznych druhov a odrôd rastlín vhodných na konzumáciu vo forme klíčkov.

Semená potrebujú na klíčenie vodu a teplo, no nie svetlo. Ak však chceme, aby mladé výhonky zozeleneli, pestujeme ich na svetle. Vyhneme sa slnečnému miestu, pretože by semená rýchlo preschli. Niekoľkokrát denne ich preplachujeme vodou, aby nevyschli alebo sa na nich nezačali množiť nežiaduce baktérie či plesne. Po vyklíčení, ich skonzumujeme alebo krátko uskladníme v chladničke.

1. Ponoríme semená do vody a pripravíme si nádobky na klíčenie

Semená ponoríme na noc alebo na minimálne osem hodín do vody. Nádobky na klíčenie dobre umyjeme a opláchneme čistou vodou. Každú vrstvu súpravy na klíčenie posypeme rovnomerne a pomerne nahusto semenami, no príliš neprehusťujeme.

Klíčenie semien
Foto: Jason Ingram, Gardener´s World

2. Semená denne preplachujeme a zbierame po 2 – 3 dňoch

Prepláchneme čistou vodou dva až trikrát denne. Prebytočnú vodu necháme odtiecť tak, aby boli semená stále vlhké, ale nie potopené. Po dvoch či troch dňoch, keď sa objavia biele korienky, začneme so zberom. Niektoré klíčky pred konzumáciou ponoríme do vody, aby sa vyplavili šupky zo semien.

Prepláchnutie klíčkov vodou
Foto: Jason Ingram, Gardener´s World

Druhy semien, ktoré môžeme použiť na klíčenie

Šošovica

Dni do zberu: 3
Spôsob použitia: Má lahodne orieškovú chuť s jemne paprikovou príchuťou. Zmiešaná s nadrobno nakrájanými paradajkami sa hodí na hrianky alebo ako chutná jedlá dekorácia k pečeným zemiakom.

Klíčky šošovica
Šošovica Foto: Gardener´s World

Zelený hrášok

Dni do zberu: 2
Spôsob použitia: Má mierne horkú, intenzívnu hráškovú chuť a  je chrumkavý. Použiť ho môžeme do ázijských šalátov, namiesto sladkej kukurice do jedál pripravovaných na woku alebo do cestovín, prípadne s trochou octu do mrkvového šalátu.

Reďkovky

Dni do zberu: 2
Spôsob použitia: Sú chrumkavé, s postupne sa rozvíjajúcou chuťou od korenistej po pikantnú. Pridávame ich do omáčok používaných napríklad do hovädzích burgerov.

Klíčky reďkovky
Reďkovky Foto: Gardener´s World

Lucerna

Dni do zberu: 2
Spôsob použitia: Má orieškovú a jemne hráškovú príchuť. Známa je aj pod názvom „alfalfa“. Pridávame ju do šalátov alebo do pita chleba.

Fazuľa adzuki

Dni do zberu: 3
Spôsob použitia: Ide o chrumkavé klíčky s orieškovou príchuťou. Ak ich pridáme do šalátov, nutrične zvýšia ich hodnotu. Okrem konzumácie za surova v šalátoch ich môžeme pridať na konci dusenia k mäsu a do jedál pripravovaných na woku.

Klíčky fazuľa adzuki
Fazuľa adzuki Foto: Gardener´s World
Ďalšie klíčky, ktoré môžeme vyskúšať: horčica, cícer, rukola, senovka grécka, fazuľa mungo, ďatelina lúčna, pažítka čínska.

Text: Gardener´s World
Foto: isifa/Shutterstock, Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku