Chcete si premiestniť bylinky zo záhrady do kuchyne? Aby prežili zimu v interiéri, urobte to takto

  • 1 hod

Ktoré bylinky sú vhodné na to, aby som ich na zimu preniesla zo záhrady do kuchyne? Dajú sa potom na jar vysadiť opäť na záhon? Chceli by sme pestovať bazalku, pažítku, medovku, citrónovú trávu, rozmarín, saturejku a mätu.

Ako premiestniť bylinky zo záhrady
Niektoré druhy byliniek môžeme na zimu vziať do interiéru a na jar opäť vysadiť do záhrady. Foto: iStock

Všetky druhy, ktoré ste vymenovali, sú vhodné na to, aby ste si ich pestovali ďalej aj vnútri, hoci vonku bude mráz a sneh. No a po zime ich môžete opäť vyložiť von do záhrady.

Čo robiť, aby bylinky prežili zimu v interiéri?

Aby bylinky úspešne prežili zimu v interiéri, treba ich z hriadky vziať včas, teda skôr ako prídu prízemné mrazíky. Rastliny vďaka tomu nedostanú teplotný šok a pokojne budú ďalej v kuchyni vegetovať. Umiestnite ich však ďalej od radiátora či iného ohrievača a doprajte im rozptýlené denné svetlo na okennom parapete, alebo minimálne v jeho blízkosti.

Najväčšie úskalie je zavlažovanie. Mnohí majú tendenciu v dobrej viere bylinky vnútri prelievať. To sa im však môže stať osudným. Hoci predtým rástli na slnečnom stanovišti a vyžadovali veľa vody, lebo ich počas leta slnko vysušovalo, vnútri je to celkom iné.

Okrem toho sa zníži aj ich výpar na zlomok toho, čo majú počas horúcich letných dní. Preto vyžadujú aj výrazne menej vody. Ideálne, ak bylinky polievate do podmisky, odkiaľ si môžu cez odtokový otvor v črepníku „naťahať“ toľko vody, koľko naozaj potrebujú.

Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.

Text: Ing. Martin Čurda
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč