Na výstavisku v Trenčíne ste hovorili o dlhodobej udržateľnosti záhrady. Myslíte si, že sa to dá dosiahnuť aj v klasickej záhrade? Permakultúrne záhrady sa nám totiž nepáčia, pôsobia na nás ako neriadená džungľa.
Áno, dá sa to. Úprimne si myslím, že sa dá dosiahnuť trvalá udržateľnosť aj v klasickej záhrade, ktorá však z veľkej časti pozostáva z úžitkových hriadok (jednoročných kultúr) a z ovocných drevín (viacročných kultúr).
Dedinský trávnik a kompost sú nevyhnutnosťou
Drobnou podmienkou je podľa mňa aj klasický dedinský trávnik, kvitnúca lúčka či vysievaný trávnik s veľkým obsahom druhov z čeľade bôbovitých, ako sú vika, lucerna, ďatelina. Ak klasický trávnik, tak na malej ploche. Nevyhnutnosťou je aj kompost, skutočný, poriadny kompost, a malý kúsok záhrady, kde necháte život plynúť úplne bez zásahov – pokojne aj okolo kompostéra.
Dokonca by som to definoval tak, že záhrada by mala byť zakladaná predovšetkým tak, aby bola trvalo udržateľná. Nie je problém spraviť záhradu tak, aby bola krásna hneď po vysadení alebo v prvom roku. Nie je kumšt spraviť ju tak, že bude „fungovať“ aj v druhom roku a kvitnúť, až sa vám zakrúti hlava. Zväčša je to však nádhera na niekoľko rokov.
Skutočné umenie je záhradu založiť tak, aby fungovala desaťročia bez výraznejších zásahov. Pravidelná údržba je, samozrejme, potrebná vždy.
Myslite na udržateľnosť už pri zakladaní záhrady
Inak povedané, trvalá udržateľnosť by mala byť jeden z hlavných atribútov pri zakladaní záhrady. Ak použijem metaforu, je to ten krém, ktorý drží pokope tortový korpus. Ten je zasa v tejto metafore spodobením toho, čo od záhrady očakávame – relax, dopestovanie byliniek, zeleniny a ovocia či aktívny pobyt vonku.
No a dizajn, to je už len tá poleva na povrchu. Je ju vidieť hneď na prvý pohľad a často, alebo skôr vždy, ľudia posudzujú tortu práve podľa nej. Tak ako záhradu podľa dizajnu na prvé pozretie.
Predstavte si, že vytvoríte tortu, ktorá má excelentnú polevu. Korpus však nechutí nijako zvláštne, krém vnútri sa úplne roztiekol a korpus drží len zázrakom. Skôr ako sa do torty pustíte, celá sa úplne rozpadne. Len poleva ju totiž pokope držať nebude…
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Martin Čurda
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Zdravím, mali by ste niekto dobrý kontakt na niekoho šikovného kto by mi urobil…