V záhrade máme peknú čerešňu ale nevieme, kedy a ako ju orezať. Poradíte nám?
Čerešne vo všeobecnosti nevyžadujú pravidelný rez. Používa sa tvarovací, zdravotný, prípadne presvetľovací rez. Podľa fotky je strom zdravý, vitálny, ale prehustený. Cieľom presvetľovacieho rezu je, aby sa do koruny dostalo viac svetla a vzduchu.
Zamerajte sa na odstránenie duplicitných konárov a takých, ktoré rastú do stredu koruny. Rez veďte tesne na kmeň alebo kostrový konár tak, aby neostávali žiadne pahýle. Hlavné kostrové konáre a porast po obvode koruny ponechajte bez zásahu.
Dôležitý je termín rezu. Kôstkoviny, ku ktorým patria i čerešne, sa v zime nerežú (vzniká riziko namrznutia i infekcie). Zrezávajú sa až v sezóne, keď prúdi miazga, a to po opadaní kvetov alebo tesne po zbere plodov. Rany s priemerom nad cca 2 cm je vhodné zatierať štepárskym voskom.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Monika Králová
Foto: autor, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Dobrý deň prajem všetkým zahradkárom, mám na záhrade 15 ročnú čerešňu a už minul…