Ako pripraviť pôdu pre čučoriedky? Vyskúšajte tieto dva overené postupy výroby vlastného substrátu

Čučoriedky patria ku kyslomilným rastlinám, kde sa zaraďujú napríklad aj brusnice, rododendrony, azalky či vresy. Vyžadujú pH pôdy od 3,5 až 4,8, ktoré sa prirodzene vyskytuje iba málokde.

Ako pripraviť pôdu pre čučoriedky?

Obsah vápnika má byť nulový alebo len stopový. Pôda musí byť priepustná, ľahšia, bohatá na organickú, najmä polorozloženú hmotu. Hĺbka substrátu musí byť 50 až 60 cm. Plocha nesmie byť premokrená a zaburinená.

Špeciálny substrát

Ak pôda nie je vhodná na pestovanie kyslomilných rastlín, musíme ju z miesta výsadby vyviezť. Nahradíme ju špeciálnym kyslým substrátom, pričom zároveň zabezpečíme jeho odizolovanie od okolitej záhradnej pôdy. Pri závlahách, vzlínaní vody, ale aj pri obrábaní by totiž mohol okolitý pôdny vápnik preniknúť do kyslého substrátu, čo by negatívne ovplyvnilo kyslomilné rastliny. Zvýšenie obsahu vápnika spôsobuje pri týchto rastlinách tzv. chlorózu, teda žltnutie listov.

Výsadba čučoriedky

Substrát si môžeme vyrobiť

Substrát pre rastliny, ktoré obľubujú kyslú pôdu, si buď zakúpime, alebo pripravíme sami. Pri kúpe však nestačí siahnuť iba po vreciach s označením rašelina, pretože tá má širokú škálu obsahu vápnika i kyslosti – môže byť veľmi kyslá (najmä vrchovinná), čo nám vyhovuje, až neutrálna, dokonca alkalická.

Najmä pri väčších výsadbách je pre nás cenovo výhodnejšie pripraviť si substrát svojpomocne.

1. typ substrátu

Ak máme dostatok kyslej vrchovinnej rašeliny, zmiešame 3 diely s 1 dielom nekarbonátového (nevápenatého) hrubozrnného piesku a na zhruba 1 m3 tejto zmesi pridáme jedno vedro kvalitnej humusovej nepovápnenej záhradnej pôdy.

2. typ substrátu

Tento typ prichádza do úvahy najmä vtedy, ak máme prístup ku kyslej hrabanke z ihličnatého lesa. Jej 4 diely zmiešame s 1 dielom kyslej vrchovinnej rašeliny a 1 dielom nevápenatého hrubozrnného piesku a takisto pridáme 1 vedro záhradnej pôdy.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku