Ako a kedy rezať vinič? Nie je to až také zložité, ako by sa mohlo zdať

Rez viniča na pergole a na dnes bežne používanom rýnsko-hessenskom vedení sa trochu odlišuje. Prinášame vám postup obidvoch.

Ako rezať vinič? Nie je to až také zložité, ako by sa mohlo zdať

Vinič hroznorodý (Vitis vinifera) sa dá pestovať aj v malých záhradách, jeden či viac kusov na dobre oslnenom mieste. V zásade máme dve možnosti. Keďže je to liana, môžeme ho vysadiť k pergole, pričom v prvých rokoch vypestujeme jeden (alebo viac) hlavný ťažeň, z ktorého budú vyrastať rodivé výhony. Tie potom každoročne upravujeme rezom.

Koľko jedincov vysadiť k pergole? Ak nám stačí jedna odroda hrozna, pokojne iba jeden. Postupom rokov vytvorí mohutnú nadzemnú sústavu, pričom nosný ťažeň môže mať i 15 m. Po niekoľkých rokoch nám jeden takto pestovaný vinič bude prinášať niekoľko desiatok kilogramov úrody. K jednej pergole môžeme vysadiť aj viac odrôd, napríklad dozrievajúcich v rôznom termíne. Striháme ich potom tak, aby mala každá rastlina dostatok miesta.

Ako rezať vinič? Nie je to až také zložité, ako by sa mohlo zdať

Druhá možnosť, ako pestovať vinič v malom, je vybudovanie niekoľkých metrov vedenia, buď na konci záhrady, alebo 0,5 m od oplotenia záhrady, ktoré vinič počas leta zakryje. Veľmi osvedčené je takzvané rýnsko-hessenské vedenie. Nie je to finančne ani časovo náročné. Medzi hlboko do pôdy zatlčené pozinkované stĺpiky je potrebné natiahnuť v určitých rozstupoch drôty. Sadenice viniča sa vysádzajú 80 cm od seba. Počítajte s úrodou cca 2 kg a viac z jednej rastliny, samozrejme, závisí to aj od odrody, starostlivosti a počasia v konkrétnom roku.

Ako ostrihať vinič na pergole

1. ZHODNOTENIE

Rez viniča na pergole

Vinič na pergole režeme z rebríka. Prezrieme, ako sú výhony vyrastené. Budeme rezať na čapíky.

2. ODSTRÁNENIE HORNÉHO LETORASTU

Rez viniča na pergole

Horný letorast odstrihneme aj s kúskom čapíka.

3. SKRÁTENIE DOLNÉHO LETORASTU

Rez viniča na pergole

Spodný letorast skrátime na dve očká, vznikne tak čapík na tento rok.

4. ODSTRÁNENIE STARÉHO DREVA

Rez viniča na pergole

Staré suché drevo odstránime záhradníckymi nožnicami až po hrubý nosné rameno.

5. HOTOVÝ REZ

Rez viniča na pergole

V ideálnom prípade je ponechaný čapík s dvomi očkami, ktorý vyrastá z o rok staršieho dreva.

6. OČISTENIE NOSNÉHO KONÁRA

Rez viniča na pergole

Výhon vyrastajúci z nosného ťažňa príliš blízko rodivého obrastu odrežeme až na drevo.

7. PONECHANIE ČAPÍKA

Rez viniča na pergole

Na mieste, kde chýba rodivý obrast, letorast ponecháme a zrežeme na dve očká, čím vytvoríme čapík.

8. ODSTRÁNENIE SUCHÝCH ČASTÍ

Rez viniča na pergole

Všímame si suché časti, ktoré odstránime čistým rezom tesne po rameno.

Ako ostrihať vinič na rýnsko-hessenskom vedení tzv. Guyotovým rezom

1. ZHODNOTENIE

Rez viniča na vedení

Zhodnotíme kvalitu a rast výhonov. Máme tu dva minuloročné vyrodené ťažne a nové letorasty.

2. ODSTRÁNENIE VYRODENÉHO ŤAŽŇA I

Rez viniča na vedení

Vyrodený ťažeň so všetkým obrastom odrežeme až „na hlavu“ – zaguľatenú časť kmienka.

3. OSTRÁNENIE LETORASTU Z HLAVY

Rez viniča na vedení

Minuloročný výhon rastúci z „hlavy“ (letorast) odrežeme až po drevo.

4. ODSTRÁNENIE VYRODENÉHO ŤAŽŇA II

Rez viniča na vedení

Aj druhý vyrodený ťažeň so všetkým obrastom odrežeme „na hlavu“.

5. REZ NA ČAPÍK

Rez viniča na čapík

Nižšie položený letorast, rastúci zo zálohy, skrátime na dve očká a vytvoríme tak zálohu – čapík na tento rok.

6. SKRÁTENIE LETORASTU

Rez viniča

Letorast vyrastajúci z horného očka skrátime na cca 8 až 12 očiek – podľa odrody.

7. OSTRÁNENIE ÚPONOV

Rez viniča

Z ponechaného ťažňa odstránime úpony, „očistíme ho“.

8. OSTRÁNENIE ZÁLISTKOVÝCH VÝHONKOV

Rez viniča

Ak je na ponechanom ťažni zálistkový výhon, odstránime ho.

Dobré rady

Ciele rezu

Rezom vinič prevzdušníme. Ak by bol prehustený, prinesie síce veľa, ale malých a riedkych strapcov, ktoré budú mať ťažkosti rovnomerne dozrieť, budú menej kvalitné. Zvýšila by sa tiež náchylnosť na choroby. Rezom vlastne podporujeme kvalitnú úrodu, čo, zjednodušene povedané, predstavuje farbu, veľkosť, tvar strapcov a bobúľ a aj vhodný pomer obsahových látok vrátane vyššej cukornatosti.

Zimný rez

Zjednodušene povedané, odstraňujeme ním vyrodené výhony z minulého roka a selektujeme letorasty, ktoré prinesú úrodu tento rok. Skôr než stlačíme nožnice, rastlinu prezrieme, v akom je stave, aké typy výhonov sa na nej nachádzajú, a podľa toho prispôsobíme taktiku rezu. Ak pri reze používame aj pílku a vytvoríme väčšiu ranu do živého dreva, zatrieme ju štepárskym voskom. Bežné rany spôsobené nožnicami nezatierame.

Vinič

Termín zimného rezu

Vinič režeme v januári alebo februári. Vyberieme si pekný deň, vhodný je i mrazivý, aby sme sa nezabárali do blata a neutláčali pôdu. Nie je dobré rez odkladať na jar, keď vinič začína pučať, vtedy totiž výrazne vyteká miazga.

Počet ponechaných ťažňov

To, koľko ťažňov ponecháme na „hlave“, závisí od veľkosti plochy, ktorú má daná rastlina k dispozícii, čiže z akej plochy môže čerpať živiny, vodu a svetlo. Na 1 kus viniča majú pripadať minimálne 2 m2 plochy a vtedy sa necháva jeden ťažeň s 8 – 12 očkami plus dvojočkový čapík.

Vinič

Viete, že…

… vinič je hlbokokoreniaca rastlina a jeho korene môžu dosiahnuť hĺbku 15 a viac metrov? Preto dobre odoláva suchu a pestuje sa bežne na veľmi slnečných stráňach. Vyhovujú mu pôdy s obsahom ílovej zložky, ktorá „zadržiava“ vodu. Je zbytočné k nemu v záhradke viesť napríklad kvapkovú závlahu. Suchom však môže trpieť v piesčitých pôdach alebo na skalnom podloží, najmä v extrémne suchých letách. Aj prvý rok po výsadbe, ak je sucho, ho párkrát za sezónu zalejeme. Vytvarujeme okolo koreňa malý val z pôdy, kam nalejeme cca pol vedra vody.

Niekoľkoročné zdravé jedince na vhodnom stanovišti sa bez zálievky zaobídu aj v suchých obdobiach, čo potvrdilo aj minuloročné extrémne leto.

 

 

Text: Ing. Monika Králová, Ing. Marian Bočko
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock, Pixabay
Zdroj: časopis Záhrada

 

Diskusie na tému článku