Rozhodli ste sa začať kompostovať a práve si vyberáte kompostér? Prečítajte si, čomu sa vyhnúť a čo všetko by mal spĺňať správny kompostér, skôr než nakúpite.
Zamyslite sa, čo budete kompostovať
Chcete kompostovať predovšetkým kuchynský odpad? Alebo máte v pláne kompostovať aj záhradný odpad? Oba typy odpadov sa líšia objemom aj zložením, preto by ste ich mali vziať do úvahy ešte pred výberom kompostéra. Ak budete na úrodný kompost premieňať hlavne kuchynský odpad, zvoľte si skôr menší exteriérový, alebo rovno interiérový kompostér. Ak plánujete kompostovať oba druhy odpadu, prípadne hlavne záhradný, vyberte si kombinovaný kompostér s väčším objemom.
Náš tip: Kombinovaný záhradný kompostér s objemom 380 l Jurhan
Kompostér si vyberajte podľa materiálu a vlastností
Aké vlastnosti by mal mať kvalitný kompostér, ktorý vám vydrží a pomôže vám vyrobiť skvelé prírodné hnojivo pre vašu záhradku? Pozerajte sa hlavne na tieto atribúty:
- plast, ktorý ľahko odoláva poveternostným podmienkam a nedržia sa na ňom plesne
- tmavá farba, ktorá priťahuje slnečné lúče a tým pádom udržiava dostatočné teplo na tvorbu humusu
- sklápacie veko, ktoré ochráni obsah kompostéra pred vtákmi či hlodavcami
- spodné dvierka na jednoduché vyberanie vyzretého kompostu
- dostatok prieduchov, ktoré umožnia kompostu neustále sa okysličovať (bez dostatočného prístupu vzduchu dochádza k hnitiu kompostu)
- jednoduchá montáž a kompatibilita dielov, ktoré by mali do seba automaticky a ľahko zapadnúť (v ideálnom prípade si vyberajte európskych výrobcov kompostérov)
- cena, ktorá by mala reflektovať pomer cena – výkon (veľmi veľa kompostérov na trhu je predražených, nenechajte sa nalákať na takýto výrobok – kvalitné kompostéry kúpite už od cca 30 €)
Náš tip: Kompostér EVOGREEN s objemom až 850 l a 5x rýchlejším procesom zrenia kompostu
Čo všetko patrí a nepatrí do kompostu?
Keď už si zadovážite nový kompostér, mali by ste dodržiavať aj zásady správneho kompostovania. Do kompostu by mali ísť v správnom pomerne tzv. hnedé a zelené zložky. Tretinu kompostu by mali tvoriť zelené zložky bohaté na dusík a dve tretiny hnedé zložky bohaté na uhlík. Čo kam patrí?
Rôzne vetvy, stonky rastlín, usušené listy, kúsky dreva, piliny, papierové vrecká, nepotlačené kartóny či utierky, kávové filtre a zvyšky kávy, ihličie, slama, rašelina a celkovo zemina, vaječné škrupiny, či drevený popol – pozor, nie však horúci, toto všetko sú hnedé zložky. Medzi tie zelené zasa patria hnoj alebo trus hospodárskych zvierat, zvyšky potravín z kuchyne, čerstvo pokosená tráva a zelené listy.
Do kompostu naopak nepatria kosti, odrezky mäsa, oleje a tuky, rastliny napadnuté chorobami a takisto ani burina, kôstky, potlačený papier (farebné noviny / časopisy), šupky z tropického ovocia (býva na nich zvyšok toxického postreku, ktorý zabíja mikroorganizmy tvoriace kompost) ani akékoľvek vysoko horľavé materiály (napr. stále tlejúce drevo z ohniska).
Ako sa starať o kompost vo vašom kompostéri?
Kompost pravidelne premiešavajte (1-4x za mesiac) a udržiavajte ho vlhký (asi ako vyžmýkaný uterák). Ak príliš vyschne, môžete ho jemne poliať vodou. Zo začiatku bude mať zrejúci kompost vyššiu teplotu (až do 50°C) kvôli aktívnym procesom, neskôr bude klesať. Ak máte v kompostéri správne pomery jednotlivých zložiek, zrejúci kompost vám bude krásne voňať ako lesná pôda. Ak kompost smrdí, zrejme v ňom niečo zahníva a vy by ste mali vyvážiť pomer hnedých a zelených zložiek. Zápach môže byť spôsobený aj nesprávnym výberom kompostéru, ktorý nemá dostatočné množstvo prieduchov.
Odporúčame: Hľadáte tip na kvalitný kompostér od európskeho výrobcu za super cenu? Pozrite si výber kompostérov na e-shope Jurhan.
Článok pre vás pripravila redakcia e-shopu JURHAN – špecialista na doplnky do záhrady a kancelárie. Objavte kompostéry JURHAN už od 29,95 €.
Viac na jurhan.sk
Zdroj: PR článok spoločnosti GammaHS s.r.o.
Aký kompstér kúpiť? Ktorý máte?