Ako spracovať plody menej známeho ovocia – čínskeho hlohu?
Takzvaný čínsky hloh (Crataegus pinnatifida) sa v posledných rokoch u nás objavuje v predaji ako menej známe ovocie. Je príbuzný nášmu hlohu obyčajnému a podobné sú aj jeho účinky.
Prednosťou predávanej odrody ‘Big Mao Mao’ je veľkosť plodov. V ich strede sú kôstky. Za surova je plod skôr kyselkavý, jemne sladký. S množstvom to nepreháňajte pre uvádzané účinky na srdce.
Niekoľko možností spracovania hlohu
Základom je plody odstopkovať, umyť a odkôstkovať. Nakrájané na plátky sa sušia a používajú ako čajový výluh. Dužina sa po povarení môže rozmixovať a použiť na výrobu sirupu či džemu, cukor pridajte podľa návodu alebo podľa chuti. Džem je veľmi chutný, podobný džemu zo šípok.
Surový a nakrájaný ho môžete naložiť do menších pohárov, pridajte trochu červeného vína, škoricu, klinčeky, zalejte medom a nakoniec ešte rumom. Užívajte počas zimy v malom množstve ako liek na celkové posilnenie organizmu.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Mám tri čínske ruže (ibištek čínsky) už niekoľko rokov, ale ešte ani jedna z nic…