Ako správne pripravovať šípkový čaj?

Počul som, že šípkový čaj má špeciálny postup prípravy a nestačí len klasicky zaliať sušené plody. Je to tak? Ako ho teda správne pripraviť?

Šípkový čaj

Plody ruže šípkovej (Rosa canina) sú typické vysokým obsahom vitamínu C, a to od 750 až do 3 000 mg % s prímesou ďalších bioaktívnych látok. Vplyvom prítomných ochranných látok je vitamín C veľmi stály a mimoriadne účinný, a to až päťkrát viac ako syntetický vitamín. Plody obsahujú aj provitamín A, vitamíny K a skupiny B, kyselinu citrónovú, jablčnú, nikotínovú, slizy, rutín, silice a minerály. V semenách sa nachádza aj vitamín E.

Šípky používame pri horúčkach, nachladnutí, chrípke, infekciách, únave. Sú potopudné a močopudné. Pomáhajú pri zápaloch urogenitálneho traktu, pri obličkovom piesku. Význam majú aj pri spevňovaní žilovej steny. Zlepšujú vstrebávanie železa a brzdia vývoj aterosklerózy.

Sušené šípky v mažiari

Príprava šípkového čaju

Sušené šípky podrvíme tesne pred použitím. Z vody, ktorou ich chceme zaliať, najprv krátkym varom „vypudíme“ kyslík. Na dve lyžičky podrvených šípok nalejeme šálku prevarenej vody a necháme 15 minút lúhovať. Pijeme tri- až štyrikrát denne alebo čaj aj kloktáme. Ak použijeme šípky zbavené jadierok a chĺpkov, tak zostatok šípkoviny z čaju zjeme.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku