Zeler patrí k hodnotnej a často pestovanej zelenine. No nie vždy sa podarí dopestovať kvalitnú úrodu. Chyby môžu nastať už pri predpestovaní priesad. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť.
Kontrolný zoznam
Materiál:
- výsevná miska
- substrát na výsev a rozmnožovanie do
- osivo zeleru do
Náradie:
- lopatka na zeminu
- krhla s vodou alebo rozprašovač
Náročnosť: *
Čas: do 30 minút
Ľudia: 1
Obdobie: koniec zimy
Pracovný postup
1. MATERIÁL
Nachystáme si všetko potrebné. Najdôležitejší je kvalitný substrát (nikdy nepoužívame zeminu zo záhrady) a osivo.
2. OSIVO
Okrem zeleru buľvového môžeme pestovať aj zeler vňaťový či stopkový. Sú to menej tradičné druhy, oplatí sa ich vyskúšať.
3. SUBSTRÁT
Substrátom naplníme výsevné misky, no nie až tesne pod horný okraj. Použiť môžeme aj nádobu určenú na predpestovanie v zakoreňovačoch.
4. HRUDKY
Substrát dôkladne rozhrnieme v miske, hrudky odstránime, prípadne roztlačíme v prstoch. Substrát na klíčenie by mal mať jemnú štruktúru.
5. V DLANI
Osivo zeleru je veľmi drobné, vysypeme si ho preto najskôr do dlane. Z rovnakého dôvodu nepracujeme v prievane.
6. VÝSEV
Vysievame pomedzi prsty, čo najviac rovnomerne. Ideálna hĺbka zodpovedá priemeru osiva, v tomto prípade sejeme na povrch, nezatláčame.
7. ZASYPANIE
Osivo zasypeme veľmi tenkou vrstvou substrátu. Treba použiť veľmi jemný substrát. Následne zeminu utlačíme.
8. ZÁVLAHA
Výsevy opatrne zavlažíme, nikdy nie silným prúdom vody. Praktickejšie je použiť rozprašovač.
9. OZNAČENIE
Nezabudnime si označiť, čo sme vysiali, aké druhy, prípadne kultivary. Je to praktické a neskôr to iste oceníme.
10. ZAKRYTIE
Výsevy zakryjeme priehľadným vekom. Pomôže nám vytvoriť ideálnu mikroklímu potrebnú na klíčenie.
11. UMIESTNENIE
Výsevy umiestnime na svetlé a teplé miesto, bezproblémovo prístupné kvôli dobrej starostlivosti.
Dobré rady
Umiestnenie a starostlivosť
Vhodné je veľmi svetlé a teplé miesto, ideálne s teplotou 18 – 25 °C, napríklad skleník alebo veranda či chodba. Teplota by nemala vystupovať vyššie. Ak majú rastliny nedostatok svetla, vyťahujú sa. Po vyklíčení môžeme teplotu mierne znížiť. Nikdy neumiestňujeme výsevy nad radiátory ani tam, kde sa často otvárajú okná. Treba ich priebežne zavlažovať. Nie však silným prúdom vody, skôr jemnejším. Substrát nesmie byť počas klíčenia premáčaný. Umelé prisvetľovanie ani prihnojovanie nie je potrebné.
Pikírovanie
Rastliny rozsádzame vo fáze prvých pravých listov. Postupujeme opatrne, použiť treba pikírovacie kolíky. Rozsádzame jednotlivo, ideálne do zakoreňovačov, prípadne do debničiek vo vhodnom spone. Po dobrom zakorenení môžeme priesady prihnojiť hnojivou zálievkou so slabšou koncentráciou. Dbáme na pravidelné vetranie a aj likvidáciu drobnej buriny. Prepikírované rastliny musia mať dostatok svetla, inak sa vyťahujú. Kvalitnú a pevnú priesadu získame za asi 6 týždňov od výsevu. Von na hriadky však môžeme vysádzať až na jar, začiatkom mája.
Odborník radí
Zeler môžeme vysievať aj priamo do rašelinových zakoreňovačov.
Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, citala som ze zeler sa vysieva teraz. Vysievate do nadob? Ako hlboko, kd…