Ako vyliečiť múčnatku bez chémie

  • 30.05.2024

Zoltán Tamašek, uznávaný odborník na bioochranu, vysvetľuje, ako liečiť múčnatku bez tradičnej chémie.

Múčnatka na listoch
Názov „múčnatka“ vystihuje štádium choroby pripomínajúce rozsypanú múku. Foto: Shutterstock

Každý záhradkár sa asi každoročne vo svojej záhrade stretne s múčnatkou. Môžu ju spôsobiť stovky typov húb z rodu Erysiphales, ktoré sú schopné infikovať viac ako 10-tisíc druhov rastlín.

Ochorenie je celosvetovou hrozbou. Odhaduje sa, že produkuje najväčšie straty zo všetkých chorôb rastlín na poliach poľnohospodárov, v ovocných sadoch, vo vinohradoch, ako aj v súkromných záhradách.

Ako spoznať múčnatku?

Napadnuté pletivá rastlín sa v počiatočných štádiách infekcie javia ako biele alebo sivé škvrny. Môžu sa rýchlo zväčšiť, až úplne pokryjú časti rastlín plesňou, ktorá vyzerá ako jemný poprašok múkou.

Tento poprašok je kombináciou spór a podhubia. Spóry z nepohlavného štádia rastu šíria chorobu, zatiaľ čo pohlavné štádium produkuje plodnice dôležité na prezimovanie. Plodnice sa ešte v nedávnej minulosti nazývali „kleistothecia“, v súčasnosti sa označujú ako „chasmothecia“.

Na rozdiel od väčšiny druhov patogénnych húb spôsobuje múčnatka ochorenie v teplom a suchom počasí.

Čo ich nezabije, to ich neposilní

Aj keď múčnatka zvyčajne nezabíja svoje hostiteľské rastliny, rozhodne ich oslabuje. Táto huba potrebuje, aby rastlina ostala nažive, pretože z nej získava živiny. Zatiaľ čo hubové vlákna takmer všetkých druhov patogénnych húb rastú na povrchu listov, múčnatka vytvára špecializované štruktúry žijúce v rastlinných bunkách. Tieto koreňové štruktúry sa nazývajú „haustóriá“.

Vďaka tomuto špecializovanému vzťahu sa väčšina druhov múčnatky viaže na svojho konkrétneho hostiteľa. V praxi to znamená, že ak je pole jačmeňa na vedľajšom pozemku napadnuté, ruže v našej záhrade nie sú v ohrození. Naopak, uhorky a cuketa môžu byť infikované rovnakými druhmi húb.

V suchu a teple

Na rozdiel od väčšiny druhov húb spôsobuje múčnatka ochorenia v teplom a suchom počasí. Tvorba spór je podporovaná vysokou vlhkosťou, zatiaľ čo ich rozptyl urýchľuje nízka vlhkosť. Preto je táto choroba často problémom jari a jesene, keď sú v mnohých regiónoch veľké rozdiely v teplotách medzi dňom a nocou. Infekcia je bežná v hustých výsadbách so zlou cirkuláciou vzduchu a na zatienených a vlhkých stanovištiach.

Viete, že…

…existujú odrody zeleniny aj ovocia, ktoré sú na múčnatku náchylné, ale aj proti nej odolné?

Ako kontrolovať múčnatku bez bežných fungicídov?

Aj v prípade závažných infekcií alebo rozšíreného problému v celej záhrade sú k dispozícii možnosti ochrany bez použitia bežných fungicídov, ktoré zvyčajne aj tak majú vysokú rezistenciu. Vo svete sa v súčasnosti už často používajú bio fungicídy a prípravky posilňujúce rastliny, čo má pozitívne dôsledky pre poľnohospodárstvo aj ľudské zdravie.

Rozumná ekologická ochrana je založená na jednoduchých krokoch, zahŕňa napríklad úpravu pH pôdy alebo povrchu rastliny, vyhovujúcu zálievku a zabezpečenie dostatku slnečného svetla pre rastliny. Účinné sú aj mikróby, ktoré vytvoria na povrchu rastlín biofilm. Kľúčom k tomu, aby rastliny boli zdravé, šťastné a ideálne bez chorôb, je zabezpečenie vhodných podmienok pre tú-ktorú rastlinu.

Okrem sledovania počasia a zdravotného stavu rastlín je boj s múčnatkou viac o jej predchádzaní, prípadne o skorom riešení, a to i bez chemických prípravkov.

Ríbezľa egrešová
Infikované bývajú ovocné stromy, kvety aj zelenina, pričom niektoré z nich sú známe ako vysoko náchylné na múčnatku, zatiaľ čo iné sú prirodzene odolné. Foto: Shutterstock

Ako zatočiť s múčnatkou

Odborník radí, ako predchádzať múčnatke a liečiť už napadnuté rastliny bez tradičných fungicídov.

■ Svet momentálne odporúča nižšie uvedené ekologické prípravky ako prevenciu a liečbu múčnatky. Tradične sa pritom používajú fungicídy na báze síry, ktoré sú síce účinné, ale pri teplom počasí často popália naše rastliny. Preto sú sírnaté prípravky vhodné predovšetkým na začiatku jari, kým nie sú vysoké teploty.

■ Huba napáda kvety, puky, stonky i mladé ovocie. Môže prezimovať vnútri púčikov, preto po zime do začiatku kvitnutia postrekujeme ovocné dreviny kombináciou prípravku amazoN spolu s Chitopron5%.

■ Prvým krokom úspešnej ochrany pred múčnatkou na zelenine a kvetoch je správny výsev aj výsadba sadeníc, navyše, s využitím užitočných húb obsiahnutých v prípravku Trifender (Trichoderma asperellum) a špeciálnom prípravku na ochranu rastlín Chitopron5%. Keď zaistíme bezpečný a optimálny rast koreňov, kde užitočné huby obrastú korene a stanú sa „ochrancami“, rastlina začne spolupracovať s hubou, čomu hovoríme mykoríza. Prípravky používame opakovane v dvojtýždňových intervaloch.

■ Ak už má rastlina po výseve pravý list, začíname preventívne ošetrenia s druhým živým organizmom Bacillus mojavensis obsiahnutom v prípravku amazoN. Tieto baktérie vytvoria ochranný film na povrchu rastliny. Patogény, ktoré prichádzajú napadnúť naše rastliny, sa stretnú s vrstvou baktérií, pre ktorú sú potravou. Časť takto získaných živín baktéria odovzdáva rastline.

■ Pri silnom tlaku choroby postreky opakujeme týždenne.

■ Keď sa podarí múčnatke zvíťaziť, ešte stále môžeme siahnuť po úspešných prípravkoch, ako sú PowerOf-K, Folicit, prípadne BiokaURTIKA. Ich kombináciou možno zastaviť aj rozvinutú múčnatku. Postrek aplikujeme dôkladne tak, aby sme ním pokryli všetky postihnuté oblasti rastlín vrátane stoniek a spodnej strany listov. V aplikácii pokračujeme dvakrát týždenne, kým neuvidíme výsledky. Postreky opätovne použijeme po daždi.

Viac informácií nájdete na www.biotomal.sk.

Zdroj: PR článok bioTomal, s.r.o.

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov