Čo spôsobuje chrastavitosť broskýň a ako sa proti nej dá zasiahnuť? Čo s napadnutými plodmi?
Chrastovitosť broskýň sa najčastejšie vyskytuje na chorých zoslabnutých stromoch, na náchylných neskorých odrodách a na tzv. vinohradníckych semenáčoch.
Spôsobujú ju dva druhy húb. Drobné farebné ostro ohraničené škvrny na plodoch má na svedomí Stigmina carpophila, ktorá spôsobuje aj dierkovitosť listov. Súvislejšie tmavozelené povlaky alebo škvrny sústredené pri stopke plodov zasa spôsobuje Venturia carpophila.
Zvyčajne sa objavuje na začiatku vyfarbovania plodov, ktoré často zastavujú rast, deformujú sa, praskajú a sú napádané moníliovou hnilobou. Šírenie podporuje daždivé a teplé počasie. Huby prezimujú vo forme výtrusov alebo podhubia na letorastoch, kôre a v ranách stromov.
Vhodné postreky
Prezimované podhubie likvidujeme predjarnými postrekmi proti kučeravosti a podľa potreby na začiatku výskytu chrastovitosti striekame dostupnými fungicídnymi prípravkami, napríklad 0,1 % roztokom Prolectus, 0,2 % roztokom Champion 50 WG alebo 0,5 % roztokom Kuprikol 50. Napadnuté plody odstránime.
Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Pestujem Asiminu, drobné kiwi, figy, čučoriedky, a ešte nejaké drobnosti, mám ne…