Červená repa v záhrade aj kuchyni: Viete, že sa z nej môžu zbierať aj mladé listy?

Hoci si červenú repu väčšinou spájame so zberom veľkých, zvyčajne červených buliev, v ponuke sú aj žlté alebo pruhované odrody. Viete však, že sa z nej môžu zbierať aj mladé listy?

Červená repa na tanieri
Červená repa je medzi záhradkármi obľúbená predovšetkým ako jesenná zelenina. Foto: Shutterstock

Pestovanie červenej repy má u nás dlhú tradíciu. Má niekoľko zaujímavých odrôd, ktoré sa líšia farbou aj tvarom buľvy a existuje množstvo spôsobov jej kuchynskej prípravy. Určite neprekvapí, že je príbuzná s cukrovou a kŕmnou repou, o niečo prekvapujúcejšia je však príbuznosť s mangoldom.

Pravda však je, že chuť listov repy a mangoldu je podobná. Kým mangold sa považuje za listovú zeleninu, pri repe si na možnosť spracovania listov musíme trochu zvyknúť. Mladých listov sa dočkáme už za niekoľko týždňov od výsevu, čo môže byť praktické pri neskorom výseve v júni alebo v septembri.

Buľvová zelenina zo Stredomoria

Pôvodnou domovinou tejto dnes vyšľachtenej buľvovej zeleniny je Stredomorie, kde by sme predkov dnešných odrôd našli na pobreží mora. Postupným šľachtením sa výrazne zväčšil koreň, ktorý má zvyčajne typickú vínovočervenú farbu.

Ak však chceme pri pestovaní viac experimentovať, môžeme pestovať aj repu žltú, čistobielu alebo pruhovanú, v ktorej dužine sa striedajú biele a červené prúžky. Na výber je tiež tvar koreňa, ktorý môže byť podlhovastý (ihlanovitý alebo valcovitý) alebo takmer guľovitý.

Červená repa, alebo inak cvikla, je medzi záhradkármi obľúbená predovšetkým ako jesenná zelenina, ktorá sa dá zberať aj po prvých mrazoch. Skladovať ju môžeme zasypanú v piesku v chladnej a vlhkej miestnosti až do jari.

Ďalší spôsob dlhodobého uchovávania je zaváranie v sladkokyslom náleve, ktorý sa dá rôzne ochutiť. Repu môžeme aj grilovať, piecť, dusiť, pridávať do dezertov, koláčov, pripraviť zdravé smoothie alebo sušiť a namlieť na prášok.

Jednotenie rastliniek červenej repy
Z rastliniek, ktoré pri jednotení vyhadzujeme, zberáme mladé lístky a použijeme do šalátu alebo ako špenát. Foto: Shutterstock

Jednotiť alebo nechať tak?

Pri starších odrodách je jednotenie rastliniek po vzídení nevyhnutné. To, čo vnímame ako semeno, je v skutočnosti suchý plod, v ktorom je obsiahnutých hneď niekoľko samostatných semienok. Po výseve z neho potom vyrastie aj viac rastlín. Vďaka šľachteniu však existujú aj geneticky jednoklíčkové odrody, ktoré jednotenie pri správnom výseve takmer nepotrebujú.

Inak je repa pomerne nenáročná zelenina, ktorej sa darí vo všetkých pestovateľských oblastiach. Vysievame ju do riadkov do hĺbky 2 až 3 cm, do pôdy dobre priepustnej a v predchádzajúcom roku vyhnojenej kompostom alebo zeleným hnojivom.

Prečo je červená repa (cvikla) zdravá?

  • Má očistný vplyv na náš organizmus.
  • Podporuje tvorbu červených krviniek.
  • Má blahodarné účinky na poškodenú pečeň.
  • Priaznivo vplýva na pevnosť kostí, väzivových tkanív, nechtov.
  • Je vhodná pre ľudí so zvýšenou činnosťou štítnej žľazy.
  • Je vhodná pre ľudí s chrípkou a nachladnutím (urýchľuje liečbu).

Zdravá a univerzálna

Koľkokrát si ani neuvedomujeme, aká nesmierne univerzálna zelenina repa je. Okrem toho, že si ju po uvarení v osolenej vode môžeme jednoducho nakrájať a urobiť si z nej šalát alebo ju zapiecť so slaninou či s inými druhmi zeleniny, dá sa aj sušiť alebo smažiť. Vyrobíme si z nej dokonca aj zdravšiu alternatívu zemiakových lupienkov.

Pozor! Pri pití šťavy z cvikle treba postupovať opatrne, pretože nadmerné množstvo môže spôsobiť nevoľnosť.

V potravinárskom priemysle sa však ako sušená a rozdrvená na jemný prášok používa ako prírodné farbivo. Možno sme vo vode, kde sme varili čerstvú repu, farbili aj kraslice. Ak teda plánujeme repu zavárať, určite nezabudnime na rukavice.

Spracovanie červenej repy
Repu môžeme grilovať, piecť, dusiť, pridávať do dezertov, koláčov, pripraviť zdravé smoothie alebo sušiť a namlieť na prášok. Foto: Shutterstock

Kedy zberať červenú repu?

Ak červenú repu pestujeme kvôli buľvám a plánujeme ju aj skladovať, zberáme ju najlepšie v septembri alebo októbri, hoci je to jeden z druhov zeleniny, ktorý sa môže nechať v zemi až do príchodu prvých mrazov. Pri zbere rukou vykrútime listy. Ak by ste ich odstrihli nožnicami, buľva by rýchlejšie stratila vodu.

Buľvy necháme obschnúť vonku pod strechou, nesmie mrznúť. Pred skladovaním nikdy neumývame, len zľahka rukami v rukaviciach očistíme od pôdy. Skladujeme ju rovnako ako mrkvu či petržlen, čiže v tme, pri teplote tesne nad nulou a pri vysokej vzdušnej vlhkosti. Vhodné sú na to napríklad zemné pivnice. Buľvy môžeme uložiť do debničiek do piesku alebo rašeliny.

Mladé buľvičky sú šťavnaté a chrumkavé, preto si naplánujeme opakovaný výsev a zberáme ich celé leto. Buľvy starnutím drevnatejú, čo môžu spôsobiť aj zimné mrazy. Zbierať sa dajú aj mladé listy, pozor, aby sme ich vzhľadom na veľkosť rastliny neodtrhli veľa, spomalili by sme rast buľvy. Perfektne sa hodia do zeleninových šalátov, no dajú sa spracovať aj ako špenát alebo pridať do zeleninových omáčok či čerstvého smoothie.

Farebné odrody červenej repy
Červenú repu si väčšinou spájame s veľkými, zvyčajne červenými buľvami. V ponuke sú však aj žlté alebo pruhované odrody. Foto: Shutterstock

Farebné odrody červenej repy

Repa červenej farby

K najobľúbenejšiemu typu červenej repy patria jednoznačne odrody so sýtočervenou farbou. Tá je spôsobená zvýšeným obsahom antokyánu, ktorý zafarbí nielen naše ruky pri šúpaní, ale aj všetky ďalšie suroviny, ktoré k nej pri varení alebo pečení pridáme.

Pri červených odrodách je na výber koreň buď podlhovastý, alebo guľovitý. Tvar koreňa môže byť výhodný pre určitý druh spracovania, napríklad mohutné podlhovasté odrody sa dobre strúhajú a zavárajú nakrájané na kolieska, guľovité repy sa zase výborne pečú celé. Chuť býva podobná, po uvarení intenzívne sladkastá.

Červená repa bielej farby

Okrem tradičných červených odrôd nájdeme aj niekoľko čistobielych. Dobrou voľbou je napríklad ‘Avalanche’ s bielou šupkou aj dužinou. Vzhľadom pripomína odrody bielej reďkovky. Hodí sa na varenie aj pečenie, nepoužívame ju pri varení s červenými odrodami, pretože by ju okamžite zafarbili.

Červená repa žltej farby alebo pruhovaná

Ak sa chystáme pestovať repu, môžeme sa stretnúť aj so zmesou odrôd v jednom vrecku osiva. Okrem červených a bielych odrôd tam zvyčajne nájdeme aj odrody so žltou dužinou. Napríklad ‘Burpees Golden’ sa hodí na zaváranie aj pečenie, má totiž lahodnú jemnú chuť. Zaujímavé kuchynské experimenty však zažijeme aj s červenobielou repou, vypestovať si môžeme napríklad odrodu ‘Anello’.

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: cvikla | mangold

Diskusie na tému článku