Nemusíme chodiť ďaleko a ani siahnuť po exotických bylinkách. Šalvia lekárska sa nám ponúka priamo v našich záhradách. A hoci čerstvú by sme teraz márne hľadali, rovnako dobre nám poslúži aj sušená. Ak ju aj práve nemáte v domácej lekárničke, isto sa nájde u babičky, svokry či kamarátky. Nič nepokazíte ani šalviou z bylinkárne.
Na každý zdravotný neduh existuje v prírode liek
Výborná správa, však? V čase absencie slnečných lúčov, v krátkych a pochmúrnych dňoch, no predovšetkým v období vírusov a zníženej imunity, by sme dary prírody mali prijímať s vďakou. Poznáme množstvo dostupných bylín, ktoré pomôžu, vyliečia, uľavia od bolesti. Šalvia lekárska pomôže snáď pri najčastejšom neduhu zimných dní, bolesti hrdla.
Všimli ste si, že jej úzke, kožovité listy pripomínajú chrbticu a sieť nervov? Tak, ako vlašský orech pripomína mozog, aj šalvia nám ukazuje svoje schopnosti. Jej magická sila má v sebe múdrosť večného kolobehu života a smrti. Jej posolstvo znie: prijmi svoje posolstvo na Zemi a ži v radosti.
Šalvia lieči, uzdravuje a povera hovorí, že prináša nesmrteľnosť
Latinský názov Salvia officinalis je odvodený od slova salvus, ktoré znamená zdravý. Od staroveku boli listy šalvie považované za symbol večného života. Pre Rimanov bola posvätnou bylinkou. Pred jej zberom bol dokonca nariadený obradný rituál. Gréci ju zasvätili najväčším božstvám. Pestovala sa v záhradách kláštorov a zmienka o nej je i v Biblii. Šalvia je odpradávna opradená mnohými povesťami.
„Prečo by mal človek umierať, keď v záhrade rastie šalvia?“
Balzam na zapálené hrdlo
Šalviu môžeme užívať vnútorne i zvonka. Pri bolestiach hrdla sa osvedčil teplý čaj z listov šalvie. Pôsobí antisepticky a tlmí bolesť. Výborne pomôže aj šalviové kloktadlo. Uľaví nielen zapáleným mandliam, boľavému hrdlu, ale pomôže i pri zápale hrtana, ústnej dutiny, zapálených ďasnách a hnisavých zuboch.
Šalviový čaj
Na šalviový čaj postačí 1 čajová lyžička šalvie na pol litra vriacej vody. Zmes varíme odokrytú približne 4 minúty. Následne môžeme pridať ďalšie bylinky podľa chuti, ktoré necháme už len lúhovať. Čaj scedíme a pijeme po dúškoch dvakrát denne.
Kloktadlo zo šalvie
Šalviu môžeme použiť i na prípravu kloktadla. V pomere 3 polievkové lyžice na 1/4 litra vody ju povaríme s vodou a odstavíme hneď, ako sa zmes začne variť. Precedíme a kloktáme počas doby, kým cítime bolesť hrdla.
Šalviová tinktúra
Listy šalvie vložte do zaváraninového pohára a zalejte alkoholom. Pri rastlinách s vysokým obsahom éterických olejov, akou je aj šalvia, sa odporúča použiť minimálne 45-percentný alkohol. V uzavretej nádobe na tmavom mieste nechajte lúhovať 2 – 4 týždne. Následne tinktúru precedíte a skladujete v uzavretej nádobe. Šalviová tinktúra je výborne využiteľná ako kloktadlo na zapálené hrdlo. Dávkovanie je 1 polievková lyžica na 1,5 dcl vody. Užívať ju však môžete i vnútorne. V čase imunitného deficitu alebo pri začínajúcej chrípke zapite čajovú lyžičku pohárom vody. Užívajte 2 – 3 x denne.
Ďalšie liečivé účinky šalvie lekárskej
- podporuje obranyschopnosť organizmu a zvyšuje imunitu
- pôsobí antibakteriálne a antimykoticky
- je skvelou bylinkou pre podporu správnej funkcie pamäte
- odporúča sa pri Alzheimerovej chorobe
- pomôže pri nespavosti aj strese
- povzbudzuje chuť k jedlu
- odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
- list šalvie uľaví pri bodnutí hmyzom
- v malých dávkach uľavuje od nočného potenia
- obsahuje fytoestrogény, pomáha pri menopauze, menštruačných bolestiach a úprave cyklu
- znižuje produkciu materského mlieka, preto sa používa pri odstavení z dojčenia
- je vhodná na kúpele nôh, zmierňuje potenie nôh
Jej užívanie nie je vhodné pre tehotné a dojčiace ženy, môže rozbehnúť sťahy maternice a tiež znížiť tvorbu materského mlieka.
Šalvia v lekárničke i v kuchyni
Zakomponujte šalviu do svojich teplých pokrmov. Hoci v čerstvom stave sa môže javiť ako príliš aromatická a horká, tepelnou úpravou získa jemnú sladkosť a príjemnú arómu. Prevonia mäso, omáčky či omelety. Hodí sa však aj do čerstvých šalátov alebo na ozdobenie pizze. Rozdrobený list šalvie sa môže pridať i do cesta na koláče namiesto anízu. Vhodná je na ozdobenie hotových jedál, ale aj na výrobu výborného šalviového masla.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Ako je to prosim vas so salviou? Moja uz je uz cela rozkvitnuta a nestihla som…