Broskyňu sa oplatí mať v záhrade! Na jar očarí jemnými kvetmi, v lete poteší šťavnatými plodmi

Sladké a šťavnaté plody s červenkastým líčkom sú krásnou odmenou pre každého záhradkára. Hoci ide o typické teplomilné ovocie vhodné najmä do vinárskych oblastí, odolným odrodám sa bude dariť aj v stredných polohách.

Plody broskyne obyčajnej
Foto: Shutterstock

Broskyňa obyčajná (Prunus persica)

Broskyne sú „pastvou“ pre naše zmysly hneď dvakrát – keď v priebehu apríla kvitnú a druhýkrát v období dozrievania plodov. Aromatické plody sú ako stvorené na konzumáciu začerstva. Výborné sú aj v sladkých múčnikoch všetkého druhu. Skvele „sadnú“ i k mäsu, napríklad ku kuraciemu.

Energetická hodnota zrelých plodov presahuje 45 kcal. Sú bohatým zdrojom vitamínov A, B a C, z minerálov obsahujú vápnik, draslík a železo. Majú blahodarný účinok na trávenie.

Ako pestovať broskyňu

Hoci dnes nie je problém objaviť aj odolnejšie odrody vhodné do stredných polôh, i tak je tento ovocný stromček náročný na teplo. Vyžaduje plné slnko najlepšie na južne orientovanom svahu alebo blízko múru, ktorý ho chráni pred ľadovými vetrami a tiež zvyšuje teplotu okolia odrazom slnečných lúčov.

Najlepšie rastie v dobre priepustnej kvalitnej pôde, ktorú pri výsadbe obohatíme o zrelý kompost. Ak je okolitá pôda chudobná na živiny, každú jar na ňu nasypeme tenkú vrstvu kompostu, alebo rastlinu hnojíme na list tekutým hnojivom.

Tvorbu kvalitných plodov podporí ich dôkladná júnová prebierka. Ponecháme iba plody vzdialené od seba približne 10 centimetrov.

Dôležitá je zálievka počas dlhšieho sucha, nedostatok vody totiž môže spôsobiť opadanie alebo popraskanie plodov. Aby stromčeky dlhodobo a dobre plodili, na jar po odkvitnutí ich každý rok režeme. Rezom udržiavame pre svetlo a vzduch otvorenú „kotlovitú“ korunu.

Kvitnúca broskyňa s ružovými kvetmi
Foto: Shutterstock

Kedy zbierať zrelé plody

Zrelé broskyne zbierame v priebehu augusta až v septembri v závislosti od odrody. Plod uchopíme do ruky a točivým pohybom ho oddelíme od vetvičky.

Čerstvo zozbierané nepomliaždené plody môžeme niekoľko dní uchovať v chlade. Dlhodobé uchovanie umožňuje zavarenie do pohárov, ale aj sušenie či zamrazenie. Do koláča sa dávajú bez kôstok.

Viete, že…

… aj keď sa v minulosti tradovalo, že broskyňa pochádza z Perzie, od čoho bol odvodený aj ich druhový latinský názov „persica“, v skutočnosti ide o čínsku drevinu?
… broskyne sú citlivé na choroby? Ohrozuje ich moníliová spála, chrastavitosť i kučeravosť. Proti kučeravosti je potrebné vykonať postrek na jar v období nalievania pukov, proti moníliovej chorobe tri týždne pred zberom a proti chrastavitosti ošetríme stromčeky fungicídom v priebehu júna.
… keď v období kvitnutia hrozia mrazy, môžeme kvety chrániť špeciálnymi protimrazovými sviečkami?
… väčšina odrôd je samoopelivá? Bohatej úrody sa teda dočkáme aj s jediným stromčekom.
… pestovania broskýň sa nemusíme vzdávať ani vtedy, keď máme k dispozícii len balkón alebo terasu? Existujú totiž aj miniatúrne alebo stĺpovité odrody vhodné na pestovanie v nádobách.

Naša voľba odrôd

‘Redhaven’ – stredne skorá výnosná odroda nenáročná na stanovište, odolná proti nízkym teplotám v období kvitnutia. Dozrieva od začiatku augusta.
‘Saturn’ – stredne skorá odroda s plochými plodmi, dozrieva od začiatku augusta
‘Inka’ – veľkoplodá neskorá odroda, dozrieva od druhej polovice augusta

2 spôsoby, ako využiť broskyne

Broskyňový džem

1 kg broskýň vykôstkujeme a nakrájame na väčšie kusy. Vložíme do hrnca s dvomi zvitkami škorice a jednou lyžičkou kyseliny citrónovej. Desať minút povaríme, odstránime škoricu a prepasírujeme. Pridáme 1 kg cukru a želírovací prostriedok. Po ďalších troch minútach varu plníme do pohárov, dobre uzavrieme, otočíme na cca 5 minút hore dnom a je hotovo.

Domáci ľadový čaj s broskyňami a citrónom
Foto: Shutterstock

Ľadový čaj s chuťou broskýň

Dve vrecúška s čiernym čajom zalejeme 700 ml vriacej vody, necháme lúhovať 5 minút, schladíme. V malom hrnci rozvaríme dve odkôstkované broskyne do pyré a prepasírujeme. Pridáme do studeného čaju, doplníme broskyňu nakrájanú na mesiačiky, plátky citróna a kocky ľadu.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku