Cícer baraní môžeme u nás považovať za znovuobjavenú strukovinu. Naši predkovia ho oddávna pestovali a mnohostranne používali v kuchyni. Dobre chutil, zasýtil a vyživil. Navyše, pomerne dobre znáša sucho.
Cícer konzumujeme uvarený v polievkach, v hlavných jedlách, šalátoch, nátierkach. Úplne „in“ je momentálne ako takzvaný hummus. Zomletý na múku sa pridáva do chleba. Výborný je naklíčený.
Tip na recept: Tekvicový šalát s cícerom
Výživová hodnota
Obsahuje 25 % plnohodnotných bielkovín, 45 % sacharidov, 7 % zdravých tukov, 7 % vlákniny. Je bohatý na vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a železo. Má nízky glykemický index.
Ako pestovať cícer
Je svetlomilný a výrazne teplomilný, okrem obdobia klíčenia odoláva i suchu. Vyžaduje ľahšie piesčito-hlinité pôdy dobre zásobené živinami a vápnom. Neznáša však priame hnojenie ani vápnom, ani maštaľným hnojom. V teplých a suchších polohách netrpí chorobami.
Má krátku klíčivosť, preto ho vysievame z minuloročnej úrody približne od polovice apríla, a to do pôdy vlhkej a s teplotou 8 – 10 °C. Rastliny sú citlivé na mráz silnejší ako – 4 °C. Cícer opakovane pestujeme na hriadke až o 4 roky. Má bohatú koreňovú sústavu dosahujúcu až 1 m, výška rastlín je cca 60 – 70 cm. Kvety sú samoopelivé, rôzne sfarbené, struky dvojsemenné nepukavé. Má krátke vegetačné obdobie, 90 – 100 dní.
Zber
Struky zberáme v tzv. žltej zrelosti pretrhávaním alebo celú rastlinu vytrhneme, zavesíme, necháme uschnúť a až potom ich otrháme.
Uskladnenie
Semená vylúskame, dosušíme a skladujeme v uzavretej nádobe v tme a suchu. Ako prevenciu škodcov zrnokazov ich pred uskladnením necháme niekoľko hodín v mrazničke. Takéto zrná už ale neklíčia.
Naša voľba odrôd:
- Alfa – skorá, nízka odroda,
- Beta – stredne skorá, stredne vysoká, rozkonárená odroda,
- Slovák – stredne skorá, vyššia, silne rozkonárená odroda.
Uprednostňujeme cícer s bledobéžovými semenami, ktoré sú chutnejšie a ľahšie sa varia.
Viete, že…
… cícer pochádza z juhovýchodného Turecka, odkiaľ sa rozšíril do sveta? Patrí medzi národné jedlá Indov, Španielov a Arabov. Po uvarení má príjemnú orieškovú chuť, po naklíčení pripomína mladý zelený hrášok. V Indii sa mladé rastlinky využívajú na prípravu špenátu a šalátu.
Ako pripraviť hummus s pečenými paprikami
Červené papriky narežeme na štvrtiny, pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri 200 °C asi 15 minút. Spolu s uvareným cícerom (cca 400 g) vložíme do mixéra, pridáme 2 PL olivového oleja, šťavu z pol citróna, 2 PL svetlej sezamovej pasty tahini, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie. Všetko rozmixujeme. Dobrú chuť!
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
... v pripade skusenosti, prosim o odporucenie dobrych sort ribezli a egresov..…